Építs mediterrán teraszt egyszerűen!

Szerző: Kaltenecker Tamás
Van otthon némi bontott tégla? Szeretnél a kertedbe 20 négyzetméternyi mediterrán érzést? Akkor már csak pár dologra és 2 napra lesz szükséged, hogy elhozd az otthonodba Szicíliát! Képes beszámoló egy „csináld magad” teraszépítésről.

A tavasz a kerti munkálatoknak és felújításoknak is kedvez, így mi teraszépítéssel töltöttük a szabadnapjainkat. Egy már meglévő (egy héttel korábban készített) darabot folytattunk – következzen egy rövid képes beszámoló a folyamatról, és néhány jótanács:

1. A földet leszedtük kb. 8-10 centiméter mélységben a kívánt síktól. A síkot, derékszögeket, párhuzamosokat zsinórral vagy hosszú vízmértékkel lehet kijelölni. Ez a rész sok vita forrása lehet...

2. Geotextíliát fektettünk a kialakított sík felületre – ez meggátolja a későbbi gazosodást és a nagyobb gödrök kialakulását. Átengedi a vizet, így nem alakul ki árvíz az esőzések után. Érdemes minden irányba +20 centit ráhagyni.

3. Jöhet a homok! Erre azért van szükség, mert a földdel ellentétben a homok nem esik össze se szárazon, se vizesen, ezzel fix magasságra és síkra lehet beállítani a téglákat. Az alapozó munkáktól függően fél-, de legfeljebb 2 centiméternyi homokra van szükség.

4. Mi soronként haladtunk, de az igazán profik az egész területet síkba húzzák homokkal, és már csak dobálni kell a téglákat a tetszőleges minta szerint. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a beton térkövekkel ellentétben a tégláknak sem a mérete, sem az alakja nem egyezik teljesen, de ezeket a fuga vastagságokkal el lehet játszani. A 4-5. sor környékén már kiderül, ha valamit görbén raktunk az egyenetlen téglák miatt.

5. Folyamatosan használjunk vízmértéket, lécet, hogy egységes felületet rakjunk, ne alakuljanak ki élek, gödrök, dombok.

6. Ha a nagy felületeket leraktuk, és a szegély is a helyén van, jöhet a pepecselős rész: bevágni a hiányzó darabokat. Rutintól és vérmérséklettől függően használjunk flexet gyémántkoronggal, vagy kérjünk benne segítséget...

7. Munka átvétele a főépítésszel, Luca kutyával. A gumi a majdani tűzrakó helyét jelöli. Ha minden tégla a helyén, száraz homokkal söpörjük be a fugákat, ezzel rögzítjük a téglákat a helyükön. Vigyázat, meglepően sok homokot nyelnek el a fugák! A kilógó geotextiliát vágjuk le.

8. Jó pihenést!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!