Modern tudományos módszerek a rákkezelésben

2017. 12. 07.
Szerző: Szentkuty Nikolett

A tudomány folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően egyre rövidebb idő alatt egyre több módszert fedeznek fel, amellyel gyógyíthatóvá válhatnak korábban halálos betegségek is. Arról, hogy milyen új kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, illetve hol tart a nemzetközi rákkutatás, Dr. Peták István kutatóorvost, az Oncompass Medicine tudományos igazgatóját kérdeztük.

 

A laikus megközelítés szerint egy-egy ráktípust ugyanúgy kell gyógyítani minden esetben. Miért annyira fontos a személyre szabott diagnosztika és kezelés?

Dr. Peták IstvánMára megismertük a teljes emberi génkészletet, és a nemzetközi kutatások révén eljutottunk oda, hogy ismerjük a daganatok kialakulásában szerepet játszó gének többségét. Mai tudásunk szerint hatszáz olyan emberi gén van, aminek a hibája, az ún. mutációja daganatok kialakulásához vezethet. Ma már az ilyen gének kimutathatóak, ez a molekuláris diagnosztikai módszerekkel a mi laboratóriumunkban is megvizsgálható. Amennyiben tudjuk, hogy az adott betegben mi az oka annak, hogy a sejtek elkezdtek osztódni és daganatsejtté alakulni, akkor meg tudjuk vizsgálni, hogy elérhető-e már, forgalomban van-e olyan célzott gyógyszer, ami kifejezetten ezekre a hibás génekre hat. Amennyiben olyan hibás gént találunk a betegben, amire még csak klinikai fejlesztésben érhető el hatóanyag, azt is felderítjük, hogy módunkban áll-e megszervezni, hogy a beteg részt vegyen egy erre a hibára kifejlesztett gyógyszer klinikai vizsgálatában, és megkapja a hatóanyagot.


Hatalmas feladat az összes gén különböző kombinációit megvizsgálni, a mutációkat tesztelni, ez egy többéves folyamatot eredményezhet. Hol tartanak most a kutatómunkában?

A legtöbb munkánknak része a bioinformatikai elemzés. A saját fejlesztésű rendszerünkkel dolgozunk, amit precíziós orvosi kalkulátornak nevezünk. Ez egy olyan, a világon egyedülálló, és már az Európai Unióban is regisztrált orvosi eszköz, szoftver, amely képes ezt a nagymennyiségű adatot, a rengeteg genetikai információt feldolgozni, majd kiválasztani azokat a hatóanyagokat, gyógyszereket, amelyek nagy valószínűséggel hatékonyak. Sőt, azt is előre jelzi, ha bizonyos hatóanyagok a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg nem fognak hatni – hiszen az is nagyon fontos feladatunk, hogy előre jelezzük a gyógyszer-rezisztenciát, hogy ennek segítségével a betegeinket megkímélhessük a felesleges, hatástalan kezelésektől.

Azokat a nemzetközi módszereket és gyógyszereket is figyelembe veszi a rendszer, amelyeket például az USA-ban használnak, vagy kizárólag európai gyógymódokat keres?

Globálisan gondolkozunk, tehát a világon elérhető 56 célzott hatóanyag benne van az adatbázisunkban, és további 450 hatóanyag, amely klinikai fejlesztés alatt áll. Az említett hatszáz gén közül még nem mindegyikre létezik célzott gyógyszer, de ha a klinikai vizsgálatokat is elérhetővé tesszük, akkor azért a betegek többségének már sikerül célzott terápiás lehetőségről információt adnunk. Ebben benne vannak az amerikai és az európai gyógyszerek is, illetve kapcsolatban állunk nagy nemzetközi onkológiai centrumokkal, ahol ezek a célzott klinikai vizsgálatok zajlanak. Erre egyrészt azért van szükség, hogy az adatbázisainkat szinkronizáljuk egymással, másrészt szeretnénk tudni arról, hogy az adott pillanatban milyen forgalomban lévő gyógyszerek és klinikai vizsgálati lehetőségek elérhetőek a betegeink számára.

Az információ felkutatásán kívül abban is tudnak segíteni a pácienseknek, hogy eljussanak a számukra megfelelő intézménybe?

Pontosan, hiszen nemzetközi szinten is működünk. Rengeteg külföldi betegünk is van, de természetesen a magyar páciensekre fókuszálunk, hogy számukra is elérhetővé váljanak azok az információk, amelyek jelenleg a tudomány rendelkezésére állnak. Hangsúlyozom, hogy mi minden esetben a beteg kezelését végző onkológussal, illetve az onkoteammel együttműködve, az ő munkájukat segítve tudjuk támogatni a betegeket abban, hogy precíziós onkológiai ellátást kapjanak. Az információ, hogy milyen génhibák okozták a betegséget, akkor a leghasznosabb, ha az orvoscsapat rendelkezésére áll minden terápia meghatározása előtt. Ugyanakkor azt is fontos figyelembe venni, hogy ha jelenleg nincs az adott ráktípusra célzott gyógyszer vagy klinikai kutatás, akkor a legjobb döntés a kemoterápia vagy a sugárkezelés folytatása lehet – de ezt már annak tudatában javasolhatjuk, hogy meggyőződtünk arról, hogy minden lehetőséget feltérképeztünk. Egyelőre abban tudjuk segíteni a beteget, hogy feltárjuk az összes lehetséges gyógymódot, így a legoptimálisabb döntést hozhatja meg közösen a kezelőorvosával.

Nemrégiben egy nemzetközi, rákgyógyítással foglalkozó konferencián is részt vett az intézményük. Milyen eredményekről számoltak be a tudomány képviselői?
 

Általánosságban elmondható, hogy korábban évtizedenként tíz-húsz új gyógyszert fejlesztettek ki a kutatók a daganatok kezelésére. Ez a folyamat mostanra felgyorsult, 2010 és 2015 között már ötven új készítmény került forgalomba, és minden jel arra mutat, hogy a következő öt évben további ötvenet törzskönyveznek majd. Ezt azt jelenti, hogy száz új, célzott gyógyszer közül kell majd kiválasztani a legjobbat a beteg számára, és ezt az információt kell beépíteni az egyéb terápiás lehetőségek közé, amik természetesen továbbra is nagyon fontosak – ilyen például a daganat sebészi eltávolítása. Sokszor úgy tudunk együttműködni az onkoteam egyéb szereplőivel, hogy segítünk abban a döntésben, hogy érdemes-e már a műtét előtt kezelni a beteget, vagy a minél gyorsabb operáció javasolt-e, annak ismeretében, hogy mekkora valószínűséggel reagálna pozitívan a daganat egy adott kezelésre.
Az a jó hír, hogy folyamatos fejlődésben van az orvostudomány ezen ága. A jövőben fontos feladat lesz, hogy ki tudjuk választani a rengeteg gyógyszer közül a legjobbat, illetve hogy megtaláljuk azokat a betegeket, akiknél a leghatékonyabb az adott gyógyszer. A legnagyobb problémát jelenleg a finanszírozás jelenti, ugyanis ezek a gyógyszerek nagyon drágák. Ezért is fontos, hogy olyan döntéstámogató rendszerek álljanak rendelkezésre, amelyek segítenek kiválasztani, hogy mely betegek esetében érdemes használni egy-egy gyógyszert.


Milyen saját fejlesztései vannak jelen pillanatban az intézménynek?

Az idei új fejlesztésünk, hogy már mind a huszonötezer emberi gént képesek vagyunk vizsgálni. Erre elsősorban a gyermekkori daganatok miatt van szükség, mert az ő esetükben még nem vagyunk benne biztosak, hogy minden olyan gént ismerünk, ami felelős a rák kialakulásáért. Ezért inkább az összes gént megvizsgáljuk és kielemezzük, hogy kiderüljön, van-e olyan génhiba, amit gyógyszeres kezeléssel orvosolhatunk. Az egészségügyi alapnál indítványoztuk, így ma már arra is van mód, hogy ezt térítésmentesen végezzük a gyermekek esetében, mert azt szeretnénk, ha minden magyar gyermek hozzáférne ehhez a precíziós onkológiai ellátáshoz.

Milyen az intézményük fogadtatása a szakma és a betegek körében?

Abban mindenki egyetért, hogy a tudomány afelé halad, amit mi is képviselünk. Abban lehetnek viták, hogy mennyire reális az, hogy ma Magyarországon ez hozzáférhető legyen a betegek számára. Maga a vizsgálat is többszázezer forint, de még nagyobb problémát okoz a gyógyszerek ára, ami több millió forintba is kerülhet, akár havonta. Ráadásul a klinikai vizsgálatok egy része csak külföldön elérhető, és annak a megszervezése, hogy a beteg ehhez hozzáférjen, nagyon sok munkát igényel. Ezért sok onkológus kolléga gondolja úgy, hogy ennek nincs itt az ideje, egyszerűen nem életszerű, hogy ezt jelenleg a gyakorlatba is bevezessük. Mi viszont szeretnénk mindent megtenni azért, hogy ez mégis megvalósuljon, és elérni, hogy minél több beteg számára finanszírozottan elérhetővé váljanak ezek a gyógyszerek. Ennek érdekében minden adminisztratív és logisztikai segítséget megadunk, hogy a beteg eljusson egy-egy klinikai vizsgálatra.

Sokszor még az orvos kollégák sincsenek tisztában azzal, hogy mi nem egyszerűen csak egy diagnosztikai vizsgálatot végzünk, hanem ezt beágyazzuk egy olyan szolgáltatáscsomagba, egy döntéstámogató rendszerbe, illetve adminisztratív segítségnyújtásba, amit úgy hívunk, hogy precíziós onkológiai program. Ennek keretében értelmet nyer az, hogy nemcsak néhány, hanem az összes gén vizsgálata megtörténik. Anélkül a plusz segítség nélkül, amit mi nyújtunk - a bioinformatikától kezdve a szakértői csapaton át a betegirányításig -, valóban nem lenne értelme önmagukban ezeknek a vizsgálatoknak. Összességében viszont úgy gondoljuk, és ma már konkrét példákkal is tudjuk bizonyítani, hogy a betegeket sikeresen hozzá tudjuk segíteni a tudomány által biztosított, legújabb kezelési lehetőségekhez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!