Indul az Öt Templom Fesztivál!

Szerző: Kultúrpart
Magyarország egyetlen EFFE Laureate európai díjas fesztiválja, 2006 óta minden tavasszal öt napra megnyitja Győrben az újvárosi templomok ajtajait, hogy vallási és kulturális párbeszédre hívjanak mindenkit. A fesztivál szervezői nem nyugodtak bele, hogy a koronavírus járvány miatt idén májusban ez nem lehetséges. A házigazda gyülekezetek vezetőivel és a meghívott előadókkal összefogva, április végén előre rögzítették az egész fesztivált. Május 14-én virtuálisan nyitják a templomajtókat, és ülőhely korlátozás nélkül várnak mindenkit a képernyők elé.

Olyan megoldást kerestünk – mondta Pál Kálmán fesztiváligazgató – melynek végeredménye művészileg és technikailag is értékes és maradandó. Tudtuk, hogy ez a saját eszközeinkkel nem lehetséges, ezért fordultunk Novák Péterhez és a Kultúrparthoz. Őket egészítette ki a fesztivált kezdetek óta kiszolgáló hangtechnikai szolgáltató, az LV Hang, akik a helyszíni hangrögzítésben és a hangutómunkában támogatták a megvalósulást, és Porkoláb Tamás Egér a G-Sound fényeivel. Mindannyian első hívásunkra örömmel jöttek és dolgoztak együtt a győri stábbal.

A csapat hat napon keresztül forgatott, sok-sok kamerával, drónnal, speciális kameramozgató eszközökkel, lámpákkal, kitelepült hangstúdióval. Ehhez jött még a naponta változó produkciók saját technikája és műszaki csapata. Nem csak a művészek különleges igényeit, de gyakran szigorú vallási szabályokat, és a járvány miatt elengedhetetlen biztonsági előírásokat is be kellett tartani mindenkinek. Maszkban-kesztyűben dolgozni tíz-tizennégy órákat nem volt könnyű, ráadásul a stábnak minden este vissza kellett térnie 130 km-re lévő bázisára, majd reggel 9-re újra munkába állnia Győrben.

„Szerettük volna megmutatni a fesztivál különleges helyszíneit, az öt templomot és azokat a produkciókat amik az előző években már otthonra találtak ezek között a falak között. Mindenki igent mondott és jött, amit ezúton is nagyon köszönünk! Voltak zenekarok, ahol a járvány kezdete óta a tagok egymással se találkoztak, olyan fellépők, akik ebben az időszakban még online felkéréseket sem vállaltak el.

Sajnos a külföldi művészekről és a színházakról le kellett mondanunk, de igyekeztünk a lehető legtöbbet visszaadni a fesztivál szerkezetéből és persze a hangulatból. Minden templomban rögzítettünk zenés szertartást, a Szent Efrém Férfikar, a Voces3 kórus, Ruppert István orgonaművész, Dévényi Dávid kántor és az Él Ő! zenekar szolgálatával. Kamarás Iván tolmácsolásában hangzanak majd el a gyülekezetek vezetői által választott híres hitbeszédek. Székely Zoltán művészettörténész ez alkalommal a virtuális térben vezet majd Öt Templom Túrát. Az esti koncertek fellépői Barabás Lőrinc, a Budapest Bár, Mező Misi, Roby Lakatos, ifj. Cséki Kálmán, Szirtes Edina Mókus, Gryllus Dániel, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Lőrinszky Attila és a 30Y.”

A végeredmény a 15. fesztivál eredeti időpontjában, május 14. és 18. között lesz látható a Kultúrpart youtube csatornáján, a Maradj Otthon Fesztivál facebook-oldalán és a Győr Plusz tévén. A felvételeket nyár elején a Magyar Televízió is műsorára tűzi.

„Az Öt Templom Fesztivál arra az – európai szinten is egyedülálló – kuriózumra épül, hogy Győr Újváros városrészében egyetlen utcában megtalálható az öt történelmi vallás egy-egy temploma. Öt vallás és öt közösség él egymás mellett évszázadok óta egy utcában ismerve, tisztelve, segítve egymást. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszédnek a felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.”

A részletes program megtekinthető az Öt Templom Fesztivál Facebook-oldalán, a felvételek pedig május 14. és 18. között a Kultúpart Youtube-csatornáján érhetőek el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!