Bőrgyógyászati rendelés mobilon a SOTE közreműködésével

Szerző: Semmelweis Egyetem
Megkezdte a páciensek ingyenes dermatológiai ellátását a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája az okostelefonok segítségével. A páciensek a „MedInnoScan” nevű applikáción keresztül, személyes konzultáció nélkül kérhetnek segítséget a szakorvosoktól.

„A MedInnoScan alkalmazás használatával a jelenlegi járványban gyorsan és biztonságosan lehet diagnosztizálni az esetleges bőrbetegségeket, hiszen nem kell személyesen találkoznia a páciensnek és az orvosnak, illetve a páciensnek egy váróteremben többedmagával üldögélnie" – mondta el prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: „Az egészségügyben a digitális alkalmazásokra egyre nagyobb az igény, ezért az egyetem nagy súlyt helyez az ilyenfajta innovációkra a járványtól függetlenül is”.

Az alkalmazás segítségével a páciensek bőrtünetükről készíthetnek egy képet, melyet szöveges megjegyzéssel kiegészítve, TAJ-számuk megadását követően továbbíthatnak a klinika szakorvosai felé. A diagnózist – a szakorvosok terheltségétől függően – néhány órán, de legkésőbb három napon belül emailben megkapják. A MedInnoScan applikációnak köszönhetően csak a feltétlen személyes jelenlétet igénylő esetekben kell megjelenniük a betegeknek a bőrgyógyászati rendelésen – ezzel is minimalizálható a Covid-19 vírus terjedése és a fertőződés kockázata.

A dermatológiai applikáció a betegek számára nem csak gyors és kényelmes, hanem a hatályos adatvédelmi követelményeknek is maradéktalanul megfelel.

Prof. dr. Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója a MedInnoScan ellátásba integrálásával kapcsolatban elmondta, büszke arra, hogy ezzel a fejlesztéssel hozzájárulnak a nemzeti és globális harchoz a járvány megfékezése érdekében. Mint mondta, a Semmelweis Bőrgyógyászati Strukturált Távleletező Rendszeren keresztül – a MedInnoScan segítségével – az elmúlt pár napban már 222 páciens vette igénybe ezt a szolgáltatásukat.

A MedInnoScan Kft. egy magyar, orvosi diagnosztikai mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó startup cég. Vezetője, a Harvard Egyetemen végzett Szoldán Péter, aki 2012 óta foglalkozik mesterséges intelligenciák fejlesztésével. A Semmelweis Egyetemmel együttműködésben folytatott projektek között szerepel CT-felvételekről tüdőrák diagnózis, MR-felvételekről térdporc-geometria meghatározás, és krónikus sebek klasszifikációja fényképek alapján készített 3D-modellekkel. Ez utóbbi, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott projekthez használták azt a fényképkészítő és -feltöltő alkalmazást, melynek gyors átalakítása tette lehetővé, hogy két héttel az ötlet megszületése után a teledermatológiai rendszer felálljon.

A teledermatológiai rendelés elindításának ötlete dr. Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának szakorvosától származik. Az elismert bőrgyógyász már egy éve részt vesz az említett krónikus sebekkel kapcsolatos kutatásban, nagy gyakorlatot szerzett az applikáció használatával kapcsolatban.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!