A cikória valóságos aranybánya

2019. 12. 28.
A cikória nem csupán egy ehető növény, hanem valóságos aranybányája az egészség számára hasznos rostoknak, amelyeket gyógyszerek előállításához használhatnak. Ezért Európában egyre többet fordítanak a termesztésére.

Sokan a cikóriát ehető növényként vagy kávéhelyettesítőként ismerik, de igazából valóságos aranybánya van a gyökereiben az egészségünk szempontjából fontos rostokból. Ezért egy tudóscsoport új fajtákat próbál létrehozni DNS-ének kis változtatásaival.

A cikória egy erős és robosztus növény, amelyet ötezer évvel ezelőtt az egyiptomiak gyógynövényként termesztettek.

Manapság az inulin kereskedelmi előállításához használják, amit a gyökerekből nyernek, hogy élelmi rostként és édesítőszerként élelmiszerekhez adják. Az inulin prebiotikumként is működik, és jótékony hatással van a bél- és immunrendszerre.

A hollandiai Wageningeni Egyetem kutatói a növény felhasználásának új lehetőségeit tárják föl más cikóriagyökér-összetevők révén.

Az európai CHIC Projekt koordinátora úgy gondolja, hogy ez egyfajta biológiai gyár, amely mindenféle egészséggel kapcsolatos összetevőt képes előállítani: gyógyszereket és élelmiszer-rostokat, amelyek jók az egészségünknek. A lecke, amelyet a cikóriáról megtanultunk, valójában a terpénekről szól. Nem közismert, de a természetben lévő terpének közül sok gyógyszer, ezért szeretnénk megnézni, vajon a cikóriában lévő terpének is gyógyszerek-e, és vajon lehet-e fokozni ezek hatását, a gyökérben lévő terpéneket. Hogy ne csak közvetlenül a rostszálakat tudjuk begyűjteni, hanem a gyógyszereket is a gyökerekből - magyarázta Dirk Bosch.

Egyelőre csak az élelmiszerrostokat extrahálják, keserű ízük miatt a terpéneket eltávolítják. A CHIC európai kutatási projektjének célja az egészséges elemek teljes körű felhasználása az új, különleges tulajdonságokkal rendelkező cikóriafajták kifejlesztésével.

 

Mik az inulin előnyei?

Az inulin olyan típusú rost, amely megtalálható a cikória gyökerében, és tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre.

Javítja az emésztést

Az inulin serkenti a jótékony bélbaktériumok növekedését, amelyek hozzájárulnak a bélmozgáshoz és az emésztéshez. Ez segíthet a székrekedés tüneteinek enyhítésében, és megvéd a betegségtől.

Súlykontroll

Az inulin akár 60% -ig olyan édes, mint a cukor, de csak a kalória felét tartalmazza. Az inulin kielégíti az étvágyat, és csökkenti a vércukorszint ingadozásait.

Segít a cukorbetegeknek

A nagyteljesítményű típusú inulinról kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét.

Szív-és érrendszeri egészség

A kutatások azt mutatják, hogy az élelmi rost, például az inulin, segíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással.

Forrás : Euronews

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!