Miért veszélyesek a hamisított gyógyszerek?

A hamisított gyógyszerek alkalmazása veszélyes, mert bár ezek a termékek gyakran úgy néznek ki, mintha eredetiek lennének, de előfordulhat, hogy rossz hatóanyagot tartalmaznak, vagy egyáltalán nincs bennük hatóanyag, esetleg szennyezett vagy rossz minőségű alapanyagokból készülnek, mérgező vagy korábban a forgalomból kivont hatóanyagokat tartalmaznak. Mivel illegális forrásból származnak, valójában sem minőségük, sem hatásuk, sem gyártási körülményeik nem ismertek.

Hamisított gyógyszernek minősül bármilyen gyógyszer, amellyel kapcsolatban (a nem szándékos minőségi hiányosság esetét kivéve) hamisan van feltüntetve:

– azonossága, így annak csomagolása és a címkézése, megnevezése, a hatóanyagokat, segédanyagokat és azok hatáserősségét jelölő összetétele
– vagy eredete, így a gyártója, a gyártó országa, a származási országa vagy a forgalomba hozatali engedély jogosultja
– vagy előtörténete, így az alkalmazott forgalmazási lánc azonosítását lehetővé tevő nyilvántartások és dokumentumok.

Saját egészségét teszi kockára az, aki nem engedélyezett és ellenőrzött helyről szerzi be gyógyszereit! Magyarországon gyógyszereket csakis a gyógyszertárakból tanácsos beszerezni, illetve bizonyos gyógyszerek gyógyszertáron kívül is forgalmazhatóak, például drogériákban vagy benzinkutaknál.

Internetről is lehet gyógyszereket rendelni, de csak olyan weboldalról, mely mögött egy valós, internetes eladásra regisztrált gyógyszertár áll.

Milyen egészségügyi termékeket érint a hamisítás?

Alapvetően minden egészségügyi termék (gyógyszer, az állatgyógyászati készítmény, orvostechnikai eszköz, in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszköz és a vizsgálati készítmény) érintett lehet, de vannak olyan termékek, amelyeknél különösen gyakran tapasztalunk hamisítást: 

 – fogyasztószerek (elsősorban Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek),

 – potencianövelők (engedélyezett gyógyszerek utánzatai és nem engedélyezett gyógyszerek egyaránt),

 – anabolikus szteroidok (ezek jellemzően Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek),

 – pszichoaktív gyógyszerek (igen gyakran engedélyezett gyógyszerek utánzatai),

 – természetes, növényi eredetűként hirdetett termékek, amelyek valójában szintetikus gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak.

Minden esetben figyeljen arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból, például egészségügyi szakembertől, a gyógyszerhatóság vagy a gyártó honlapjáról származzon. 

Soha ne vásároljon gyógyszert engedély nélküli gyógyszer-kereskedelmi csatornákon keresztül, például utcai árusoktól, piacokon, nem engedélyezett internetes forrásból, csomagküldő szolgálatoktól.

Biztonsági elemek

A gyógyszerek külső csomagolásán elhelyezett eredetiség igazolására szolgáló biztonsági elemek két részből állnak:

1. Egyedi azonosító: az egyes gyógyszercsomagok azonosítását és eredetiség-ellenőrzését lehetővé tevő kétdimenziós (2D) vonalkód. Ez a 2D vonalkód a régi vonalkódokhoz képest sokkal több információt tud tárolni, így tartalmazza a termékkódot, a  sorozatszámot, a gyártási tétel számát és a lejárati időt is. Akár egy okostelefonnal is kiolvasható, de az eredetiség ellenőrzését csak az európai rendszerhez csatlakozott felhasználók tudják elvégezni, például a gyógyszer-nagykereskedők, közforgalmú- és kórházi gyógyszertárak. A vonalkód tartalma egyébként – a nagyon kicsi dobozok kivételével – ember által olvashatóan is rákerül a dobozokra. 

Ha például valaki hamisítás szándékával lemásolná is az egyedi azonosítót, a randomizált sorozatszám miatt nem tudná a gyógyszert eredetiként értékesíteni, mivel a randomizálási algoritmust nem ismeri, és a hamisító az adatokat nem tudja az európai adattárházba feltölteni.

2. Manipulálás elleni eszköz: olyan „dézsmálásbiztos” csomagolás, amely megakadályozza, hogy a gyógyszer csomagolása észrevétlenül felnyitható legyen.  Ez technikailag megoldható a doboz leragasztásával, vagy egy utólag felragasztott címkével, ami az első felnyitáskor elszakad.

Forrás: OGYÉI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!