Rágógumival a gyomorégés ellen

Szerző: Szimpatika
A kellemes, közös családi ebédek gyakran végződnek gyomorégéssel. Azonban savlekötők helyett desszertként érdemes inkább rágógumit fogyasztani.

Az alkalmanként jelentkező gyomorégés oka rendszerint a túl nagy mennyiségű és túl gyorsan elfogyasztott étel. Kialakulásához a túltelített gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. Ezáltal a mellkasban és a has felső részén égető érzés és fájdalom jelentkezhet.

A University of Nebraska Medical Center orvosai szerint a rágógumi átmeneti enyhülést hozhat a gyomorégéstől szenvedők panaszaira. A rágózás által ugyanis fokozódik a szájban a nyáltermelés. A nyál savsemlegesítő hatású, illetve segít az emésztőnedvek nyelőcsőből történő eltávolításában, így a maró érzés megszüntetésében.

Egy kutatók által, 10 fő részvételével végzett kísérlet során a rágógumihasználat szintén csökkentette az előzetesen a páciensek szervezetébe juttatott savas anyag mennyiségét. A rágózás következtében megduplázódott a nyál mennyisége, és csökkent a nyelőcsőben lévő sav.

Rágógumi helyett választhatunk kemény cukorkát is. Arra azonban ügyeljünk, hogy egyik se tartalmazzon mentolt. A menta ugyanis ellazítja a nyelőcső és a gyomor közti záróizmot, ezáltal megkönnyíti a gyomor savas tartalmának nyelőcsőbe történő áramlását, ami szintén égető érzéshez vezethet.

A házi praktikák ezen fajtái azonban kizárólag alkalmanként jelentkező gyomorégés ellen alkalmazhatóak. Amennyiben a tünetek rendszeresen fennállnak, és naponta vagy hetente több alkalommal jelentkeznek, mindenképpen indokolt szakorvoshoz fordulni. A tünetek ez esetben emésztőrendszeri problémákra, vagy reflux betegségre utalhatnak, amely minden esetben alapos kivizsgálást igényel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!