Ha nem tudunk aludni… (1. rész)

2019. 04. 08.
|
Sokan küzdenek alvászavarokkal, ám ezek sokfélék lehetnek. Kétrészes összeállításunk első részében az inszomniáról beszélgettünk dr. Terray-Horváth Attila neurológus szakorvossal, szomnológussal, a SomnoCenter munkatársával.

 

Mit értünk orvosilag inszomnia alatt?

 dr. Terray-Horváth Attila Az inszomnia a köznyelvben álmatlanságot jelent, de valójában elalvási és átalvási gondokat jelent nappali tünetekkel párosulva. A pontos meghatározás alapján akkor beszélünk inszomniáról, ha valaki heti minimum háromszor, minimum három héten át napi hat és fél óránál kevesebbet alszik, mert nagyon nehezen alszik el, vagy mert korán felébred, és nem tud visszaaludni, alvása felületes.

Mi okozza ezeket a problémákat?

Ez egy nagyon összetett és érdekes alvászavar. Létezik úgynevezett primer inszomnia, amikor valaki gyerekkora óta rosszul alszik, de a felnőttkori inszomniánál nagyon gyakran stressz vagy pszichés probléma áll a háttérben. Viszont a kérdés mégsem ennyire egyszerű, hiszen sokan stresszelnek a hétköznapokban úgy, hogy közben teljesen jól alszanak. Inkább onnan érdemes közelíteni, hogy az agyunknak van egy altató- és egy ébresztőrendszere. Biológiai óra alatt a középagyban működő központot értjük, amely annak alapján állítja be az alvásszükségletünket, hogy előző nap eleget, vagy keveset aludtunk. Természetesen van egy a szervezet működése számára létfontosságú minimum szükséglet és van egy optimális. Agyunk emellett a fény alapján is vezérel a melatoninrendszer segítségével. Mindamellett működik az evolúciós ébresztőrendszerünk is, hiszen fel kell tudnunk ébredni, ha veszélyhelyzetbe kerülünk. Az altató- és az ébresztőrendszer függetlenül, de egymást befolyásolva működik. Az általános orvosi vélemény a stressznek, a szorongásnak tulajdonítja az inszomniát – és emiatt gyakran nyugtató típusú gyógyszereket adnak rá –, az újabb vizsgálatok alapján, azonban egyre inkább úgy gondoljuk: az inszomnia hátterében gyakran az ébresztőrendszer túlaktiválódása állhat. A nőknél egyébként gyakoribb a probléma, aminek biológiai háttere is lehet, hiszen képesnek kell lenni felébredniük a gyerekekhez. De természetesen az egyéni idegrendszeri sajátosságok szerepét is muszáj kiemelni: egyesek hajlamosak alvászavarra, mások meg nem.

Milyen káros hatásai vannak a szervezetünkre, ha nem tudunk rendesen aludni?

Először is fontos leszögezni, hogy noha sok inszomniás beteg úgy érzi: ő semmit sem alszik, ebben az esetben nem erről van szó. Létezik egy rendkívül ritka betegség a fatális familiáris inszomnia, amikor valaki abszolút nem képes elaludni. Az efféle alvásképtelen állapot tíz-tizennégy napig bírható, utána az idegrendszer felmondja a szolgálatot, és a beteg meghal. A „hagyományos” inszomnia esetében nem ennyire súlyosak a következmények, de ilyenkor is sokrétűek. Az utóbbi években például bebizonyosodott: amennyiben valaki krónikusan kevesebbet alszik, jóval nagyobb eséllyel lehet demens idősebb korára, mint aki rendesen kipiheni magát. Emellett az alváshiány mindenképpen negatív hatású a szívműködésre is, hiszen a szívünk egyedüli pihenőjét, nyugalmi állapotát a legmélyebb alvás jelenti, ilyenkor legalacsonyabb a pulzusunk. Akinek ez nem adatik meg a kellő mértékben, annál kimutathatóan gyakrabban jelentkeznek szívbetegségek. Emellett pedig a tartós alváshiány okozta krónikus fáradtság depresszióhoz is vezet.

Mennyit érdemes aludni akkor? Gondolom, a tankönyvi definíció említett hat és fél órás határértékét nem véletlenül állapították meg…

 

Mint említettem, az egyéni idegrendszeri adottságok és igények nagyon eltérők. Van, aki alszik hat órát egyben, aztán felébred, és tökéletesen kipihentnek érzi magát. Másnak ennél több sem elegendő. Vagyis léteznek hosszú- és rövidalvó emberek. Napóleon például három-öt órát aludt, és tökéletesen funkcionált, de más híres rövidalvókat is ismer a történelem. Ezzel szemben egy átlagember, aki beállt hét-nyolc órára, garantáltan alváshiánnyal néz majd szembe, ha mondjuk munka vagy egyéb ok miatt egy időszakban tartósan csak öt óra alváshoz jut éjjelente. Az ő számára ennek egyértelműen negatív következményei lesznek.

 

Van-e jelentősége annak, hogy mikor alusszuk le a szükséges egyéni mennyiséget? Valóban léteznek-e bagoly- és pacsirta-típusú emberek, vagy ez csak egyfajta önigazolás?

Léteznek ezek a típusok, de abban kevésbé hiszek, hogy ennek kizárólag genetikai okai vannak. Persze ez is közrejátszhat, de a tapasztalatok azt mutatják: elsősorban abból lesz inkább bagoly, aki gyermekkorától fogva az esti aktivitásokhoz szoktatja magát, majd később is ehhez passzoló munkakört választ. Mások ezt kevésbé bírják, mert nem ezt szokták meg. De valószínűleg ebben is szerepet játszik az egyéni altató- és ébresztőrendszerünk működése.

Ami a „mikor” kérdést illeti, egy dolog bizonyos: a váltott műszak rendkívül egészségtelen. Akik így dolgoznak, azoknál emelkedett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, és tartós negatív hatások miatt akár tíz-tizenöt évvel rövidebb élettartamra is számíthatnak. Természetesen itt fokozott kockázatról beszélünk, és nem általánosítható ez mindenkire, de az említett rövidalvók ezt a fajta terhelést is jobban bírják. Ám akinek hét-nyolc óra a normál alvásszükséglete, annak nagyon megszenvedi a szervezete az efféle munkarendet.

És az említett fénytényező mennyire játszik szerepet abban, hogy jól tudunk-e aludni?

A legtöbb ember hangulatát rontja, ha csökken a napsütötte órák száma. Alighanem az sem véletlen, hogy például Finnországban olyan magas a depressziósok és az öngyilkosságok száma. De szezonális depresszió is létezik, és a mesterséges fény is rontja a hangulatunkat. Ezért gyártanak ma már teljes fényspektrumú lámpákat, amelyek az éberségünket és a kedvünket is pozitívan befolyásolják.

Mi a teendő, ha valakiről bebizonyosodott, hogy inszomniás?

Az optimális megoldás mindenképpen az, ha megelőzzük a problémákat. A stressz mellett romló alvást időben észre kell venni. Átmeneti alvászavarokkal néha mindenki küzd: teljesen normális, hogy magánéleti vagy munkahelyi problémák miatt olykor-olykor akár huzamosabb ideig sem tudunk rendesen aludni. Ez nagyon kellemetlen, de alapból nem kell vele különösebben foglalkozni, mert a szervezet túljut rajta. Amennyiben viszont az állapot tartós, és hetek óta fennáll, mindenképpen segítséget kell kérni. És ez nem azt jelenti, hogy rohanunk a patikába, ahol aztán veszünk valami gyógyszernek nem minősülő készítményt, mert nem feltétlenül ez a megfelelő segítség. Sokkal inkább beszéljünk a háziorvossal, és ha tartós alvásképtelenség áll fenn, az illetőt be kell utalni alváslaborba. Amennyiben pedig egyértelmű nappali depresszióhoz, pánikhoz kapcsolódnak az alvászavarok, pszichiáterhez kell menni. Eleve számos pszichiátriai betegség alvászavarokkal jár. És jó tudni: az alvászavarok szinte mindegyike kezelhető, ám ha régóta fennáll, lassabban oldódnak meg a gondok. A tüneteket gyógyszerekkel szinte mindig gyorsan lehet javítani, de az okot is meg kell keresni, és ha megtaláltuk, elsődlegesen ez kezelendő. De ha valaki nem alszik, szükség esetén a gyógyszeres terápia is működőképes lesz.

Az altatókkal szemben ugyanakkor sokakban averzió él.

A legtöbb ember eleve úgy áll ehhez a témához, hogy csak gyógyszert ne. De ahogyan belátjuk, hogy a cukorbetegségre vagy a magas vérnyomásra is gyógyszert kell szedni, ugyanúgy a tartós nappali tünetekkel járó inszomniára is szükséges. A problémát ebben az esetben az jelenti, hogy rengeteg nem gyógyszernek minősülő altató van forgalomban, és sajnos nemcsak a hétköznapi köztudatba, de még az orvosok köztudatába is átmentek a „szabaduljon meg az altató fogságából”- típusú ostoba szlogenek. Az altatók démonizálása értelmetlen és káros, mivel a tartós kialvatlansággal szembeni eredményességük bizonyított, szemben a mai altató gyógyszerek tudatos, orvosi kontroll melletti szedésével szemben.

Valószínűleg az ennek az oka, hogy sok ilyen készítményre könnyen rá lehet szokni, nem?

A gyógyszer-hozzászokás ismert jelenség, hiszen előfordul, hogy az orvos gyógyszert vált. Egyes gyógyszerek okozhatnak hozzászokást, elsősorban a legjobban elterjedt nyugtatók, az altatókra ez kevésbé jellemző. A gyógyszerek javaslata orvosi feladat, ahol a kezelő orvosnak mérlegelnie kell, és tájékoztatnia kell a pácienst, miért és meddig kell szednie az adott készítményt. Fontos az orvosi kontroll is. Amennyiben az alvászavarra felírt gyógyszer hatástalanná válna, fontos tehát, hogy orvoshoz, szakorvoshoz – pszichiáterhez, szomnológushoz – forduljunk, és ne döntsünk önként sem gyógyszer elhagyásról, sem a gyógyszerek többszöri bevételéről

 

www.somnocenter.hu

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el