A fák lombkoronája véd a globális felmelegedéstől

2020. 05. 29.
Szerző: ELTE
|
A lombkorona megvédi az erdő élőlényeit az extrém hőmérsékletektől, nélküle a globális felmelegedés bizonyos fajok kihalásához vezetne – derül ki az ELTE Természettudományi Kar ökológusainak legújabb kutatásából, amely a rangos Science magazinban jelent meg.

A lombkorona hűtő hatása védi az erdő élőlényeit az extrém hőmérsékletektől, ami különösen fontos lehet a globális felmelegedéshez való adaptációban – állapítja meg a Standovár Tibor, az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék docensének közreműködésével, a Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research (WSL) vezetésével készült, a Science magazinban megjelent tanulmány.

Az erdőbelső klímája nem azonos az erdőn kívüli klímával. Ezt bárki érzékelhette, aki a városok nyári hőségéből az erdő enyhet adó hűsébe menekült. A globális felmelegedés aktuális előrehaladását mérő meteorológiai állomások jellemzően nyílt területen, a talajszinttől 1,5–2 méterre mérik a hőmérsékletet. A szárazföldi élőlények zöme viszont erdőkben él, sokuk az aljnövényzet szintjén vagy a talajban. Így a nyílt területeken mért hőmérséklet csak korlátozottan érvényes rájuk.

A nemzetközi csoport eredményei megmutatják, hogy mennyit is melegedtek az erdők az elmúlt évtizedekben, egyben megmutatva, hogy mennyire máshogy melegszenek az erdők a nyílt területekhez képest. Európa 56 régiójában elhelyezkedő 100 állomány 2955 mérőhelyéről gyűjtöttek adatokat. A vizsgálatba vont adataink közül az egész elemzés legrégebbi adatait a Bátorligeti Ősláp Természetvédelmi Terület keményfaligeteiben Zólyomi Bálint által az 1930-as években készített felmérés alapozta meg.

„Hasonlóan értékes folyamatok figyelhetők meg a Dél-Bükk lassan 35 éve magára hagyott állományában, ahol az erdészeti kezelés elmaradása miatti lombkorona záródás a makroklíma változása alapján várt épp ellentétes irányú változásokat okozott a lágyszárú szintben.” –  mondta Standovár Tibor.Ezen adatok összesítéséből, ami csak a hosszú távú adatgyűjtéssel válik lehetségessé, a kutatók megállapították, hogy nyílt területeken mért hőmérséklet nem igazán tükrözi az erdőben tapasztalható hőmérsékletváltozást. Amennyiben a lombkorona sűrűbb, úgy az jobban védi az alatta levőket a globális felmelegedés hatásaitól. De ha a lombkorona felnyílik, úgy a hőmérséklet gyorsan emelkedik alatta.

Lemaradva a klímához képest

Minden élőlénynek van egy optimális hőmérséklet tartománya, amelyen legjobban érzi magát (gyarapodik). Amikor a klíma melegszik, akkor a melegkedvelő fajok előnyben vannak és kiszorítják a hidegebbet kedvelő fajokat, amelyek esetleg északabbra vagy magasabb hegységekben húzhatják meg magukat. Az erdőlakó élőlények számára ez az optimum lényegesen alacsonyabb, mint amilyen makroklimatikus átlaghőmérsékletet jelenleg mérnek az adott helyre. Azaz nem követik a számukra optimális hőmérsékletviszonyokat. Tehát, ha a védelmező lombkorona megszűnik – akár természetes módon, akár emberi beavatkozás következtében –, akkor az alatta élő növények drasztikusan melegebb körülmények között találják maguk, amelyek elviselésére nincsenek felkészülve.

A korábbi hűs, árnyékos és jellemzően magasabb páratartalmú élőhelyük hosszabb és intenzívebb hőségnek lesz kitéve, és a talaj is kiszárad. A legtöbb faj nem képes elég gyorsan adaptálódni, és így a melegkedvelő fajok kiszorítják és lokálisan ki is halhatnak. Mivel a nyári hőhullámok gyakorisága növekedni fog, így ez kihat az erdei biodiverzitásra. Az erdőgazdálkodók figyelembe vehetik a kitermelésnél, hogy milyen módon őrizhető meg az erdő minél összefüggőbb lombkoronájának védő szerepe, ami így védi az alatta levő élőlények sokféleségét.

Forrás: biologia.elte.hu

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el