Óriási előrelépés a meddőség elleni harcban

2018. 01. 23.
Új, a mesterséges megtermékenyítéshez kapcsolódó technológiát vizsgált egy brit orvoscsoport. A technika lényege, hogy a megtermékenyített embriókról több ezer fotót készítenek, és ezek alapján a képek alapján választják ki a legéletképesebbet. Az új technika 25 százalékkal növeli az egészséges gyermek születésének esélyét.

A fejlődő embriókról eddig is készítettek ugyan fényképeket, ehhez azonban azokat ki kellett venni speciális "inkubátoraikból" melyben állandó hőfokot és megfelelő életkörülményeket tartottak fent nekik. Minden ilyen kivétel potenciális sérülést, károkat okozhatott az embriónak. Az új technológia lényege pont az, hogy az embriókat nem kell kivenni speciális tárolóedényeikből, azokat mégis minden 10-20 percben lefényképezik, majd a fotókat elküldik egy számítógépnek, ami algortimust használva választja ki a legjobb esélyekkel indulót a több közül.

A kutatásban 24 ezer dokumentált lombikkezelés adatait használták fel, melyeket a meddőség elleni harc egyik vezető szaktekintélye, Simon Fishel professzor vezetett. A 24 ezer kezelés során azt figyelték, hogy az új technológiával kiegészített esetekben változik-e az élveszülések száma. A tanulmány azt találta, hogy azok az esetek, ahol az embriók kiválasztásáról a time-lapse felvételek alapján döntöttek, nagyobb eséllyel vezettek élveszüléshez - összehasonlítva azokkal az esetekkel, mikor donorpetesejtet vagy saját petesejtet használva kezdtek lombikkezelésbe - ámde nem használták a fent említett technikai újítást.

A kutatók a time-lapse technológia segítségével arra is rájöttek, hogy fontos tényező a sikeres terhességnél az, hogy a vizsgált embrió mikor kezd osztódni, és milyen sebességgel teszi azt.

Az első páros, akiken az új techinkát alkalmazták, egy mansfield-i pár volt, kislányuk ma már három éves. Az apa az Express-nek adott interjúban elmonda: külön öröm volt számukra, hogy kislányukat már élete legelső másodperceiben figyelemmel követhették a fényképek segítségével.

Fishel professzor szerint a kutatási eredmények és az új tehcnika alapvetően fogja megváltoztatni a mesterséges megtermékenyítés ma ismert módját. "Ez a legizgalmasabb fejlemény, mióta negyven évvel ezelőtt elkezdtem ezen a területen dolgozni" - mondta. A kutatásról Fishel és csoportja a Reproductive BioMedicine Online című újságban publikált először, májusban pedig egy olaszországi koferencián is beszámolnak majd eredményeikről.

 

Forrás: Euronews

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!