Sokoldalú finomság: édesburgonya

A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott tároló-gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos.

Diétázni nem csak salátával lehet, sőt amint azt gyógyszerészünk is kiemelte, nagyon fontos a megfelelő mikro- és makrotápanyagok bevitele. Ha a barna rizst már unjuk, köretként sokféleképpen elkészíthető az édesburgonya vagy batáta, melynek íze talán a sütőtökéhez hasonlít a legjobban.

Fogyasztása alacsony glikémiás indexe miatt kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, valamint komplex szénhidrátokat tartalmaz, így hosszabbra nyújtja a jóllakottságérzetet. Emellett magas rosttartalmú, kalcium-, magnézium-, kálium-, C-, B6-, valamint A-vitaminban gazdag étel.

Összesüthető tepsiben csirkével, zöldségekkel, hasábburgonyaként is ízletes, valamint héjában sütve is jó ropogós. Készíthetünk belőle pürét, mely remek alternatívája a hagyományos krumplipürének, és nagyon jól passzol a sülthúsokhoz. Ha pedig nem köretként szeretnénk fogyasztani, a sütőtökhöz hasonlóan, ízletes krémleves is lehet belőle.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!