A veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás Magyarországon – közölte a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős szakmai vezetője.



Váradi Mariann hangsúlyozta: a szükséges távolságtartás, a testhőmérséklet-mérés és a védőfelszerelések alkalmazásával biztonságossá tudták tenni a véradásokat. Annyiban volt változás, hogy máshol kellett véradókat keresni, a munkahelyek, oktatási intézmények helyett az emberek otthonaihoz közelebb. A szakmai vezető szerint az elmúlt hónapokban a nem életmentő műtétek halasztása miatt kisebb volt az egészségügy vérigénye, valamint az utakon is kevesebben voltak, kevesebb baleset is történt.

Átlagosan napi 1200-1500 véradó volt a járvány hónapjaiban, normál helyzetben napi 1800 az ideális – jegyezte meg.
Elmondta: egyelőre „véradókamionjuk” is áll, mert az üzemi térben nem tudják biztosítani a másfél méteres védőtávolságot, jelenleg figyelik az egészségügyi intézmények igényeit, és ehhez igazítják a véradásokat.

Mivel a nyáron kevesebben utaznak külföldre, belföldön könnyebben elérik a véradókat, és bár augusztus 15-ig kimaradnak a nagyrendezvények, azt követően számos programon is részt vesznek majd – tette hozzá.
Kiemelte: a Magyar Vöröskereszt honlapján megtalálhatók véradási alkalmak, sőt új szolgáltatásként időpont foglalással is lehet már érkezni hozzájuk, ezzel is csökkentve a várakozási időt.
Idén a koronavírus-járvány miatt a biztonságos vér fontosságára hívják fel a figyelmet – mondta.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!