Komposztálás olcsón, sok haszonnal

2010. 07. 20.
|
Egy társasház akár évi 400 ezer forintot is megspórolhat a szemétköltségen, ha komposztál. Ráadásul, a közhiedelemmel ellentétben, a komposztládáknak nem feltétlen kell udvaron vagy kertben állniuk. Hogy kell jól komposztálni? Megkérdeztük a komposztmestert!
Szentirmai-Zöld Máté budai komposztmester tapasztalatai szerint nemcsak kertvárosban, családi házban lehet eredményesen komposztálni, hanem társasházban, lakóközösségben, vagy akár intézményben, munkahelyen is, csak ismerni kell a megfelelő eljárásokat. A szakember évek óta foglalkozik a komposztálás tudományával, most civil szervezeteken és pályázatokon keresztül próbál minél több lakóközösséget és céget rávenni, hogy kezdjenek el természetes úton megszabadulni a zöldhulladéktól.

„Kevesen tudják, hogy a komposztálás életünk több területén is kedvező hatást eredményez. Nem csak a szemét mennyisége csökken, és jó esetben a díja is, de a komposztból humuszban gazdag, kiváló minőségű virágföldet nyerünk. A komposztláda pedig környezettudatosabb életmódra, tudatosabb fogyasztásra nevel" – magyarázta a komposztmester.

A természetes hulladékfeldolgozáshoz nem muszáj drága, előre gyártott komposztládát venni, ezt saját magunk is elkészíthetjük raklapokból vagy falécekből, esetleg bontott téglából. A hulladék fából barkácsolt komposztáló pedig szinte semmibe sem kerül. A lécek között jó, ha van kb. 2,5-3 cm hézag, hogy a komposzt elég levegőt kapjon. A működő komposztálót legalább évente egyszer szét kell szedni, és a benne lévő anyagot át kell forgatni, le kell rostálni, hogy kinyerjük a kész komposztot. A rögzítéseknek éppen ezért könnyen oldhatóaknak kell lenniük.

„Nagyon kell vigyáznunk, hogy a komposzt ne száradjon ki, ezért a ládát érdemes árnyékba, fa alá helyezni, semmiképpen ne legyen kitéve tűző napnak" – figyelmeztetett a szakember.

Az örök dilemmára, hogy mit lehet a komposztba tenni, a komposztmester azt válaszolta: „Szinte minden növényi eredetűt, ami a konyháról, vagy a kertből származik, így a nyers növényi konyhai hulladékokat, vagyis a zöldség- és gyümölcsmaradványokat, magvakat, héjakat, szárakat, de még a kávézaccot, a teafüvet, vagy a tojáshéjat is komposztálhatjuk. A kertből pedig az összes száraz kerti zöldhulladékot, a lombot, a levágott füvet, a gallyat, vagy a sövénynyesedéket. A két komponenst nagyjából fele-fele arányban érdemes keverni. A gyorsabb lebomlás érdekében minden hulladékot aprítsunk össze! Minél többféle anyagot teszünk bele, annál jobb minőségű komposztunk lesz."

Ha pedig nincs megfelelő kertünk, udvarunk, vagy kevés a konyhai maradék, komposztálhatunk akár a balkonon vagy a gangon felállított kis komposztládában. „A megfelelő száraz anyag, például szalma vagy faforgács hozzáadásával a belvárosi házakban is természetes úton tüntethetjük el a háztartásokban keletkező szerves, növényi eredetű szemetet. A módszer itt is ugyanaz, mint a kerti komposztálónál: aprítani, elkeverni, nedvesen tartani, letakarni" – mondta Szentirmai[m1] -Zöld.

Ha elég szorgalmasak és tudatosak vagyunk, akár 6-8 hónap alatt is kész komposztunk lehet, de általában 1 év kell a humuszképződéshez. Célszerű tavasszal és ősszel megforgatni, átpakolni a halmunkat. Munkánk eredményét gyorsan csírázó magokkal, például mustárral és zsázsával ellenőrizhetjük. Ezek a magvak a komposztba ültetve már pár nap alatt kihajtanak, és jelzik, ha tápanyagban gazdag földet sikerült gyártanunk.

Mint mindennek, a komposztálásnak is lehetnek buktatói, ám ezektől a komposztmester szerint nem szabad megijedni: „Tipikus hiba, hogy a túl sok víztől rothadásnak indul a komposzt tartalma, és büdös lesz, ha viszont túl száraz, akkor nem indul be a lebomlási folyamat, mert a mikroorganizmusok nem tudnak nedvesség nélkül működni. A komposzt tartalmának olyan nedvesnek kell lennie, mint egy kinyomott szivacsnak."

„A jól kezelt komposzt a közhiedelemmel ellentétben nem büdösödik, hanem kellemes föld illatú. Kellemetlen szagokat csak a nem megfelelően levegőztetett, például a kukában rothadó szerves anyagok okozhatnak. Veszélyt csak az jelenthet, ha a szerves anyagok a hulladéklerakóba, a szemétégetőbe, vagy a kerti levélmáglyára kerülnek, és nem hasznosulnak a természetben" – mondta Szentirmai-Zöld Máté.


Mennyi pénz takarítható meg a szeméttel?

A kommunális szemétnek – tömeg és űrtartalom szerint is – nagyjából egyharmada áll szerves hulladékból. Ez az arány életmódtól függően akár növelhető is. Ha valaki vegetáriánus, maga készíti ételeit, piacon vásárol, akkor hulladékainak több mint a fele komposztálható lesz. Egy 40 lakásos, 10 emeletes átlagos panel épületben a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással több mint 400 ezer forintos megtakarítást érhet el a ház évente, mert négy helyett csak két kukára lesz szükség.
Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el