Mit jelent a hűtött prosztata-termoterápia?

Szerző: Szimpatika
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) a férfiakban általában 50 éves kortól észlelhető, és az életkor növekedésével egyre gyakrabban fordul elő. A krónikus prosztatitisz ezzel szemben a fiatalabb férfiak betegsége, jellemzően 20-50 éves kor között fordul elő. Mindkét problémára hatékony, alternatív kezelési eljárás a hűtött prosztata-termoterápia (TUMT).

A prosztatabántalmak a férfiak körében is intim témának számítanak, amelyekről legfeljebb orvosukkal és/vagy közeli barátaikkal váltanak szót, velük is leginkább csak akkor, amikor a vizelési panaszaik súlyosbodnak. Azt a tényt, hogy problémáikkal mennyire nincsenek egyedül, az is bizonyítja, hogy hazánkban évente több százezer beteg szorul orvosi kezelésre a prosztata okozta panaszok következtében. Az esetleges kezelésektől való félelem nem minden ok nélküli, hiszen a jelenleg ismert gyógyszeres terápia hatékonysága nem a legtökéletesebb, az alkalmazott radikálisabb műtéti beavatkozásoknak pedig egyike sem kockázatmentes, ráadásul egy sor kellemetlen mellékhatással járhat.

A posztatabántalmak az esetek egy részében gyógyszeresen jól kezelhetők. Azonban a súlyosabb, gyógyszeres kezelésre nem reagáló prosztata megnagyobbodásos esetekben (mint pl. gyakori és sürgető [esti] vizelési inger, nehezen meginduló, illetve gyakran elakadó vizelet, a vizelés után hólyag telítettségének érzése nem szűnik meg – újabb vizelési inger lép fel, vagy a vizelés nehéz befejezése – az úgynevezett „utócsepegés” jelentkezése, stb.) műtéti beavatkozás válik szükségessé, a prosztata adenoma eltávolítása. A krónikus prosztatitiszes esetek jelentős része ugyancsak nem, vagy csak rosszul reagál a hagyományos terápiákra. Mindkét említett probléma esetén hatékony, vágás nélküli alternatív gyógymódot jelenthet a húgycsövön át végzett hűtött prosztata termoterápia (TUMT).

Mi a hűtött prosztata-termoterápia lényege?

Az Istenhegyi Magánklinika lépést tartva a világon alkalmazott legújabb és legmodernebb gyógyítási módszerekkel, elindította az ún. hűtött prosztata-termoterápiát, azaz a hűtéssel kombinált termoterápiás prosztata kezelést, ami a BPH és a krónikus prosztatitisz alternatív, vágás nélküli műtéti megoldása.

Jelenleg a BPH alternatív kezelési módszerei közül ez az első helyen választandó eljárás, melynek eredményei a legjobbak a nemzetközi referenciák szerint.

Hogyan működik?

A TUMT során egy speciális „Cooled Thermo Catheter”-t vezetnek a húgycsőbe, majd mikrohullámú generátor termelte hő hatására a katéter körül a megbetegedett prosztata szövet elhal és később felszívódik. A mikrohullámú hőkezeléssel egyidőben a húgycső szöveteit hűtik, ez teszi lehetővé, hogy kellően magas hőmérsékletet érhessünk el a prosztata szövetében, és létrejöjjön a kívánt szövetelhalás. Ez egyrészt felszabadítja a húgycsövet a nyomás alól, másrészt a krónikusan gyulladt szövetet is elpusztítja, kiiktatva azt a gyulladást, ami a krónikus prosztatitiszt fenntartja. A TUMT tehát egy minimálisan invazív beavatkozás, mely helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, és azon betegek esetében is alkalmazható, akik a nagyobb műtéti beavatkozásra nem alkalmasak. A különböző tanulmányok eredményei alapján a TUMT kevés szövődménnyel járó, biztonságos és hatékony minimál invazív alternatív módszer a jóindulatú prosztata hyperplásia és a krónikus prosztatitisz kezelésére, amely kitűnően alkalmazható az „egynapos” sebészeti ellátásban is.

Az Istenhegyi Magánklinikán a mindössze félórás, ambulánsan elvégezhető beavatkozás hosszú évekre vagy örökre megszabadítja a férfiakat kínzó problémáiktól. A betegek akár 95 százalékánál pár napos, vagy rövid átmeneti szakasz után megszűnik az úgynevezett „BPH syndromae” – vizelési probléma, vagy teljesen panaszmentessé válnak. A műtét után átmeneti ideig (1-3 napig) katéter alkalmazása szükséges.

Az Istenhegyi Magánklinikán a terápiát Dr. Diószeghy Gábor urológus végzi.

További információk itt és itt érhetőek el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!