Gondolatok a nagyvárosban

2019. 11. 20.
|
Ma balett van. Csodás nap virradt. Így 11 évesen tényleg uncsi, és csak fölösleges időtöltésnek látszik az iskola. Azok a napok, amikor nincs balett, pedig kifejezetten rémesnek számítanak. Tegnap, pölö akkora köd volt, hogy bár már egész közel jártam a sulihoz, még mindig nem látszott az épület. Néha úgy szeretném, ha tényleg eltűnne! Na, mindegy, valahogy majd csak végigdekkolom a mai órákat! Legalább kedden van biosz, a tanárnő kedvéért tegnap még tanultam is, és Szabó Pistinek meg úgyis megmondom a magamét. Iskola után rohanás haza, suli cucc ledob, a lecke sajnos megvár. Rohanás a 31-es buszhoz, aztán magával ragad a belváros. Ahogy fogynak a házak, és közeledik a Csokonai Színház, mindig különös, bizsergető izgalmat érzek. Tudod, amikor akkora büszkeségpakkot cipelsz magadban, hogy majd szétpukkansz, mintha hirtelen kinőnéd a bőrödet. A színház művészbejárója előtt, mindig jól kiegyenesítem magam és naaagyon lassan megyek, hogy mindenkinek legyen ideje megfigyelni, én ide tartozom és balerina vagyok. Na jó, csak leszek…

A város szélén, egy lakótelepi lakásban nőttem fel, onnan jártam busszal egyedül „ fel a városba”, ahogy felénk mondták, mintha a külváros nem lenne része Debrecennek. Kevés emlékem maradt meg ebből az időből, de a balettel kapcsolatosak, élénken élnek bennem: a díszletraktár, és a fejemre biggyesztett parókák szaga, az irigykedő gyerekszemek tüzében átnyújtott színházi kikérők, az első nekem is csattanó színházi taps, a csodálatos mesternő, a balettrúd simasága, na és a balettórán megismert barátok. Az első gyerekközösségem, amit nem a muszáj ereje tartott össze. Sem az osztályfőnök által kikényszerített barátnőválasztás, sem az úttörő nyakkendő, sem a nótafa dalai, sem az örsi induló nem rondított bele. Ha idegen nyelvet nem is, de szakkört vagy különórát azért már akkor is lehetett választani.

Igaz barátaim voltak, akikkel együtt izzadtunk, együtt untuk a kötelező szolfézs órákat, együtt szaladgáltunk az üresen kongó színházban, akikkel elfoglaltuk a harmadik emeleti kakasülőt és száz, meg száz csínytevésben vettünk részt. A balett vizsgák előtti izgatott felkészülés, majd a szülői bemutató közben a felmenőim elismerő tekintete. Ezek azok a pillanatok, amik igazán fontosak és kitörölhetetlenül beleégnek az emberbe!

Voltak persze nehézségek is. Mikor a balett terem óriási tükréből, nem a nagy becsben tartott, és egyetlen Barbie babám teste nézett vissza rám. A vézna és csontos végtagjaim közt az éppen növekedésnek indult, de a balett dresszben túlságosan is feltűnő apró cicikezdeményeimet például kifejezetten nehezen viseltem.

Aztán ott volt a Nagy buszkrízis. Leszállás előtt már egy megállóval korábban elkezdtem trenírozni magam a nagy mondatra. Hogyan kellene megközelítenem a feladat megoldására legmegfelelőbb felnőtt egyedet, s hogy hogyan vágjak bele a számomra igen kínos témába? Az akciót úgy kellett időzíteni, hogy az utolsó pillanatra maradjon a hadicselekmény és minél gyorsabban elhagyhassam a műveleti zónát. Mert spiccóra ide, spiccóra oda, kicsinyke termetem miatt, bizony a felnőttek segítségét kellett kérnem, hogy a leszálláshoz jelezzenek helyettem a buszon. Az ajtó feletti egyetlen jelzőgomb még sokáig fényévekre volt tőlem.

Miért is ástam elő ezeket az emlékeket?

A fiam 11 éves, önállóságra éhes, egészséges kis tini, korosztályának minden súlyos gondjával a vállán. Emlékeim szerint ebben a korban a gondlistám elején, a Vegyél komolyan anyu, már elég nagy vagyok ehhez! pont szerepelt. Amikor a fiam először megpendítette, hogy egyedül szeretne menni gitárórára, teljesen kiborultam. Dehogy is! Hogy sikerül majd odajutni? Ugye nem lesz baja? Jaj, csak ne kössön bele senki!

Persze győzött az ész, és engedtem a kérésnek, de közben kicsit sem voltam nyugodt. Ő már nem nagyon számíthat a felnőttek támogatására, mert nem figyelünk egymásra. A masszívan telefonját bámuló tömeg miatt azóta egyébként is egy fejjel kisebb lett a társadalmunk és a tőlem tanult verbális kommunikációval, a fülét módszeresen bedugaszoló utasoknál nem sok sikert érne el. Ugye ismerős az érzés, mikor megközelítünk egy idegent az utcán, azonnal elfordul? Nem kérkedve, csak csendes magányunkban, egyszer azért érdemes bevallani, hogy mindannyian voltunk már az elforduló idegen szerepében…

Arra a következtetésre jutottam, hogy kötelességünk megtanítani a gyermekeinket alkalmazkodni, ehhez az okostelefon vezérelte világhoz! A leghasznosabb hétvégi családi időtöltésnek az Activityt ítéltem, mert remekül lehet vele gyakorolni a mutogatást és felkészülni a nagyvárosi krízishelyzetekre.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
71 413
Aktív eset:
51 761
Gyógyult:
17 953
Elhunyt:
1 699
Karanténban:
26 396
Mintavétel:
1 048 580
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.30. 08:34

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el