Jutalomjáték

2019. 09. 06.
Szerző: Tompa Diána
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Címlapsztori  sport 
Kiss Gergely vízilabdázó ugyan háromszoros olimpiai bajnok, aki világ- és Európa-bajnoki aranyérmek tulajdonosa is, a legemlékezetesebb pillanat az életében mégis az, amikor megszületett a három lánya. A kamaszkori vágya volt, hogy találkozzon a Red Hot Chili Peppers tagjaival, és szívesen visszautazna például az ókori Rómába. Nemcsak tehetséges és sikeres sportember, hanem büszke apa és férj is, akinek a családja az első.

Biztos vagyok benne, hogy minden magyar vízilabda-rajongó számára van jó néhány emlékezetes Kiss Gergely-gól vagy megmozdulás. De hogyan kerültél először kapcsolatba a vízilabdával?

Bár a szüleim kamaszkorukban kézilabdáztak, korán abbahagyták, viszont a sport szeretete megmaradt bennük, és ez volt az egyik fő motivációm. Egyke gyermekként nőttem fel, így minden energiájukkal engem segítettek, és amit ők nem kaptak meg az élettől, azt számomra igyekeztek biztosítani. A víz szeretete korán megmutatkozott, képes voltam már óvodásként mindenhova belepottyanni, egyszer a Dunából szedett ki az anyukám a hajamnál fogva. Ekkor rájött, hogy nagyon gyorsan meg kell tanítani a gyereket úszni, ezért hamarabb tudtam úszni, mint írni, olvasni. A másod-unokatestvérem járt vízilabda előkészítőre, és amikor először elmentem vele egy edzésre, gyakorlatilag rögtön tudtam, hogy vízilabdás akarok lenni, majd tíz éves korom körül kijelentettem, hogy olimpiai bajnok leszek.

Arra a sydney-i olimpiai döntő mérkőzésre, amikor ezt az álmod először elérted, én is élénken emlékszem. Hihetetlen élmény volt még a televízión keresztül is látni. Te hogyan élted meg a medencében?

Mi az aranyéremért mentünk, egy magyar vízilabdázónak csak az az elfogadható, csak abban gondolkodik. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, mert öt-hat csapat ugyanezt szeretné, de minket az ezüst vagy bronzérem nem tett volna boldoggá – hiába szép eredmény az is –, viszont mi azt, ott egy kudarcnak éltük volna meg, mert azt jelentette volna, hogy valahol elbuktunk. A csoportmérkőzések alatt volt, hogy Kemény Dénes nélkül játszottuk, mert reklamálásért eltiltották, de ez csak még inkább feltüzelt minket, és be akartuk bizonyítani, hogy mennyire erősek vagyunk egyénileg és csapatban is. A döntő egy jutalomjáték volt: az orosz csapat komoly ellenfélnek számított, számtalan világklasszissal, de már korán nagy előnnyel vezettünk, és 8-2-nél egyértelművé vált, hogy itt ma minket nem verhetnek meg. A harmadik negyed végén kimondtuk, hogy olimpiai bajnokok vagyunk, nem ronthatjuk el. A végén egyedül azt sajnáltuk, hogy ilyen kiváló sportemberek, mint az oroszok, ennyire csalódottan és reményvesztetten kell, hogy játszanak egy olimpiai döntőben, ami mindig ünnep egy sportoló életében.

Jelentős sportsiker volt ez, hiszen 1976 után újra a magyar vízilabda válogatottnak szólt az olimpián a Himnusz. Megváltozott utána az életetek?

Sydney után teljesen átalakult a vízilabda megítélése, és hirtelen nagyon megnőtt az érdeklődés irántunk, sokat szerepeltünk tévében, magazinokban, fotózásokon. Sokan megszerettek minket, a kamaszlányok és fiatal nők azért, mert fiatalok voltunk, kisportolt testtel, míg a férfiak és idősebbek azért, mert végre lehetett a csapatnak szurkolni. Emellett dupla annyi gyerek kezdett el vízilabdázni, mint korábban, és lettek támogatóink, akik komoly áldozatokat hoztak a vízilabda érdekében. A mi sikerünk az egész magyar vízilabdára kihatott. Volt egy pillanat, amikor azon gondolkoztunk, hogy jó, hogy elértük, amit akartunk, olimpiai bajnokok lettünk, de hát még csak 23-24 évesek vagyunk, hogyan tovább. De aztán következett a budapesti Európa-bajnokság, ahol hazai pályán játszottunk, illetve klub szinten ugyanúgy bizonyítani kellett. Nekem az is segített, hogy Olaszországba mentem vissza játszani, és ott könnyebben le tudtam magamban tisztázni a dolgokat, nem kapott el annyira a hév. De erre kicsit mégis ráment a következő két évünk, hiszen 2001-ben és 2002-ben mindig hiányzott valami plusz a győzelemhez.

Sydney-ben sajnos a női kézilabda válogatott kikapott, így a férfi vízilabdacsapat maradt az egyetlen, aki a későbbi években is olimpiai aranyat tudott nyerni. Ha mi nyertünk, volt magyar csapatarany az olimpián. Közös egymásra találás volt a szurkolókkal, és ennek a manifesztálódása a 2017-es budapesti világbajnokság volt, ahol a korábbi válogatott csapattársaimmal elindultunk Mastersben. Minden mérkőzés telt házas volt, pedig közvetítette a tévé is. Nem a győzelemért indultunk, hanem azért, hogy együtt legyünk és a szurkolóink miatt, akiknek a felénk irányuló szeretete nem változik, pedig mi sem fiatalodunk... És ezért most augusztusban is vízbe szállunk, és újra játsszuk a sydney-i döntőt az orosz csapattal.

Nagy zenerajongó hírében állsz. Mit hallgattál mérkőzések előtt?

A sport a test művészete, és hozzám közel állnak a klasszikus művészeti ágak, mint a színház, a film és az irodalom is. Sajnos azon sportolókhoz tartozom, akinek egyáltalán nincs tehetsége a zenéhez, egy antitalentum vagyok, de nagyon tisztelem a különböző művészeti ágak képviselőit. Habár alkatilag nyugodt típus vagyok, mégis leginkább a rockzene az, amit igazán szeretek, de meghallgatok minden más műfajt is.

A mérkőzésekre való ráhangolódás mindig ugyanabban a rutinban zajlott: ebéd után relaxáltam olvasással vagy keresztrejtvényfejtéssel, majd amikor beültem a buszba és bekapcsoltam a rockzenét, már csak a vízilabdára összpontosítottam. Mire odaértünk az uszodába, már sebezhetetlennek és fáradhatatlannak éreztem magam.

Az olimpiai mérkőzések előtt mindig nagy erőt adott az is, hogy láttam az olimpiai lángot a buszból, átéreztem az olimpia eszméjét. Egyedül a londoni olimpia alatt nem láttam, és ott nem is tudtunk nyerni (természetesen nem ezért, a hiba belül keresendő).

Több évet játszottál különböző külföldi klubcsapatokban, illetve a világ számos pontján tartottál edzőtáborokat is. Melyik volt a legmeghatározóbb helyszín számodra?

Ausztrália és Olaszország, de mellettük Montenegróban Kotor városa. Nagyon szeretem a történelmet – egy ideig jártam történelem szakra is, illetve a jogi egyetemre is történelemmel és magyarral kellett felvételiznem –, így azok az óvárosok, ahol megmaradtak az ókori vagy középkori emlékek, mindig jobban vonzottak. Ezért az UNESCO világörökség részeként is számon tartott Kotor számomra egy csoda volt, a hegyek és a tenger ölelésében lévő kis ékszerdoboz. Ott éltünk két éven át a családommal, egy öbölre néző házban.

Minden nyilatkozatodból kiderül, hogy mennyire fontos számodra a családod, a feleségeddel több mint 20 éve alkottok egy párt. Meg lehet fogalmazni, mi a hosszú kapcsolat titka?

19 évesen ismerkedtünk meg, és már néhány hónap után elhatároztuk, hogy egyszer össze fogunk házasodni, mert kezdettől fogva mély volt a kapcsolatunk. Amikor 22 évesen összeházasodtunk, elterveztük, hogy három-négy év múlva jöhet az első gyermekünk, majd ugyanannyi idő után a második. Ez tervszerűen működött is. Annyi „hiba” csúszott a gépezetbe, hogy a második lányunk születése után tíz évvel kitaláltuk, hogy legyen egy harmadik gyermekünk is. Nagyon jó döntés volt, hiszen egy kis csodát kaptunk. Így három babára módosítottuk a kettes tervet.

A köztünk lévő hasonlóságok miatt passzolunk össze, a különbözőségek pedig izgalmassá teszik a kapcsolatunkat. Vannak közöttünk viták – amikor az ő robbanékonyabb természete és az én kritikus természetem összecsap –, de mi azt valljuk, hogy a feszültséget nem szabad elnyomni, ki kell beszélni a problémákat.

Milyen „útravalót” szeretnél átadni a lányaidnak?

Egyfajta erkölcsi értékrendet: legyenek hűek önmagukhoz, ápolják az emberi kapcsolataikat mind a szüleikkel, mind a barátaikkal, segítsenek az elesetteken, és hogy tudják, ránk mindig számíthatnak. Illetve ami még fontos, hogy megtanuljanak küzdeni, harcolni, ami a mai világban egyre ritkább, mert sokan elkényeztetik a gyerekeiket. A sport ezért is nagyon hasznos, mert fegyelemre és kitartásra nevel. Én nem szerettem volna, hogy a lányaim is vízilabdázzanak, de ki akarták próbálni, és mára ők is szerelmesei a sportnak. Bármi is lesz a jövőben belőlük, én támogatni fogom őket, de azt szeretném látni, hogy tudják azt, hogy minden nap fejlődni, javulni kell, és picivel többet nyújtani. A sport nagy tanítómester, segít abban, hogy megtanulja az ember, hogyan hozza ki magából a legjobbat úgy, hogy közben ne legyen önző, és ne nyomjon el másokat. Ezért a sportolók többsége aktív pályafutása után kiváló munkaerővé válik.

Amikor kimész a lányaid mérkőzéseire, mégiscsak egy háromszoros olimpiai bajnok ül a lelátón. Mennyire érzik ezt tehernek?

A mérkőzéseiken próbálok csendben maradni és „kevés vizet zavarni”, hogy ne nyomjam el őket, az észrevételeimet, tanácsaimat csak otthon mondom el nekik. A csapataikban ők a legjobb úszók, emellett szorgalmasak, fegyelmezettek és csendesek, egy edző szempontjából kiváló „alapanyagok”.

A magánéletben nem tudom, hogy ez teher-e számukra, de olyat már hallottam, hogy a fiúk azért nem mennek oda hozzájuk, mert én vagyok az apukájuk...

A sikeres sportkarriered mellett jogi diplomát és több egyéb végzettséget is szereztél, ami ahogy látom, gyakori a vízilabdázók körében...

A 21 olimpiai bajnokból, akik a három olimpián részt vettek, 17-18-nak van összesen kb. 35 diplomája, ami sok vérrel és verejtékkel jött össze. Voltak olyan tanáraim, akiknél előnyt élveztem, mert szerették a sportot, viszont volt, aki meg épp a sportpályafutásom miatt nagyon negatívan állt hozzám. Már korábban kialakult ez a tradíció a vízilabdában, amit mi is vittünk tovább. A vízilabda egy olyan sportág, amit sokan szeretnek, de nem lehet belőle egy egész életen át megélni, hacsak nem akar az ember edző vagy sportvezető lenni. Manapság a profi sportolók számára jó anyagi feltételeket biztosítanak, de nem árt gondolni a jövőre is. Én a Nagy Sportágválasztónak vagyok a szóvivője, kommunikációs igazgatója és nagykövete, emellett rendszeresen hívnak iskolákba előadásokat és motivációs tréningeket tartani, és készítünk egy dokumentumfilmet is Halassy Olivérről és Fuchs Jenőről. Sok olyan dolog megtalált, amire nem is számítottam. A sport peremén szinte mindennel foglalkozom: egyesületi elnök vagyok, szóvivő, tanácsadó. Egy olyan ember, aki sikereket ért el a sportban, talán hitelesebben tudja közvetíteni a mondandóját, többen figyelnek rá.

A Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatójaként a sport népszerűsítése hozzá tartozik az aktív sportpályafutásod utáni civil életedhez is. Hogyan látod a magyarok sportolási szokásait?

Negyedik éve dolgozom a Nagy Sportágválasztónak és az Ötpróba Tokiónak (Magyarország egyik legnagyobb szabadidősport-közössége – a szerk.), és az a tapasztalatom, hogy van egy többszázezres réteg, aki figyel a táplálkozására és arra, hogy rendszeresen mozogjon, például heti kétszer fut, hétvégén pedig kirándul vagy biciklizik. Ez az alap szint, nekünk pedig az a fő feladatunk, hogy ez a réteg bővüljön. Emellett nőtt az igazolt sportolók létszáma is, illetve egyre több olyan egyesület van, ahol nem az olimpiai aranyérem elérése a cél, hanem az, hogy rendszeres sportolási lehetőséget kínáljon. Viszont sajnos egy nagyon nagy réteg egyáltalán nem mozog, maximum televízióból követi a sportot. A Nagy Sportágválasztónak és az Ötpróba Tokiónak az a célja, hogy kiszakítsa őket a „jól megszokott” életükből. Egy friss felmérés szerint, Magyarország Európa legkövérebb nemzete és világviszonylatban is a negyedik, ami a vezető halálozások egyik leggyakoribb kiváltó oka. A rendezvényeinken mindig boldog arcokat látok, hiszen a sport endorfint termel, és kiváló közösségépítő is. Ha valaki heti egyszer-kétszer mozog, az már jó, de a cél három-négy alkalom lenne, ami tudom, hogy sokszor nehéz a család és munka mellett, de megéri időt szakítani magunkra.

Fotók: Falus Kriszta

 

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
16 920
Aktív eset:
11 863
Gyógyult:
4 382
Elhunyt:
675
Karanténban:
28 527
Mintavétel:
604 122
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.19. 08:57

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el