Nyakunkon a szúnyogszezon, fenyeget a szívférgesség – veszélyes fertőzés a kutyáknál

Kutya 
2018. 05. 16.
A szúnyogszezon kezdete nagy terhet ró a felelős kutyatartók vállára, hiszen az alig néhány éve ismert szívférgesség a tavaszi és nyári időszakban Magyarországon is fokozottan szedi áldozatait.Bár az utóbbi években egyre többen fordulnak az állatorvoshoz segítséget kérve a betegség megelőzéséhez, sokan még nem tudják, egyetlen csípés is végzetes lehet kutyánk számára.

A tavasz és a jó idő beköszöntével a szúnyogok már megfelelő időjárási körülményekkel találkoznak és megkezdik vérszívó, parazita inváziójukat. Így, ha kikapcsolódunk kedvencünkkel, a pihenés mellett a vízparti veszélyekre is oda kell figyelnünk. A vérszívók csípései okozta megbetegedések közül az egyik legveszélyesebb a szívférgesség, amely a kutyákat halálos veszéllyel fenyegeti. Bár mindössze egy apró csípésről van szó, a következménye egy akár 30 cm hosszúra megnövő, 7-10 évig is élősködő szívféreg is lehet, amely a kutya tüdejében tovább vándorolva súlyos egészségügyi problémákat okoz.

„A szívférgességről tájékoztatást adó, immár négyéves kampányunk nagy eredménye, hogy a gazdik 80%-a tud a szívférgesség hazai jelenlétéről” – emelte ki Dr. Aladics Balázs, a Bayer délkelet-európai kereskedelmi igazgatója. „A kutyatulajdonosok 70%-a tisztában van vele, hogy a szúnyogok terjesztik a szívféreg lárváját és a szúnyogcsípés repellens védelemmel megelőzhető. Ennek köszönhetően a korábbi fertőzöttség növekedését sikerült kézben tartani.”

A csípéstől számított első 6-7 hónapban a fertőzött állat tünetmentes, azonban a szívféreg felnőtt alakjainak kifejlődése súlyos problémát, gyakran halált okoz. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel nála. Körülbelül hét hónap leforgása alatt válnak a lárvák kifejlett féreggé, a csípéstől számítva. Megtelepszenek a szívben, tüdőben és a környező erekben, majd szaporodni kezdenek. A kifejlett féreg akár 30 cm-esre is megnőhet, 5-7 évig is elél, A fertőzést okozó parazitát egyik állatról a másikra terjesztik a szúnyogok, de az ember is megfertőződhet. Mivel a lárva nem tud teljesen féreggé fejlődni az emberi szervezetben, a szívférgesség ránk nem jelent halálos veszélyt, ám a lárva a tüdőbe kerülve gócos elváltozásokat okozhat, amelyek mellkasi röntgenvizsgálat alkalmával más problémának tűnhetnek.

„A kullancsokhoz hasonlóan egyre nagyobb figyelmet követel a szúnyogok elleni védelem, és a szúnyogcsípés elkerülése, megakadályozása, emellett ajánlott évenként egy szívférgesség-szűrés az állatorvosnál” – hangsúlyozta Dr. Baji Balázs. „Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e. Negatív vizsgálati eredmény birtokában a kutyán további megelőző kezelést javasolt alkalmazni a betegség terjedésének megakadályozása és a kutya egészségének védelme érdekében.”

Pozitív lelet esetén hosszantartó, kockázatos és költséges kezelésnek nézünk elébe, legyen szó akár gyógyszeres, akár műtéti beavatkozásról, melyet mindenképpen tanácsos megelőzni. A szívférgesség Magyarországon az elmúlt 6-7 évben jelent meg, a különösen veszélyeztetett területek közé tartozik a Balaton és a Tisza-parti települések is.

„Kutyával csak úgy vágjunk neki a nyaralásnak, ha megfelelő az egészségi állapota és felkészültünk az élősködők elleni védelemre is. A gazdik felelős magatartása elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvhassák kutyáikat, csak így lehet örömteli a pihenés” -fejtette ki Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balatoni Élménykalauz alapítója. „A körültekintő előkészületek után azonban izgalmas napok várhatnak ránk a Balatonon, a szolgáltató szektor már felkészült a kutyásokra és a kutyákra” – tette hozzá.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szívférgesség terjedését a megfelelő eszközökkel és védekezéssel meg lehet állítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!