Ha kamaszodik a gyerek…

Szerző: Szentkuty Nikolett
A kamaszkori változások minden tinédzsert megviselnek, és sokan közülük nincsenek tisztában azzal, mi zajlik ilyenkor az emberi testben. Arról, hogy mivel segíthetünk a fiataloknak a nehéz időszak átvészelésében, dr. Somogyi Zsolt gyermekorvost, a csongrádi Jakabházy Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

dr. Somogyi Zsolt gyermekorvosMelyik fejlődési periódust nevezzük pubertáskornak, és mi tekinthető ideális időszaknak a változások szempontjából?

A pubertás vagy serdülés a gyermekkorból a felnőttkorba történő átalakulás kritikus időszaka, amely során olyan mértékű növekedés és fejlődés megy végbe, aminél nagyobb változás csak a csecsemőkorra jellemző. A serdülés során számos fejlődési feladattal kell megbirkóznia a fiatalnak: a fizikai és szexuális érés, valamint az identitás fejlődése mellett el kell indulnia a felnőtt szerepek megtalálása, az önállóság irányába.

A fiúkban és a lányokban ez eltérő életkorban következik be. Pontos idejét előre megmondani nem tudjuk, több tényező (genetika, egészségi állapot, tápláltsági szint) is befolyásolja. Lányoknál általában 10-11 év közé tehető, a fiúknál egy évvel később következik be, de a 8-14 év közötti időszakban elkezdődő változások normálisnak tekinthetőek.

Milyen változásokat tapasztalnak magukon a fiúk, illetve a lányok?

Ebben az időszakban alakul ki a másodlagos nemi jelleg, a testünk ilyenkor szinte teljesen megváltozik. A növekedés felgyorsul, a testösszetétel megváltozik, a zsírpárna megvastagszik, nő az izomtömeg és a csontok ásványianyag-tartalma. A fiúk másodlagos nemi jellegének kialakulását a megemelkedett férfi nemi hormon, a tesztoszteron okozza. Ennek hatására először elkezdődik a here és a herezacskó növekedése, majd megjelenik a szőrzet a nemi szerv körül. A hímvessző megnő, és 14 éves kor környékén bekövetkezhet az első hajnali magömlés, melyre érdemes felkészíteni a fiúkat. Később a hangjuk elmélyül (mutálás), és az arcszőrzet is megjelenik, erősödik.

Lányokban a női nemi hormon hatására a serdülés első jeleként a mellmirigy megnagyobbodását tapasztaljuk. Ezt követi 2-6 hónap múlva a nemi szőrzet megjelenése, amely egyre erősebbé válik. 12-13 éves korban bekövetkezik az első menstruáció, amely még rendszertelen. A testarányok is megváltoznak, a lányokban a testzsír aránya megnövekszik, kerekebb lesz a csípő, nőiesebbek a testkontúrok.

Mi tekinthető korai nemi érésnek, és mi okozhatja a jelenséget?

Amennyiben ezek a folyamatok a fent említettnél korábbi életkorban kezdődnek, korai nemi érésről beszélhetünk. Lehetséges, hogy a másodlagos nemi jellegek csak elszórtan jelentkeznek (szőrnövekedés, emlőmirigy-állomány növekedése), de előfordulhat, hogy minden egyes változás észlelhető. A korai nemi érés hátterében akár súlyos betegség is állhat, például tumorok, főleg fiúk esetében, ezért ezek kivizsgálása gyermekendokrinológus feladata. Lányok esetében lehet teljesen normális, azonban alacsony végső testmagassághoz vezethet, így akár a serdülés gyógyszeres leállítására is szükség lehet.

A pubertás késésének lehetnek-e káros következményei, szükséges-e orvoshoz fordulni ilyen esetben?

A késői, 13-14 éves kor utáni serdülés hátterében gyakran valamilyen más típusú betegség áll, ezért nagyon fontos a kivizsgálás. Másfelől ez pszichés nyomást jelent a serdülő számára, hiszen eltér a kortársaitól - elég csak a testnevelés órára gondolni.

Lányok esetében okozhatja: felszívódási zavar, lisztérzékenység, kóros soványság (anorexia), gyulladásos bélbetegség, petefészek elégtelenség, a pajzsmirigy alulműködése. Nagyon gyakran észlelik nem megfelelő étkezés, alultápláltság kapcsán is. Előfordul még élsportolóknál is, a túlzott stressz és fizikai terhelés hatására.

Fiúk esetében is előfordulhat felszívódási zavar, alultápláltság, krónikus vesebetegség, endokrin zavarok, a here hibás fejlődése.

Léteznek-e olyan készítmények, amelyek segítséget jelenthetnek a pubertáskorban lévő fiataloknak?

Mindenképp a helyes táplálkozás lenne a legfontosabb, de ha a serdülő nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, akkor valamilyen multivitamin-készítmény segíthet. Szorongás esetén érdemes kipróbálni a citromfű teát. Lányoknak menstruációs fájdalomra fájdalomcsillapító és görcsoldó javasolható.

Mikor célszerű a szülőknek sort keríteniük a felvilágosításra?

Pontos életkort nem tudok tanácsolni, úgy gondolom, ez a gyermektől függ. Ha a szülő érzékeli a változásokat, érdemes minél hamarabb beszélgetni erről, és nagyon fontos, hogy a gyermek őszintén kérdezhessen, akár később is. Az a legrosszabb, ha megpróbáljuk elkerülni ezt a témát.

A kamaszkori változások lelkileg is megviselik a fiatalokat. Hogyan segíthet a környezet a változások elfogadásában?

Nagyon fontos, hogy a szülők merjenek beszélni a gyermekükkel. Az a gyerek, aki tudja, milyen változások fognak bekövetkezni a testében, nem ijed meg, nem gondolkozik azon, hogy normális-e, ami a szervezetében zajlik. A gyermek és a szülő közti megfelelő kommunikáció nagyon fontos - ebben is. Figyeljünk oda gyermekeinkre, hallgassuk meg őket, és ha nem tudunk segíteni, bátran kérjük szakember (pszichológus, gyermekgyógyász) segítségét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!