Honnan tudjuk, hogy megbízható, valódi gyógyszert vásároltunk?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet mindenkinek azt javasolja, hogy gyógyszereit Magyarországon engedélyezett helyről szerezze be.

Ha szükségessé válik, más EU tagállamban is kizárólag ilyen helyen vásároljon, hiszen a legális források a biztonságosabbak, ugyanis a legtöbb vényköteles gyógyszer dobozán egyedi azonosító van.

Az ilyen egyedi azonosítóval ellátott gyógyszereket módszeres eredetvizsgálatnak kell alávetni, mielőtt a betegekhez kerülnének, amivel nemcsak a hamisított gyógyszerek kiadása előzhető meg, de például a lejárt vagy visszahívott gyógyszerek kiadása is elkerülhető.
Ezt a védelmet azonban csak a legális források biztosítják. 

A hamisított gyógyszerek alkalmazása veszélyes, mert bár ezek a termékek gyakran úgy néznek ki, mintha eredeti gyógyszerek lennének, de előfordulhat, hogy rossz hatóanyagot tartalmaznak, vagy egyáltalán nincs bennük hatóanyag, szennyezett vagy rossz minőségű alapanyagokból készülnek, mérgező vagy korábban a forgalomból kivont hatóanyagokat tartalmaznak.

Mivel illegális forrásból származnak, valójában sem minőségük, sem hatásuk, sem gyártási körülményeik nem ismertek.

Minden esetben figyeljen arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból, például egészségügyi szakembertől, a gyógyszerhatóság vagy a gyártó honlapjáról származzon!

Soha ne vásároljon gyógyszert engedély nélküli gyógyszer-kereskedelmi csatornákon keresztül, például utcai árusoktól, piacokon, nem engedélyezett internetes forrásból, csomagküldő szolgálatoktól!

 

Saját egészségét teszi kockára az, aki nem engedélyezett és ellenőrzött helyről szerzi be gyógyszereit!

Magyarországon gyógyszereket csakis a gyógyszertárakból tanácsos beszerezni, illetve bizonyos gyógyszerek gyógyszertáron kívül is forgalmazhatóak, például drogériákban vagy benzinkutaknál. Internetről is lehet gyógyszereket rendelni, de csak olyan weboldalról, mely mögött egy valós, internetes eladásra regisztrált gyógyszertár áll. Az ilyen legálisan működő online gyógyszertáraknak kötelező feltüntetniük weboldalukon az Európai Bizottság által előírt logót.

A regisztrált gyógyszertárak neve és címe az OGYÉI honlapján ellenőrizhető.

Forrás: OGYÉI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!