Ne gyújts rá! - egy dohányos gondolatai

Szerző: Kaltenecker Tamás

Szeretném előre leszögezni, hogy dohányzom. Szeretek is dohányozni. Sajnos.

Mégsem voltam felháborodva, amikor megszületett a rendelet, hogy tilos éttermekben, kocsmákban, buszmegállókban dohányozni. Dohányosként sem szeretem a füst szagú ruhákat, az égő szemet, a levegőtlen beszélgetéseket. Engem is zavar másnak a füstje, teljes mértékben megértem azokat, akik ezen felháborodnak. Rendelet ide vagy oda, igenis legyünk tekintettel a nemdohányzókra!

Dohányozni rossz. Nagyon. Arról nem is beszélve, hogy mennyibe kerül, de talán ez a legkisebb probléma. Aki dohányzik, nyilván tisztában van azzal, hogy milyen egészségügyi és pénztárcát nem kímélő kockázatokat „vállal”, talán kár is lenne ezt tovább ismételgetni, annyian megtették már előttünk.

Azonban, ha ebben a percben letenném a cigit, 5 perc múlva nőne a szívem oxigénnel való ellátottsága, 20 perc múlva a pulzusszámom és a vérnyomásom csökkenne, 48 óra múlva javulna az íz- és szagérzékelésem. Amennyiben továbbra is kitartanék, 3 hónap múlva csökkenne agyvérzés veszélye, és a köhögés 9 hónap elteltével pedig nem veszélyeztetném a születendő gyermekemet. 10 év kellene ahhoz, hogy a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége az én esetemben is ugyanakkora legyen, mint azoknak, akik soha nem dohányoztak.

A lista persze nem teljes, de igencsak motiváló!

A fentiek miatt irigylem az összes ismerősömet, akinek sikerült leszoknia a dohányzásról. Sokkal jobbá tették a saját életüket, és azokét is, akik körülöttük élnek. Legyen az a gyerekük, a feleségük, a szüleik, bárki. Tisztelem őket, mert elég elszántak és akaraterősek voltak ahhoz, hogy megtegyenek egy ilyen lépést. Ismerek olyat, akinek a mai napig ott van a nappaliban az utolsó, bontott doboz cigarettája. A szememben egy hős.

Nikotintapasz, rágó, kezelések, könyvek, sámánok, gyógyfüvek és bármi más szóba jöhet, de a legfontosabb az elhatározás. Kívánom, hogy minden dohányosnak legyen hozzá elég kitartása. Magamnak is ezt kívánom!

Ma van a nemzetközi füstmentes világnap, tökéletes alkalom egy ilyen elhatározás megvalósítására. De legalábbis az első lépés megtételére biztosan.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!