Rekordokat döntenek a villámok világszerte

2020. 06. 29.
|
A Meteorológiai Világszervezet most hitelesítette a leghosszabb ideig tartó és a legnagyobb távolságot átfogó villámok rekordjait.

Június 28-a, a Villámvédelmi Világnap időpontjára időzítette a Meteorológiai Világszervezet legújabb közleményének megjelentetését, amelyben bemutatták a villámokkal kapcsolatos rekordokat.

Az időbeli rekorder Argentína területén, 2019. március 4-én pattant ki. A villámgyors kifejezésünk ezúttal nem túl jól írja le a jelenséget, mivel az azon alapul, hogy általában csak töredék másodpercig tart a kisülés, ez esetben azonban hihetetlen hosszúságot ért el: 16,73 másodpercen keresztül folyamatos volt a villám.

A térbeli hosszúság rekordja is dél-amerikai, Brazíliában sikerült 2018. október 31-én bejárnia a villámnak 709 km hosszú utat. Ez a távolság kb. akkora, mint a svájci határnál lévő Bázel és London távolsága, vagy hazai példával: Budapest – Assisi távolsága.

Randall Cerveny professzor, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) Időjárási és Klíma Extremitások bizottságának főelőadója elmondta: „Rendkívüli, egyetlen villámcsapásból született rekordok ezek. Az ilyen extrém környezeti eseményeket élőben lehet megfigyelni, így megtudhatjuk, mire is képes a természet. Valószínűleg ennél nagyobbak is léteznek, s azokat is detektálhatjuk majd, ha a technológiánk még tovább fejlődik. Akkor majd felállíthatjuk a villámcsapások fizikai korlátainak elméletét is, ez pedig mérnöki, biztonsági és tudományos szempontból is igen fontos kérdés.”

Az előző időbeli rekorder 7,74 másodperces volt, s a francia Provence-Alpes-Côte d’Azur területén mérték 2012-ben, a korábbi térbeli rekorder az USA Oklahoma államából, 2007-ből való, és 321 km hosszú volt.

Az eddigi rekordokat földfelszíni detekorhálózatok segítségével mérték, s ezekről a villámokat kutató szakemberek régóta tudták, hogy korlátozott képességekkel bírnak a hasonló nagyságrendű villámok észlelése terén, így a rekordokat a mérőrendszerek e határértékei határozták meg, egy bizonyos méretnél nagyobbat egyszerűen képtelenség volt földi eszközzel megmérni.

Szerencsére azonban az űrtechnika itt is hatalmas előrelépést jelent, ma már számos műhold alkalmas e mérésekre, élen a GOES sorozat újabb elemeivel Amerika felett, vagy az európai Meteosat Third Generation (Harmadik Generációs Meteosat), illetve az ázsiai régiót figyelő kínai FY-4 villámfigyelő holdjával.

„Ezek a műholdas megfigyelések tették lehetővé azt a drámai javulást, amely a megavillámlások észlelhetőségében bekövetkezett” – tette hozzá Michael J. Peterson, a bizottság tagja, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium Űr- és Távérzékelési kutatója. Az űreszközökről szinte a teljes bolygót szemmel tudjuk tartani, mérni tudjuk mind a felhők közti, mind a felhő-föld (lecsapó) villámokat. Ebbe a megfigyelési területbe beletartoznak azok a régiók is, ahol a legtöbb mezoléptékű zivatarrendszer kialakul, így az USA és Kanada területén a Great Plains, valamint Dél-Amerikában a La Plata medencéje.

A két fentebb ismertetett rekordon kívül villámláshoz köthető még: villámcsapás egyszeri, közvetlen áldozatainak száma: 21 fő, Zimbabwe, 1975-ben. Az áldozatok egy kunyhóban húzódtak meg a vihar elől. A zsúptetős építmények Afrika-szerte rengeteg áldozatot szednek, mivel az erősebb házakkal ellentétben, nem védenek meg a villámcsapástól. 2011-ben Ugandában egy zsúptetős iskolaépületbe vágott a villám, 18 kisgyereket ölt meg és további 39 sérülését okozta, azóta egy kezdeményezésnek köszönhetően számos vidéki iskola villámvédelmét készítették el.

Forrás: ng.hu

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el