Sokan a cikóriát ehető növényként vagy kávéhelyettesítőként ismerik, de igazából valóságos aranybánya van a gyökereiben az egészségünk szempontjából fontos rostokból. Ezért egy tudóscsoport új fajtákat próbál létrehozni DNS-ének kis változtatásaival.
A cikória egy erős és robosztus növény, amelyet ötezer évvel ezelőtt az egyiptomiak gyógynövényként termesztettek.
Manapság az inulin kereskedelmi előállításához használják, amit a gyökerekből nyernek, hogy élelmi rostként és édesítőszerként élelmiszerekhez adják. Az inulin prebiotikumként is működik, és jótékony hatással van a bél- és immunrendszerre.
A hollandiai Wageningeni Egyetem kutatói a növény felhasználásának új lehetőségeit tárják föl más cikóriagyökér-összetevők révén.
Az európai CHIC Projekt koordinátora úgy gondolja, hogy ez egyfajta biológiai gyár, amely mindenféle egészséggel kapcsolatos összetevőt képes előállítani: gyógyszereket és élelmiszer-rostokat, amelyek jók az egészségünknek. A lecke, amelyet a cikóriáról megtanultunk, valójában a terpénekről szól. Nem közismert, de a természetben lévő terpének közül sok gyógyszer, ezért szeretnénk megnézni, vajon a cikóriában lévő terpének is gyógyszerek-e, és vajon lehet-e fokozni ezek hatását, a gyökérben lévő terpéneket. Hogy ne csak közvetlenül a rostszálakat tudjuk begyűjteni, hanem a gyógyszereket is a gyökerekből - magyarázta Dirk Bosch.
Egyelőre csak az élelmiszerrostokat extrahálják, keserű ízük miatt a terpéneket eltávolítják. A CHIC európai kutatási projektjének célja az egészséges elemek teljes körű felhasználása az új, különleges tulajdonságokkal rendelkező cikóriafajták kifejlesztésével.
Mik az inulin előnyei?
Az inulin olyan típusú rost, amely megtalálható a cikória gyökerében, és tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre.
Javítja az emésztést
Az inulin serkenti a jótékony bélbaktériumok növekedését, amelyek hozzájárulnak a bélmozgáshoz és az emésztéshez. Ez segíthet a székrekedés tüneteinek enyhítésében, és megvéd a betegségtől.
Súlykontroll
Az inulin akár 60% -ig olyan édes, mint a cukor, de csak a kalória felét tartalmazza. Az inulin kielégíti az étvágyat, és csökkenti a vércukorszint ingadozásait.
Segít a cukorbetegeknek
A nagyteljesítményű típusú inulinról kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét.
Szív-és érrendszeri egészség
A kutatások azt mutatják, hogy az élelmi rost, például az inulin, segíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással.
Forrás : Euronews