Kevésbé számít-e a nők egészsége?

2020. 02. 12.
Mint ahogy a nők nélkülözhetetlenek az új élet születésénél, úgy őrangyalként és támaszként akkor is jelen vannak, amikor egy hosszú élet véget ér. Általában tovább élnek, mint a férfiak (a 85 év felettiek között kétszer annyian vannak). Sokuk kétszeresen szembesül az egészségügyi problémákkal, mert saját maga mellett a gyerekekről és az idősekről is gondoskodik.

Ellis sikeres, értelmes, lelkiismeretes sebész volt. Pályája csúcsán járt, amikor kiderült, hogy Alzheimer-kórban szenved. A betegség megtörte karrierjét, Ellis végül bele is halt.

Az Alzheimer-kór aránytalanul erősen, két ok miatt is sújtja a nőket: a 65 évesnél idősebb betegek kétharmada nő, és az Alzheimer-kóros (vagy más miatt leépült) beteget ápoló több mint 16 millió amerikai között is kétharmados az arányuk.
A 65 év felettiek az amerikai népesség mind nagyobb arányát teszik ki, így szinte biztosra vehető, hogy a jövőben több idős nőnek lesz Alzheimer-kórja, és idősebbek gondozzák a betegeket is. Ezért is érdemes alaposan átgondolni a helyzetet, és emelni a nők egészségügyi ellátásának színvonalát.

2015-ben az ENSZ tagállamai megegyeztek, hogy 15 éven belül megpróbálják minden gyerek, férfi és nő számára biztosítani az alapvető egészségügyi ellátást. Ma még messze vagyunk ettől, hiszen több százmillió ember nem kap vagy nem tudja megfizetni az ellátást. De ezért a célért érdemes küzdeni. Álljon ki mindenki azért, amire magának, a családjának, a közösségének és az országának szüksége van az egészséges élethez.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!