Áttörést érhettek el a térdprotézisek terén

Amerikai kutatók az eddigieknél tartósabb porcpótlásra alkalmas anyagot állítottak elő. A csapat szerint a protézis elég erős ahhoz, hogy sérült térdekben használhassák.

A térdünkben található porc igen komplex, ezért helyettesítése egyáltalán nem könnyű feladat. A jelenlegi protéziseket néhány évtized után le kell cserélni. Feichen Yang, a Duke Egyetem munkatársa kollégáival új tanulmányában ugyanakkor most azt írja, végre sikerült elérniük az áttörést – számol be a ScienceAlert.

A kutatók olyan hidrogélt alkottak meg, melynek mechanikai tulajdonságai megegyeznek a porcéval. A gélt feszítés hatására a harmadik polimer tartja sérülésmentesen, míg nyomásnál az első és a második.

Az anyagot különböző teszteknek vetették alá, és sokkal jobban szerepelt, mint a hagyományos hidrogélek és protézisek. Sőt az is kiderült, hogy az anyag olyan ellenálló, mint egy valódi porc. Yang szerint fejlesztésük igen ruganyos és erős, és valódi megoldást jelenthet a porcsérülésben szenvedőknek.

Bár a fejlesztés igen biztató eredményeket ért el a kísérleteken, a csapat szerint három évet is igénybe vehet, mire engedélyeztetik. A protézis biztonságosságát eddig csak laboratóriumi sejtekben mérték fel, a következő feladat az lesz, hogy kiderítsék, juhokban nem okoz-e mérgezést a hidrogél. Emberekbe csak ezt követően ültethetik be az anyagot.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!