A te ruháid vajon gyerekek készítették?

Te mi alapján választod ki a ruháid? A színe és a mintája alapján? Vagy a márka többet nyom a latban? Esetleg még az anyagösszetételt is megnézed? Öko ruhacímkékről közérthetően.

Szerencsére egyre több a tudatos ruhavásárló, és azok is, akik hosszabb, vagy rövidebb időre leállnak a ruhavásárlással. Mindez nem véletlen, hiszen az olcsó ruhák a legdrágábbak, csak az árat a gyártó ország élővilága és a ruhákat előállító dolgozók fizetnek meg.

2013. április 24-én 1134 ember vesztette életét a bangladesi ruhagyár, a Rana Plaza összeomlásakor. A dolgozók elmondása szerint be voltak zárva a rossz állapotban lévő épületbe, így esélyük sem volt elhagyni azt. A tragédia fogyasztók ezreinek szemét nyitotta fel világszerte. Ennek hatására készült a True Cost c. dokumentumfilm is, amely elénk tárja a sokkoló valóságot, és rengeteg embert indított el a tudatosabb ruha (nem)vásárlás irányába.

A képen a Rhana Plaza látható, összeomlása után. A cégek még a tragédia után öt évvel is adósak voltak kártérítés összegével.

Szerintünk a legkörnyezetbarátabb termék az, amelyet le sem gyártottak, de azt is valljuk, hogy ha mégis valamit vásárolunk, akkor a vásárlásunkkal szavazunk egy márkára, cégre, és a termékhez kapcsolódó gyártási folyamat jó vagy rossz gyakorlatára. 

A ruhákon az alábbi ökocímkék  segítenek a ruha anyagával kapcsolatosan információhoz jutni:

Oeko-tex standard 100: garantálja, hogy a minősített textil nem tartalmaz mérgező vegyszereket.

Organic content standard 100: A termék 95-100% bio termesztésű alapanyagot tartalmaz, amely a termesztéssel foglalkozók és a ruha viselője számára is sokkal egészségesebb. A minősítésért egy külső cég felel.

GOTS: Az ökológiai textilgyártás legrangosabb és legszigorúbb nemzetközi szabványrendszere. Az organikus gyapot termesztése és feldolgozása is mérgező vegyi anyagok nélkül történik. Az egész ellátási lánc - a nyersanyagok betakarításától a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig -  környezettudatos, szociális és fair trade alapelveknek megfelelően működik.

Miért fontos ez? Egyrészt a ruha testünk nagy felületével érintkezik, és a méreganyagok bőrön keresztül könnyedén beszívódhatnak, főleg, ha a hámréteg meggyengült; másrészt a vegyi növényvédelem nagyon jellemző például a pamut előállításakor, és nagy terhet ró a környezetre.

A ruha előállításának körülményeivel a következő ökocímkék foglalkoznak:

Fair Wear: Tanúsítja, hogy a munkaválllalók korrekt munkakörülmények között dolgoznak, elfogadható bérezésért, valamint jogukban áll szakszervezetet alapítani és tüntetni a fizetésemelésért.

WRAP: A genfi emberjogi egyezmények betartását garantálja a munkahelyen, ezt rendszeresen ellenőrzi. Meghatározza a munkaválllalók minimum életkorát, és egyéb emberi jogok betartatását követeli meg. Tiltja a faji, nemi, vallási alapú megkülönböztetést, lehetőséget kínál, hogy a bántalmazást, visszaélést, a dolgozók jelenthessék.

Forrás: ZÖLDBOLT

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!