Aki vért ad, életet ad!

2019. 11. 24.
A Magyar Vöröskereszt havonta közel 1000 véradást szervez, ahova minél több fiatalt is vár, akik a véradással életeket menthetnek. A szervezet kiemelt figyelmet szentel arra, hogy új felületeken hívja fel az ifjúság figyelmét tevékenységük fontosságára.

Gyorsan és egyszerűen tájékozódhatunk a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradások időpontjáról és helyszínéről egy új mobilalkalmazás segítségével. Az applikáció tárolja, és térképen is megjeleníti az adott hónapban fellelhető véradási lehetőségeket, így bárki könnyedén megtalálhatja a számára legmegfelelőbb véradóhelyszínt. A „Véradás – Vöröskereszt” nevű alkalmazás már ingyenesen letölthető Android és Windows Phone operációs rendszerekre, valamint elérhető az Apple Store-ban is.

Véradásra jelentkezhet:

 - aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év),

 - testsúlya eléri az 50 kg-ot

 - egészségesnek érzi magát.

A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya. Vért adni bárhol lehet az országban, lakóhelytől függetlenül.

Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, mely elegendő három ember életének a megmentéséhez. Két véradás között minimum 56 napot kell várni. Nem adhatnak vért a kismamák és gyermeküket szoptató édesanyák, továbbá bárki, aki az elmúlt fél évben tetováltatott vagy egzotikus helyen vakációzott. A véradási helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu, a www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Magyar Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján tájékozódhatnak.

A vér legfontosabb dolga talán, hogy kedvező belső környezetet teremtsen a sejtek számára. Azaz, akármi történik a szervezetben, bármilyen okból eltolódik a belső egyensúly, a vér megpróbálja korrigálni azt, hogy a sejtek minél kevésbé károsodjanak. A vér egyes tulajdonságai, úgymint pH, hőmérséklet, térfogat, ionkoncentráció stb. folyamatosan változhatnak, de a szervezet önszabályozó mechanizmusa hamar helyreállítja a normális értékeket, még mielőtt a változások más részeket is érintenének. Azaz, ha úgy tetszik, a vér egyfajta közvetítő a belső és külső környezet között: folyamatosan igazodik a külső környezethez, hogy fenntartsa a belső állandóságát.

A vér másik fontos feladata a szállító funkció. Vérgázokat, tápanyagokat, anyagcsere-végtermékeket, hormonokat, vitaminokat, nyomelemeket, sőt hőt szállít, tehát szinte bármit, amivel a szervezet "megbízza". Fehérvérsejtjeivel folyékony szövetünk a szervezet kórokozók elleni védekezésének kulcsfontosságú része, a véralvadás által pedig vérzés esetén megakadályozza a további vérveszteséget, azaz saját magát gátolja meg a távozástól.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!