
Ez persze nem azt jelenti, hogy a dohányosoknak fel kell hagyniuk a zöldségek fogyasztásával.Épp ellenkezőleg, a végkövetkeztetés az: le kell szokni a dohányzásról!
A kutatás során körülbelül 500 000 embert kérdeztek étkezési és dohányzási szokásaikról 10 európai országban 8,5 éven keresztül. Az American Journal for Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt állítják, eredményeik arra utalnak, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben lévő anyagok felerősíthetik a dohányfüst rákkeltő hatását. A tanulmány újdonsága az, hogy első alkalommal vizsgálta a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatásait úgy, hogy közben megkülönböztette a dohányosokat és a nem dohányosokat.
A vastagbélrák a betegség második leggyakoribb formája Hollandiában. 11 000 új esetet diagnosztizálnak évente.