A tavaszi gondoskodást egész évben meghálálják a szobanövények

Szerző: Gergely Réka
Az Urban Jungle Budapest alapítója és bloggere, Hadobás Nóra a Marie Claire oldalán gyűjtötte össze a tavaszi szobanövényekkel kapcsolatos tennivalókat, amelyeket érdemes megfogadnunk, hogy virágaink igazán szépek legyenek.

Ha igazán szívünkön viseljük a növényeink sorsát, akkor a tavasz nemcsak a kertben, hanem a lakáson belül is megannyi feladatot ad a régi és új növénytulajdonosoknak. A téli nyugalmi időszak után most kezd éledni a természet, és ennek megfelelően alakul a szobanövények életciklusa is.

Fény és hőmérséklet

A napos órák számának növekedésével a plant parenteknek is több dolguk akad. Azzal, hogy több fényt kapnak a növények, a hőmérsékleti viszonyok is megváltoznak, ami nemcsak a növények elhelyezését, hanem a locsolási szokásokat is befolyásolja. Míg a téli hónapok a legtöbb növény számára a nyugalmi időszakról szólnak, addig a tavasztól őszig tartó hónapok a növekedés és a fejlődés jegyében telnek. Élettanilag éppen ezért lényeges a több fény, és az ezzel járó magasabb hőmérséklet is. 

Gondold át a növények elhelyezését aszerint, hogy melyiknek nagyobb a fényigénye, és ha szükséges, válassz nekik a lakáson belül új helyet. Öntözéskor bánhatsz kicsit bőkezűbben a vízzel, de azért figyelj arra, hogy elkerüld a túlöntözést.

Ültesd át – de melyiket?

Tavaszra érdemes időzíteni az átültetéseket is, pontosan azért, hogy mire eljön a növekedés, gyarapodás ideje, minél ideálisabbak legyenek a körülmények, és a tápanyag-ellátottság is a gyökérzetnek. 2-3 centiméterrel nagyobb edényt válassz, gondosan ügyelj az adott növény számára megfelelő ültetőközegre, és persze az sem mindegy, hogy terrakotta vagy műanyag cserépbe ültetsz. Növénytől függ, ki melyiket szereti jobban.

Szaporíts metszéssel!

Átültetéskor érdemes alaposan átnézni a növényeket olyan szemmel is, hogy melyik alkalmas arra, hogy néhány szárat vagy levelet lecsípjünk róla, és mondjuk vízben gyökereztessük. Más szaporítási mód is van persze, de a vízben gyökereztetés talán a legegyszerűbb megoldás. Növényenként változó, hogy hol érdemes elvágni a szárat és levelet, de ezt is ki lehet tapasztalni, hiszen ha jó helyen vágod el, pár hét alatt gyökeret ereszt. Ha nem döntesz jól, akkor a várt eredmény elmarad.

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!