Ha nem tudunk aludni… (1. rész)

2019. 04. 08.
|
Sokan küzdenek alvászavarokkal, ám ezek sokfélék lehetnek. Kétrészes összeállításunk első részében az inszomniáról beszélgettünk dr. Terray-Horváth Attila neurológus szakorvossal, szomnológussal, a SomnoCenter munkatársával.

 

Mit értünk orvosilag inszomnia alatt?

 dr. Terray-Horváth Attila Az inszomnia a köznyelvben álmatlanságot jelent, de valójában elalvási és átalvási gondokat jelent nappali tünetekkel párosulva. A pontos meghatározás alapján akkor beszélünk inszomniáról, ha valaki heti minimum háromszor, minimum három héten át napi hat és fél óránál kevesebbet alszik, mert nagyon nehezen alszik el, vagy mert korán felébred, és nem tud visszaaludni, alvása felületes.

Mi okozza ezeket a problémákat?

Ez egy nagyon összetett és érdekes alvászavar. Létezik úgynevezett primer inszomnia, amikor valaki gyerekkora óta rosszul alszik, de a felnőttkori inszomniánál nagyon gyakran stressz vagy pszichés probléma áll a háttérben. Viszont a kérdés mégsem ennyire egyszerű, hiszen sokan stresszelnek a hétköznapokban úgy, hogy közben teljesen jól alszanak. Inkább onnan érdemes közelíteni, hogy az agyunknak van egy altató- és egy ébresztőrendszere. Biológiai óra alatt a középagyban működő központot értjük, amely annak alapján állítja be az alvásszükségletünket, hogy előző nap eleget, vagy keveset aludtunk. Természetesen van egy a szervezet működése számára létfontosságú minimum szükséglet és van egy optimális. Agyunk emellett a fény alapján is vezérel a melatoninrendszer segítségével. Mindamellett működik az evolúciós ébresztőrendszerünk is, hiszen fel kell tudnunk ébredni, ha veszélyhelyzetbe kerülünk. Az altató- és az ébresztőrendszer függetlenül, de egymást befolyásolva működik. Az általános orvosi vélemény a stressznek, a szorongásnak tulajdonítja az inszomniát – és emiatt gyakran nyugtató típusú gyógyszereket adnak rá –, az újabb vizsgálatok alapján, azonban egyre inkább úgy gondoljuk: az inszomnia hátterében gyakran az ébresztőrendszer túlaktiválódása állhat. A nőknél egyébként gyakoribb a probléma, aminek biológiai háttere is lehet, hiszen képesnek kell lenni felébredniük a gyerekekhez. De természetesen az egyéni idegrendszeri sajátosságok szerepét is muszáj kiemelni: egyesek hajlamosak alvászavarra, mások meg nem.

Milyen káros hatásai vannak a szervezetünkre, ha nem tudunk rendesen aludni?

Először is fontos leszögezni, hogy noha sok inszomniás beteg úgy érzi: ő semmit sem alszik, ebben az esetben nem erről van szó. Létezik egy rendkívül ritka betegség a fatális familiáris inszomnia, amikor valaki abszolút nem képes elaludni. Az efféle alvásképtelen állapot tíz-tizennégy napig bírható, utána az idegrendszer felmondja a szolgálatot, és a beteg meghal. A „hagyományos” inszomnia esetében nem ennyire súlyosak a következmények, de ilyenkor is sokrétűek. Az utóbbi években például bebizonyosodott: amennyiben valaki krónikusan kevesebbet alszik, jóval nagyobb eséllyel lehet demens idősebb korára, mint aki rendesen kipiheni magát. Emellett az alváshiány mindenképpen negatív hatású a szívműködésre is, hiszen a szívünk egyedüli pihenőjét, nyugalmi állapotát a legmélyebb alvás jelenti, ilyenkor legalacsonyabb a pulzusunk. Akinek ez nem adatik meg a kellő mértékben, annál kimutathatóan gyakrabban jelentkeznek szívbetegségek. Emellett pedig a tartós alváshiány okozta krónikus fáradtság depresszióhoz is vezet.

Mennyit érdemes aludni akkor? Gondolom, a tankönyvi definíció említett hat és fél órás határértékét nem véletlenül állapították meg…

 

Mint említettem, az egyéni idegrendszeri adottságok és igények nagyon eltérők. Van, aki alszik hat órát egyben, aztán felébred, és tökéletesen kipihentnek érzi magát. Másnak ennél több sem elegendő. Vagyis léteznek hosszú- és rövidalvó emberek. Napóleon például három-öt órát aludt, és tökéletesen funkcionált, de más híres rövidalvókat is ismer a történelem. Ezzel szemben egy átlagember, aki beállt hét-nyolc órára, garantáltan alváshiánnyal néz majd szembe, ha mondjuk munka vagy egyéb ok miatt egy időszakban tartósan csak öt óra alváshoz jut éjjelente. Az ő számára ennek egyértelműen negatív következményei lesznek.

 

Van-e jelentősége annak, hogy mikor alusszuk le a szükséges egyéni mennyiséget? Valóban léteznek-e bagoly- és pacsirta-típusú emberek, vagy ez csak egyfajta önigazolás?

Léteznek ezek a típusok, de abban kevésbé hiszek, hogy ennek kizárólag genetikai okai vannak. Persze ez is közrejátszhat, de a tapasztalatok azt mutatják: elsősorban abból lesz inkább bagoly, aki gyermekkorától fogva az esti aktivitásokhoz szoktatja magát, majd később is ehhez passzoló munkakört választ. Mások ezt kevésbé bírják, mert nem ezt szokták meg. De valószínűleg ebben is szerepet játszik az egyéni altató- és ébresztőrendszerünk működése.

Ami a „mikor” kérdést illeti, egy dolog bizonyos: a váltott műszak rendkívül egészségtelen. Akik így dolgoznak, azoknál emelkedett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, és tartós negatív hatások miatt akár tíz-tizenöt évvel rövidebb élettartamra is számíthatnak. Természetesen itt fokozott kockázatról beszélünk, és nem általánosítható ez mindenkire, de az említett rövidalvók ezt a fajta terhelést is jobban bírják. Ám akinek hét-nyolc óra a normál alvásszükséglete, annak nagyon megszenvedi a szervezete az efféle munkarendet.

És az említett fénytényező mennyire játszik szerepet abban, hogy jól tudunk-e aludni?

A legtöbb ember hangulatát rontja, ha csökken a napsütötte órák száma. Alighanem az sem véletlen, hogy például Finnországban olyan magas a depressziósok és az öngyilkosságok száma. De szezonális depresszió is létezik, és a mesterséges fény is rontja a hangulatunkat. Ezért gyártanak ma már teljes fényspektrumú lámpákat, amelyek az éberségünket és a kedvünket is pozitívan befolyásolják.

Mi a teendő, ha valakiről bebizonyosodott, hogy inszomniás?

Az optimális megoldás mindenképpen az, ha megelőzzük a problémákat. A stressz mellett romló alvást időben észre kell venni. Átmeneti alvászavarokkal néha mindenki küzd: teljesen normális, hogy magánéleti vagy munkahelyi problémák miatt olykor-olykor akár huzamosabb ideig sem tudunk rendesen aludni. Ez nagyon kellemetlen, de alapból nem kell vele különösebben foglalkozni, mert a szervezet túljut rajta. Amennyiben viszont az állapot tartós, és hetek óta fennáll, mindenképpen segítséget kell kérni. És ez nem azt jelenti, hogy rohanunk a patikába, ahol aztán veszünk valami gyógyszernek nem minősülő készítményt, mert nem feltétlenül ez a megfelelő segítség. Sokkal inkább beszéljünk a háziorvossal, és ha tartós alvásképtelenség áll fenn, az illetőt be kell utalni alváslaborba. Amennyiben pedig egyértelmű nappali depresszióhoz, pánikhoz kapcsolódnak az alvászavarok, pszichiáterhez kell menni. Eleve számos pszichiátriai betegség alvászavarokkal jár. És jó tudni: az alvászavarok szinte mindegyike kezelhető, ám ha régóta fennáll, lassabban oldódnak meg a gondok. A tüneteket gyógyszerekkel szinte mindig gyorsan lehet javítani, de az okot is meg kell keresni, és ha megtaláltuk, elsődlegesen ez kezelendő. De ha valaki nem alszik, szükség esetén a gyógyszeres terápia is működőképes lesz.

Az altatókkal szemben ugyanakkor sokakban averzió él.

A legtöbb ember eleve úgy áll ehhez a témához, hogy csak gyógyszert ne. De ahogyan belátjuk, hogy a cukorbetegségre vagy a magas vérnyomásra is gyógyszert kell szedni, ugyanúgy a tartós nappali tünetekkel járó inszomniára is szükséges. A problémát ebben az esetben az jelenti, hogy rengeteg nem gyógyszernek minősülő altató van forgalomban, és sajnos nemcsak a hétköznapi köztudatba, de még az orvosok köztudatába is átmentek a „szabaduljon meg az altató fogságából”- típusú ostoba szlogenek. Az altatók démonizálása értelmetlen és káros, mivel a tartós kialvatlansággal szembeni eredményességük bizonyított, szemben a mai altató gyógyszerek tudatos, orvosi kontroll melletti szedésével szemben.

Valószínűleg az ennek az oka, hogy sok ilyen készítményre könnyen rá lehet szokni, nem?

A gyógyszer-hozzászokás ismert jelenség, hiszen előfordul, hogy az orvos gyógyszert vált. Egyes gyógyszerek okozhatnak hozzászokást, elsősorban a legjobban elterjedt nyugtatók, az altatókra ez kevésbé jellemző. A gyógyszerek javaslata orvosi feladat, ahol a kezelő orvosnak mérlegelnie kell, és tájékoztatnia kell a pácienst, miért és meddig kell szednie az adott készítményt. Fontos az orvosi kontroll is. Amennyiben az alvászavarra felírt gyógyszer hatástalanná válna, fontos tehát, hogy orvoshoz, szakorvoshoz – pszichiáterhez, szomnológushoz – forduljunk, és ne döntsünk önként sem gyógyszer elhagyásról, sem a gyógyszerek többszöri bevételéről

 

www.somnocenter.hu

nyeremény banner
Áprilisi akció

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

2 990 Ft

29,9 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Linex® Forte élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 520 Ft

90 Ft/db
Antibiotikum-kúra és gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén az étrend kiegészítésre javasolt, több milliárdnyi élőflóra sejtet, inulint és oligofruktózt tartalmazó készítmény
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

MagneB6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
A Magne B6 hatóanyagainak kiváló kombinációja révén hatékonyan pótolja a szervezetből hiányzó magnéziumot. Magnéziumhiány kezelésére
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 175 Ft

58,8 Ft/db
Már egy adag (2 db kapszula) megszüntetheti a különböző eredetű hasmenés tüneteit. Alkalmazható felnőtteknél és 6 éven felüli gyermekeknél. Felnőtteknél irritábilis bél szindrómához (IBS) kapcsolódó hasmenés esetén is
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 815 Ft

37,8 Ft/db
Egyedülálló védőréteget képez a gyomorban, így is csökkentve a refluxos tüneteket, és víz nélkül könnyedén bevehető. Terhesség és szoptatás ideje alatt is alkalmazható. Cukor-, laktóz- és gluténmentes
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Otrivin® 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 800 Ft

180 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Spert Preparation H® végbélkúp

12 db

2 425 Ft

202,1 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® forte bevont tabletta

20 db

1 985 Ft

99,3 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére alkalmazható gyógyszer. Antibakteriális kezelés kiegészítéseként is felhasználható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 790 Ft

79,9 Ft/db
Rendszeres használata segít az életkor előrehaladtával jelentkező szellemi teljesítményromlás esetén: serkenti az agyi vérkeringést, javítja a koncentrációs képességet és a memóriát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

15 g

1 740 Ft

116 Ft/g
3-as csapás a bőr gombás fertőzésére: gyorsan enyhíti a viszketést, (már napi 1×-i használat mellett) képes elpusztítani a bőrgombák széles körét és számos baktérium ellen is hatásos
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo® 25 mg bevont tabletta

20 db

1 870 Ft

93,5 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 570 Ft

257 Ft/ml
A szemszárazság okozta égő érzés és irritáció átmeneti enyhítésére. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Alcon Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyógyászati segédeszköz*

Béres Porcerő Forte 1500 filmtabletta

90 db

4 990 Ft

55,4 Ft/db
Ízületi megbetegedésben szenvedők különleges táplálkozási igényeihez igazított összetételű, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer C-vitaminnal, glükozamin-szulfáttal, kondroitin-szulfáttal és D₃-vitaminnal.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Hatékony, gyorsan felszívódó  fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, mint menstruációs fájdalom, hátfájás, fejfájás, migrén, fogfájás csillapítására, lázcsillapításra, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Analgesin® Dolo 220 mg filmtabletta

20 db

1 240 Ft

62 Ft/db
Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer. Fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom esetén javasolt, fájdalomcsillapító hatása rövid időn belül jelentkezik és akár 12 órán át tart
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-Vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 305 Ft

25,6 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalom: 1000 mg C-vitamin filmtablettánként
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACCU-CHEK® Active tesztcsík

50 db

2 685 Ft

53,7 Ft/db
Vércukor meghatározására szolgál a megbízható Accu-Chek Active készülékkel, alkalmas betegek önmonitorozására. Rendszeres vércukorméréssel  és kezeléssel megelőzhetők a diabétesz súlyos szövődményei
Gyógyászati segédeszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 125 Ft

21,3 Ft/g
Magas diklofenák hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gél. Izom- és ízületi fájdalom esetén célzottan a fájdalom helyén hat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el