Nincs kockázata a bőrön keresztüli hormonpótlásnak

A hormonpótló terápia (HRT) egészségi kockázatairól készült újabb nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a tabletta formában történő hormonpótlás azonban növeli a trombózis kialakulásának lehetőségét.

A Nottinghami Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban mutatták be eredményeiket. A szakemberek a nőgyógyászati praxisokban 1998 és 2017 között regisztrált több mint 470 ezer nő HRT-adatait elemezték, közülük több mint 80 ezer 40-79 éves nő esetében alakult ki vérrög, míg 390 ezer esetében nem tapasztaltak ilyet.
 A HRT-t a menopauza tüneteinek csökkentésére alkalmazzák, a tünetektől függően rendelnek el az orvosok különböző kezeléseket, köztük ösztrogén vagy ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmazó tabletták szedését, vagy bőrön keresztül hormontapaszok, -krémek, gélek alkalmazását.

A nottinghami kutatók  megerősítették a trombózis kialakulásának magasabb kockázatát a hormonpótló tablettákat szedő nőknél szemben azokkal, akik nem részesültek semmilyen terápiában. 40 százalékkal volt magasabb a kockázat azoknál, akik ösztrogén tartalmú tablettákat szedtek és 73 százalékkal azoknál, akik ösztrogén-progeszteron hatóanyagú tablettákat. 
A bőrön keresztüli alkalmazásnál egyetlen formában - legyen az tapasz, krém vagy gél - sem mutattak ki semmilyen kockázatot a trombózisra" - írták a szakemberek tanulmányukban. 

Ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány, így nem állapította meg az okokat és a kutatók szerint vannak bizonyos korlátok, amelyek hatással voltak az eredményre. Mindezek ellenére ez a tanulmány "egy jóval részletesebb képet adott a HRT-készítmények alkalmazásának trombóziskockázatairól és segítheti az orvosokat és a nőket a megfelelő terápia kiválasztásában" - olvasható a tanulmányban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!