A takarítás olyan egészségtelen mint napi 20 cigaretta?

2020. 01. 16.
A Bergeni Egyetem munkatársai egy korábbi felmérést használva 6235 alany információit elemezték - számol be a Science Daily. Az adatfelvétel kezdetekor az alanyok átlagosan 34 évesek voltak, a vizsgálat pedig 20 évig tartott. Cecile Svanes, a csapat vezetője szerint a tisztítóanyagok asztmára gyakorolt rövid távú hatása már jól ismert, a hosszú távú következmények viszont kevéssé. A kutatók attól tartottak, hogy mivel a vegyületek napról napra károsítják a légzőszerveket, az évek múlásával jelentős problémákat idézhetnek elő a tüdőben.

Az eredmények alapján az otthonukban takarító nők egy másodperc alatti erőltetett kilégzési térfogata 3,6; míg a hivatásos takarítók erőltetett kilégzési térfogata évente 3,9 milliliterrel csökkent.

Az erőltetett vitálkapacitásnál – azaz a maximális erőltetett belégzést követő maximális erőltetett kilégzés térfogatánál – még látványosabb volt az eltérés. Az otthonukat tisztító nőknél évente 4,3; míg a takarítóknál évente 7,1 milliméterrel gyorsabban csökkent az érték.

A becslések alapján a takarítók tüdőfunkciója nagyjából úgy romlott, mintha évi 20 doboz cigarettát szívtak volna el. Øistein Svanes, a csapat tagja szerint az eredmények elsőre megdöbbentőek lehetnek, de ha belegondolunk, hogy az érintett vegyületeknek alapvetően a padlót kéne megtisztítaniuk, már nem is olyan meglepőek az adatok.

A szakértők úgy vélik, hogy a légzésfunkció romlását az az irritáció váltja, ki, melyet a tisztítószerek a nyálkahártyán okoznak. A vizsgálat azt is felfedte, hogy az otthonukat tisztítók 12,3; a hivatásos takarítók 13,7; és a tisztítószereket nem használó nők 9,6 százaléka volt asztmás.

A kutatás során nem mutattak ki különbségeket az elemzett férficsoportoknál. Svanes szerint tanulmányuk üzenete az, hogy a tisztítóvegyületek jelentős károsodást okozhatnak a tüdőben.

A szakértő úgy véli, sok esetben egy mikroszálas anyag és víz is elég lehet a takarításhoz, a veszélyes vegyületek használata ezért általában indokolatlan.

 

Forrás: Zöldbolt

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!