Komposztálás olcsón, sok haszonnal

2010. 07. 20.
|
Egy társasház akár évi 400 ezer forintot is megspórolhat a szemétköltségen, ha komposztál. Ráadásul, a közhiedelemmel ellentétben, a komposztládáknak nem feltétlen kell udvaron vagy kertben állniuk. Hogy kell jól komposztálni? Megkérdeztük a komposztmestert!
Szentirmai-Zöld Máté budai komposztmester tapasztalatai szerint nemcsak kertvárosban, családi házban lehet eredményesen komposztálni, hanem társasházban, lakóközösségben, vagy akár intézményben, munkahelyen is, csak ismerni kell a megfelelő eljárásokat. A szakember évek óta foglalkozik a komposztálás tudományával, most civil szervezeteken és pályázatokon keresztül próbál minél több lakóközösséget és céget rávenni, hogy kezdjenek el természetes úton megszabadulni a zöldhulladéktól.

„Kevesen tudják, hogy a komposztálás életünk több területén is kedvező hatást eredményez. Nem csak a szemét mennyisége csökken, és jó esetben a díja is, de a komposztból humuszban gazdag, kiváló minőségű virágföldet nyerünk. A komposztláda pedig környezettudatosabb életmódra, tudatosabb fogyasztásra nevel" – magyarázta a komposztmester.

A természetes hulladékfeldolgozáshoz nem muszáj drága, előre gyártott komposztládát venni, ezt saját magunk is elkészíthetjük raklapokból vagy falécekből, esetleg bontott téglából. A hulladék fából barkácsolt komposztáló pedig szinte semmibe sem kerül. A lécek között jó, ha van kb. 2,5-3 cm hézag, hogy a komposzt elég levegőt kapjon. A működő komposztálót legalább évente egyszer szét kell szedni, és a benne lévő anyagot át kell forgatni, le kell rostálni, hogy kinyerjük a kész komposztot. A rögzítéseknek éppen ezért könnyen oldhatóaknak kell lenniük.

„Nagyon kell vigyáznunk, hogy a komposzt ne száradjon ki, ezért a ládát érdemes árnyékba, fa alá helyezni, semmiképpen ne legyen kitéve tűző napnak" – figyelmeztetett a szakember.

Az örök dilemmára, hogy mit lehet a komposztba tenni, a komposztmester azt válaszolta: „Szinte minden növényi eredetűt, ami a konyháról, vagy a kertből származik, így a nyers növényi konyhai hulladékokat, vagyis a zöldség- és gyümölcsmaradványokat, magvakat, héjakat, szárakat, de még a kávézaccot, a teafüvet, vagy a tojáshéjat is komposztálhatjuk. A kertből pedig az összes száraz kerti zöldhulladékot, a lombot, a levágott füvet, a gallyat, vagy a sövénynyesedéket. A két komponenst nagyjából fele-fele arányban érdemes keverni. A gyorsabb lebomlás érdekében minden hulladékot aprítsunk össze! Minél többféle anyagot teszünk bele, annál jobb minőségű komposztunk lesz."

Ha pedig nincs megfelelő kertünk, udvarunk, vagy kevés a konyhai maradék, komposztálhatunk akár a balkonon vagy a gangon felállított kis komposztládában. „A megfelelő száraz anyag, például szalma vagy faforgács hozzáadásával a belvárosi házakban is természetes úton tüntethetjük el a háztartásokban keletkező szerves, növényi eredetű szemetet. A módszer itt is ugyanaz, mint a kerti komposztálónál: aprítani, elkeverni, nedvesen tartani, letakarni" – mondta Szentirmai[m1] -Zöld.

Ha elég szorgalmasak és tudatosak vagyunk, akár 6-8 hónap alatt is kész komposztunk lehet, de általában 1 év kell a humuszképződéshez. Célszerű tavasszal és ősszel megforgatni, átpakolni a halmunkat. Munkánk eredményét gyorsan csírázó magokkal, például mustárral és zsázsával ellenőrizhetjük. Ezek a magvak a komposztba ültetve már pár nap alatt kihajtanak, és jelzik, ha tápanyagban gazdag földet sikerült gyártanunk.

Mint mindennek, a komposztálásnak is lehetnek buktatói, ám ezektől a komposztmester szerint nem szabad megijedni: „Tipikus hiba, hogy a túl sok víztől rothadásnak indul a komposzt tartalma, és büdös lesz, ha viszont túl száraz, akkor nem indul be a lebomlási folyamat, mert a mikroorganizmusok nem tudnak nedvesség nélkül működni. A komposzt tartalmának olyan nedvesnek kell lennie, mint egy kinyomott szivacsnak."

„A jól kezelt komposzt a közhiedelemmel ellentétben nem büdösödik, hanem kellemes föld illatú. Kellemetlen szagokat csak a nem megfelelően levegőztetett, például a kukában rothadó szerves anyagok okozhatnak. Veszélyt csak az jelenthet, ha a szerves anyagok a hulladéklerakóba, a szemétégetőbe, vagy a kerti levélmáglyára kerülnek, és nem hasznosulnak a természetben" – mondta Szentirmai-Zöld Máté.


Mennyi pénz takarítható meg a szeméttel?

A kommunális szemétnek – tömeg és űrtartalom szerint is – nagyjából egyharmada áll szerves hulladékból. Ez az arány életmódtól függően akár növelhető is. Ha valaki vegetáriánus, maga készíti ételeit, piacon vásárol, akkor hulladékainak több mint a fele komposztálható lesz. Egy 40 lakásos, 10 emeletes átlagos panel épületben a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással több mint 400 ezer forintos megtakarítást érhet el a ház évente, mert négy helyett csak két kukára lesz szükség.
Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el