Koronavírus: ígéretes ellenanyagot találtak

2020. 03. 15.
A hollandiai Erasmus Orvostudományi Központ és az Utrechi Egyetem csapata olyan antitestet fedezett fel, amely hatékony lehet az új koronavírussal szemben. Frank Grosveld és csapata elsőként talált olyan molekulát, amellyel felvehetik a harcot a betegséggel.

Az antitestek vagy ellenanyagok olyan fehérjemolekulák, amelyek azonosítani és semlegesíteni tudják a szervezetbe jutott idegen anyagokat, így a vírusokat. Az antitesteket általában az immunrendszer állítja elő, de adott esetben gyógyszerként is bevihetőek.

Fontos kiemelni, hogy a friss tanulmányt független szakértők egyelőre nem vizsgálták felül, és az antitestet is sokat kell még tesztelni. Éppen ezért hónapokba telhet, mire a felfedezést a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

Grosveld szerint az érintett molekulát valójában már a járvány kitörése előtt megtalálták.

A csapat egy projekt során a különböző koronavírusok elleni védekezési módokat vizsgálta, ekkor bukkantak egy antitestre, amely a SARS ellen hatékony volt, de két másik koronavírussal szemben már nem. Mikor az új koronavírus megjelent, a kutatók előkeresték azokat az ellenanyagot, amelyek le tudták győzni a SARS-t, így találták meg a mostani tanulmányukban bemutatott molekulát.

A szakértők most igyekeznek egy gyógyszergyártó céget is beszervezni, amely orvosságként tömegesen állíthatja majd elő az antitestet. A gyártás megindítása előtt természetesen további vizsgálatokra lesz szükség. Grosveld szerint az általuk azonosított molekula ígéretes, idővel jó eséllyel hozhatnak létre gyógyszert belőle.

A kutató úgy véli, a legjobb megoldást a vakcina létrehozása jelenti, hiszen a védőoltással a szervezetet ellenállóvá tehetik a kórokozóval szemben. A vakcinák fejlesztése azonban időigényes folyamat, rendszerint évekbe telik. Bár az antitest a már fertőzött páciensek kezelésében, és nem a megbetegedések megelőzésében segíthet, Grosveldék lehetséges készítménye mellett szól, hogy a védőoltásoknál hamarabb elkészülhet.

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!