Gombócérzés a torokban – mi okozza?

Az orvosok globus szindrómának nevezik, ha az ember nem fájdalmas csomót érez a torkában. Nem képzeljük tehát a betegséget, valóban létezik, sőt már 2500 évvel ezelőtt Hippokratész is említést tett róla. A kórkép 1968-ban elnyerte a „globus pharyngeus” nevet is. Az adatok alapján a fül-orr-gégészetre érkező betegek 4%-a érkezik ilyen problémával. Főként középkorúak, férfiakat és nőket egyaránt érint. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mi állhat a globus szindróma hátterében.

Légúti fertőzések tünete

A garat gyulladása miatt érezhetünk gombócot a torkunkban. Jelentkezhet mandula- vagy torokgyulladás miatt is, de gyakori kísérő tünete a hátsó garatfali csorgás néven ismert betegségnek is. Ennek következtében a torokban és a melléküregekben természetes módon is termelődő váladék mennyisége megnő, mely hátrafelé, a garat irányába csorog. Jellegzetes tünete a köhögés, de sokan panaszkodnak gombócérzésre is miatta. A háttérben több ok – például allergia, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy orrpolip - is állhat, melyek kezelésével a gombócérzés is megszüntethető.

Stressz miatt is érezhetünk gombócot a torkunkban

Egy falat sem megy le a torkomon – stresszes helyzetekben úgy érezzük, enni, inni sem bírunk, mintha gombóc lenne a torkunkban, még beszélni is nehéz. Ez az állapot szerencsére hamar megoldódik, ha például egy vizsga miatt stresszelünk, ám a pszichés szorongás, a depresszió és a krónikus stressz miatt a gombócérzés tartósan megmarad. Traumatikus események is előhozhatják, vagy meglévő panaszok esetén súlyosbíthatják a tüneteket.

Rendellenes felső nyelőcső záróizom funkció

A nyelőcső felső záróizmának fő funkciója, hogy a félrenyelést megakadályozza étkezések során. Megakadályozza, hogy belégzéskor levegő jusson a nyelőcsőbe, ugyanakkor nyeléskor ellazul, hogy a falat tovább haladását biztosítsa. Ha a záróizom nem működik megfelelően, gombócérzést is okozhat, ilyenkor a kezeléshez gasztroenterológus bevonására van szükség.

Gombócérzés reflux miatt

Szintén gasztroenterológiai panasz a reflux, mely az nyelőcső alsó záróizmának rendellenes működéséből ered. Túlzott renyhesége miatt a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami savas felböfögést, égő érzést a mellkasban, torokfájást és gombócérzést is okozhat.

Pajzsmirigybetegség vagy műtét

A pajzsmirigy rendellenességek egyik tünete lehet a nyaki feszülés, gombócérzés. Ez akár műtétet követően is felléphet, ha a pajzsmirigy részben vagy egészében eltávolításra került. A panaszokat megelőzhetjük, ha a pajzsmirigy műtétet megelőzően felkészítjük a hangszalagokat a beavatkozásra. A beszéd- és hangterápiának a műtéti utókezelésben is fontos szerepe van.

Egyéb kiváltó okok

A gombócérzés kivizsgálása összetett, hátterében több ok is állhat. A felsoroltak mellett szerepe lehet benne például az ülőmunkának is, akár a nyaki izmok tartós feszültsége miatt is jelentkezhet.

A helytelen hanghasználat, a hang túlerőltetése is okozhatja, ilyen esetben a beszéd- és hangterápia segítségével szüntethetők meg a panaszok.

Bizonyos betegségek kapcsán is felléphet, melyek a nyáltermelés csökkenésével járnak.

Daganatos elváltozásokra is felhívhatja a figyelmet.

Előfordulhat, hogy nem sikerül a konkrét kiváltó okot azonosítani, ilyen esetekben kognitív viselkedés terápia vagy más, szorongást csökkentő módszer segíthet a gombócérzés megszüntetésében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!