Jó tanácsok a nyárra

Szerző: Tompa Diána
A nyári hónapokban egyes fertőzések és megbetegedések jóval gyakoribbak, ráadásul a szünidő és nyaralás alatt sokan kevésbé körültekintőek. Dr. Bojcsuk Szabina, a nyírbátori Bátor Patika gyógyszerésze a lehetséges veszélyforrásokra, azok megelőzésére és kialakulásuk esetén a kezelésükre hívja fel a figyelmet.

Uszoda szemölcs

Dr. Bojcsuk SzabinaAz uszoda szemölcsöt vírusfertőzés okozza. Neve megtévesztő, mert nem csak uszodában lehet elkapni, habár az oda járó gyerekek körében a leggyakoribb, és az ekcémás, atópiás bőrű gyerekek fogékonyabbak rá. Legtöbbször a törzsön, felkaron, kéz és lábfejen jelennek meg a fehér vagy rózsaszín, apró (1-8 mm), középen behúzódással rendelkező dudorok. Fertőző, testi kontaktussal, közös tárgyak használatával terjed, és magától 6-12 hónap alatt gyógyul. Semmiképp nem szabad vakarni, mert azzal tovább terjedhet, illetve felülfertőződéshez vezethet. Mivel a vírus csak a bőrben tartózkodik, a szemölcs eltávolításával a fertőzés megszűnik. A patikában vásárolhatunk vény nélküli, maró hatású ecsetelőt, de az kárt tehet az ép bőrben, ezért otthoni praktikák helyett javasolt inkább felkeresni a bőrgyógyászt, aki kétféle módszer mellett dönthet: az úgynevezett Volkman-kanállal helyi érzéstelenítés mellett történő eltávolítás, vagy a fagyasztásos módszer.

Úszófül

Jellegzetes betegség, ami fürdőzés után jelentkezhet, az úszófül. A felázott külső hallójáratban a víz feloldja a védelmi réteget képző fülzsírt, és a bőr sérülékennyé válik, így könnyebben bejuthatnak kórokozók, amik fájdalmas gyulladást okoznak. Ne próbáljuk tisztítani, akár egy puha törölközővel is felsérthetjük a bőrt, ami tovább ront a helyzeten. Inkább oldalra hajtott fejjel rázzuk ki a vizet a fülünkből. Kezelésre vény nélkül kapható fülcseppet vagy szájon át szedhető fájdalomcsillapítót alkalmazhatunk. Ha a fül váladékozik, és magas lázzal társul a fájdalom, azonnal keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost! Megelőzésként javasolt fürdés közben a füldugó használata, vagy a fülbe csepegtetett paraffin olaj.

Napégés

Ki ne ismerné a napégés kellemetlen tüneteit? A nyaralás legszebb pillanatait árnyékolhatja be, ha már az első napon lepirulunk. Ezért a legfontosabb a megelőzés, különös tekintettel a kisgyermekeknél, akik igen rövid idő alatt leéghetnek. Már a napozás megkezdése előtt 20 perccel, a megfelelő faktorszámú, vízálló napozó készítménnyel kenjük be magunkat, és ezt ismételjük meg kétóránként. 11:00 és 15:00 között kerüljük a közvetlen napfényt, és ne felejtsük el, hogy árnyékban is leéghetünk. Ha mégis megtörtént a baj, enyhe esetben hűsítő, nyugtató krémek, hideg vizes borogatás, zuhanyzás a gyógyír, míg a súlyos, hólyagos bőrfelszín esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Napszúrás

Napszúráskor a fedetlen fejet érő napsugárzás helyi hőmérséklet-többletet okoz, ami fejfájással, szédüléssel, hányingerrel és erős szomjúságérzettel jár, illetve a beteget zavarja az intenzív fény is. Sötét, hűvös helyen két-három napos ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás javasolt, ez alatt kerülni kell a koffeint és az alkoholtartalmú italokat is.

Hőguta

Míg a napszúrás akár egészséges személyeknél is kialakulhat, addig a hőguta főként a cukorbetegeket, az érelmeszesedésben szenvedőket és az idős, legyengült betegeket veszélyezteti. Jellemzői a száraz, forró, kipirult bőr, a magas (40 °C feletti) testhőmérséklet, a zavart viselkedés, eszméletvesztés. Hőgutagyanús beteget azonnal hűvös helyre kell vinni, és hűtőfürdőt vagy hűtőborogatást alkalmazni. A legfontosabb a megelőzés: kánikulában mindig hordjunk fejfedőt, gondoskodjunk a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlásról, és kerüljük a fizikai megerőltetést.

A gombás megbetegedések száma is jelentősen megnő a nyári hónapokban, mert a nedves, meleg környezet kedvez a szaporodásuknak. A bőrgomba főként a végtagokon és a hajlatokban szokott előfordulni, a bőr kipirosodásával, viszketéssel, esetleg hámlással jár együtt. Gyógyszertárban kapható krémekkel, oldatokkal egyszerűen kezelhető.

Napgomba

Fontos megemlíteni, hogy az úgynevezett napgomba nem fertőzés: ilyenkor a bőr mikroflórájának egyensúlya felborul és elszaporodik egy olyan gombafaj, mely normál esetben is a bőrünkön él. Tünetei: a háton, felkaron, mellkason megjelenő fehér foltok. Helyileg krémekkel, oldatokkal lehet kezelni, illetve a gombaellenes sampon használata is ajánlott, mert a hajas fejbőrön él a gomba. Egy-két hét kezelés után teljesen meggyógyulhat. Kialakulását elősegíti a jelentős izzadással járó fizikai aktivitás, ezért nem javasolt műszálas ruhában sportolni, és utána ajánlott minél előbb száraz ruhára váltani.

Körömgomba

Körömgomba esetén a köröm megvastagszik, fénytelenné, sárgává válik. Vény nélküli ecsetelővel otthon is kezelhető, de a gyógyulási idő akár 6-12 hónapot is igénybe vehet. A körömgomba kialakulása megelőzhető, ha fürdőhelyeken mindig hordunk vizicipőt vagy papucsot, csak a saját törölközőnket használjuk, és fürdés után alaposan szárazra töröljük magunkat.

Hüvelygomba

A hüvelygomba tünetei a duzzadt, piros, viszkető szemérem, fehér, sűrű hüvelyi folyás, égő érzés, vizelés közben jelentkező fájdalom és fájdalmas nemi együttlét. Recept nélkül is kapható kúpokkal kezelhető, de fontos, hogy a partner kezeléséről se feledkezzünk meg, az esetleges ping-pong effektus, azaz visszafertőzés elkerülése miatt. A gombaellenes hatóanyagon kívül érdemes a normál flórát Lactobacillus-tartalmú készítménnyel pótolni, így helyreállítható a hüvely normális védekezőképessége. Ha erős alhasi fájdalom és láz is jelentkezik, mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz! Kialakulásának kedvez a higiéniailag nem megfelelő illemhelyek és a nedves fürdőruha használata, így strandolás után javasolt száraz bikinire váltani. Érdemes nem túl szűk, pamut alsóneműt viselni, és megfelelő intim mosakodószert használni, de a túlzott higiénia is árthat, hiszen elpusztulhatnak a „jó” baktériumok. Emellett fontos kiemelni, hogy a hölgyeknek a menstruáció idején még tamponnal sem javasolt a fürdőzés!

Hasmenés

A nyári hasmenések nagy százaléka ételfertőzés miatt alakul ki, mert a nem megfelelően tárolt vagy feldolgozott élelmiszerekben lehetnek vírusok, baktériumok, paraziták, és a kórokozó vagy az általa termelt toxikus anyag károsítja a bélfalat. Ilyenkor nagy mennyiségű híg széklet ürül naponta több alkalommal is, és ehhez társulhat levertség, láz, gyengeség, hasi görcs. A fokozott székletürítéssel a kiváltó ok is ürül, ezért nem tanácsos erélyes hasfogót szedni, helyette alkalmazzunk adszorbers anyagokat (pl. aktív szén), melyek hatástalanítják és kivezetik a méreganyagokat a szervezetből. Fontos a só- és folyadékpótlás, illetve a normál bélflóra helyreállítása jótékony baktériumokat tartalmazó probiotikummal. Gyógyszertárban vény nélkül kaphatóak ezek a készítmények. Emellett javasolt pár napig könnyen emészthető, (zsír- és rostmentes) kis mennyiségű ételt fogyasztani, és kerülni a tejtermékeket.

Az esetek többségében 48-72 órán belül elmúlnak a tünetek. Különös figyelmet igényelnek az idősek, csecsemők, legyengült immunrendszerű betegek, mert az ő folyadékháztartásuk labilis, kisebb folyadékvesztés is komoly gondot okozhat, akár kiszáradáshoz vezethet. A hasmenés leggyakrabban alacsony higiéniai színvonalú, fejlődő országokba való utazáskor jelentkezik, de néhány óvintézkedéssel ez elkerülhető: csak palackozott italokat fogyasszunk, még a fogmosáshoz is ásványvizet használjunk, kerüljük a nyers gyümölcsöt, zöldséget, és lehetőleg ne együnk utcai árusoknál. Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és antibakteriális szerrel, ha erre nincs lehetőség, akkor használjunk kézfertőtlenítőt. Ezen felül érdemes már egy héttel az utazás előtt megkezdeni a probiotikum szedését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!