Irodalmat minden háztartásba!

2018. 05. 11.
Szerző: Küttel Dávid

Márciusban egy szokatlan ötlettel állt elő Kiss Ferenc zenekarvezetőnk. Nagy László halálának negyvenedik évfordulója alkalmából áthangszerelte a költő Sebő Ferenc által megzenésített verseit, és maga is feldolgozott jó párat belőlük.

Zenészként elsőre azt hittem, belebukok a feladatba, mert számomra a balkáni zenei világ eddig kipróbálatlan műfaj volt, de a rengeteg gyakorlásnak meglett a gyümölcse. Muzsikusként régen fejlődtem ennyit, de ami fontosabb, újra beleszerettem Nagy László verseibe. Nálunk a családban gyerekkorom óta előkelő helyen voltak a könyvek, de a költőket igazán kamasz koromban szerettem meg, két tanáromnak köszönhetően. Általános iskola hetedik osztályában Juhász Iván tanár úr egyszerre nyomta a kezembe a verses köteteket és az elektromos gitárt, ezért nekem azóta az irodalom maga a rock ’n’ roll. 15 éves koromtól már más nem is nagyon érdekelt, és bevallom, a gimibe kizárólag Takáts Ervin atya magyar órái miatt jártam be.

Most éppen a Nagy László műsorunk apropója miatt jöttek ki belőlem ezek a gondolatok, de pár éve játszunk Weöres Sándor verseivel egy koncertszínházat kamaszoknak, melyen az előadások valóságos rockkoncertté változnak, ami a darab zenei stílusán túl köszönhető Weöres hihetetlenül aktuális és érthető szövegeinek. Saját gyerekeimen azt látom, hogy a II. világháború utáni költészettel baromi könnyen meg lehet szólítani a tizenéveseket.

Mindig is közel állt hozzám a költészet, de amikor az ember előadóként foglalkozik egy alkotóval, akkor teljesen elmélyül benne. Ezeket a klasszikus verseket valójában írhatta volna a mi generációnk is, mert rólunk szólnak: szerelemről, halálról, függésről, lázadásról, kritikáról…

Fontosnak tartom felhívni a figyelmet jelenleg is alkotó kortárs költőinkre, mert bizony abban sincs hiány…

Manapság gyakran elfelejtünk verset olvasni, pedig nagyon klassz és inspiráló időtöltés. Próbálják ki!

Anya gondolatait itt olvashatják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!