Modern tudományos módszerek a rákkezelésben

2017. 12. 07.
|
Címkék: Daganatok  Géntérkép 

A tudomány folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően egyre rövidebb idő alatt egyre több módszert fedeznek fel, amellyel gyógyíthatóvá válhatnak korábban halálos betegségek is. Arról, hogy milyen új kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, illetve hol tart a nemzetközi rákkutatás, Dr. Peták István kutatóorvost, az Oncompass Medicine tudományos igazgatóját kérdeztük.

 

A laikus megközelítés szerint egy-egy ráktípust ugyanúgy kell gyógyítani minden esetben. Miért annyira fontos a személyre szabott diagnosztika és kezelés?

Dr. Peták IstvánMára megismertük a teljes emberi génkészletet, és a nemzetközi kutatások révén eljutottunk oda, hogy ismerjük a daganatok kialakulásában szerepet játszó gének többségét. Mai tudásunk szerint hatszáz olyan emberi gén van, aminek a hibája, az ún. mutációja daganatok kialakulásához vezethet. Ma már az ilyen gének kimutathatóak, ez a molekuláris diagnosztikai módszerekkel a mi laboratóriumunkban is megvizsgálható. Amennyiben tudjuk, hogy az adott betegben mi az oka annak, hogy a sejtek elkezdtek osztódni és daganatsejtté alakulni, akkor meg tudjuk vizsgálni, hogy elérhető-e már, forgalomban van-e olyan célzott gyógyszer, ami kifejezetten ezekre a hibás génekre hat. Amennyiben olyan hibás gént találunk a betegben, amire még csak klinikai fejlesztésben érhető el hatóanyag, azt is felderítjük, hogy módunkban áll-e megszervezni, hogy a beteg részt vegyen egy erre a hibára kifejlesztett gyógyszer klinikai vizsgálatában, és megkapja a hatóanyagot.


Hatalmas feladat az összes gén különböző kombinációit megvizsgálni, a mutációkat tesztelni, ez egy többéves folyamatot eredményezhet. Hol tartanak most a kutatómunkában?

A legtöbb munkánknak része a bioinformatikai elemzés. A saját fejlesztésű rendszerünkkel dolgozunk, amit precíziós orvosi kalkulátornak nevezünk. Ez egy olyan, a világon egyedülálló, és már az Európai Unióban is regisztrált orvosi eszköz, szoftver, amely képes ezt a nagymennyiségű adatot, a rengeteg genetikai információt feldolgozni, majd kiválasztani azokat a hatóanyagokat, gyógyszereket, amelyek nagy valószínűséggel hatékonyak. Sőt, azt is előre jelzi, ha bizonyos hatóanyagok a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg nem fognak hatni – hiszen az is nagyon fontos feladatunk, hogy előre jelezzük a gyógyszer-rezisztenciát, hogy ennek segítségével a betegeinket megkímélhessük a felesleges, hatástalan kezelésektől.

Azokat a nemzetközi módszereket és gyógyszereket is figyelembe veszi a rendszer, amelyeket például az USA-ban használnak, vagy kizárólag európai gyógymódokat keres?

Globálisan gondolkozunk, tehát a világon elérhető 56 célzott hatóanyag benne van az adatbázisunkban, és további 450 hatóanyag, amely klinikai fejlesztés alatt áll. Az említett hatszáz gén közül még nem mindegyikre létezik célzott gyógyszer, de ha a klinikai vizsgálatokat is elérhetővé tesszük, akkor azért a betegek többségének már sikerül célzott terápiás lehetőségről információt adnunk. Ebben benne vannak az amerikai és az európai gyógyszerek is, illetve kapcsolatban állunk nagy nemzetközi onkológiai centrumokkal, ahol ezek a célzott klinikai vizsgálatok zajlanak. Erre egyrészt azért van szükség, hogy az adatbázisainkat szinkronizáljuk egymással, másrészt szeretnénk tudni arról, hogy az adott pillanatban milyen forgalomban lévő gyógyszerek és klinikai vizsgálati lehetőségek elérhetőek a betegeink számára.

Az információ felkutatásán kívül abban is tudnak segíteni a pácienseknek, hogy eljussanak a számukra megfelelő intézménybe?

Pontosan, hiszen nemzetközi szinten is működünk. Rengeteg külföldi betegünk is van, de természetesen a magyar páciensekre fókuszálunk, hogy számukra is elérhetővé váljanak azok az információk, amelyek jelenleg a tudomány rendelkezésére állnak. Hangsúlyozom, hogy mi minden esetben a beteg kezelését végző onkológussal, illetve az onkoteammel együttműködve, az ő munkájukat segítve tudjuk támogatni a betegeket abban, hogy precíziós onkológiai ellátást kapjanak. Az információ, hogy milyen génhibák okozták a betegséget, akkor a leghasznosabb, ha az orvoscsapat rendelkezésére áll minden terápia meghatározása előtt. Ugyanakkor azt is fontos figyelembe venni, hogy ha jelenleg nincs az adott ráktípusra célzott gyógyszer vagy klinikai kutatás, akkor a legjobb döntés a kemoterápia vagy a sugárkezelés folytatása lehet – de ezt már annak tudatában javasolhatjuk, hogy meggyőződtünk arról, hogy minden lehetőséget feltérképeztünk. Egyelőre abban tudjuk segíteni a beteget, hogy feltárjuk az összes lehetséges gyógymódot, így a legoptimálisabb döntést hozhatja meg közösen a kezelőorvosával.

Nemrégiben egy nemzetközi, rákgyógyítással foglalkozó konferencián is részt vett az intézményük. Milyen eredményekről számoltak be a tudomány képviselői?
 

Általánosságban elmondható, hogy korábban évtizedenként tíz-húsz új gyógyszert fejlesztettek ki a kutatók a daganatok kezelésére. Ez a folyamat mostanra felgyorsult, 2010 és 2015 között már ötven új készítmény került forgalomba, és minden jel arra mutat, hogy a következő öt évben további ötvenet törzskönyveznek majd. Ezt azt jelenti, hogy száz új, célzott gyógyszer közül kell majd kiválasztani a legjobbat a beteg számára, és ezt az információt kell beépíteni az egyéb terápiás lehetőségek közé, amik természetesen továbbra is nagyon fontosak – ilyen például a daganat sebészi eltávolítása. Sokszor úgy tudunk együttműködni az onkoteam egyéb szereplőivel, hogy segítünk abban a döntésben, hogy érdemes-e már a műtét előtt kezelni a beteget, vagy a minél gyorsabb operáció javasolt-e, annak ismeretében, hogy mekkora valószínűséggel reagálna pozitívan a daganat egy adott kezelésre.
Az a jó hír, hogy folyamatos fejlődésben van az orvostudomány ezen ága. A jövőben fontos feladat lesz, hogy ki tudjuk választani a rengeteg gyógyszer közül a legjobbat, illetve hogy megtaláljuk azokat a betegeket, akiknél a leghatékonyabb az adott gyógyszer. A legnagyobb problémát jelenleg a finanszírozás jelenti, ugyanis ezek a gyógyszerek nagyon drágák. Ezért is fontos, hogy olyan döntéstámogató rendszerek álljanak rendelkezésre, amelyek segítenek kiválasztani, hogy mely betegek esetében érdemes használni egy-egy gyógyszert.


Milyen saját fejlesztései vannak jelen pillanatban az intézménynek?

Az idei új fejlesztésünk, hogy már mind a huszonötezer emberi gént képesek vagyunk vizsgálni. Erre elsősorban a gyermekkori daganatok miatt van szükség, mert az ő esetükben még nem vagyunk benne biztosak, hogy minden olyan gént ismerünk, ami felelős a rák kialakulásáért. Ezért inkább az összes gént megvizsgáljuk és kielemezzük, hogy kiderüljön, van-e olyan génhiba, amit gyógyszeres kezeléssel orvosolhatunk. Az egészségügyi alapnál indítványoztuk, így ma már arra is van mód, hogy ezt térítésmentesen végezzük a gyermekek esetében, mert azt szeretnénk, ha minden magyar gyermek hozzáférne ehhez a precíziós onkológiai ellátáshoz.

Milyen az intézményük fogadtatása a szakma és a betegek körében?

Abban mindenki egyetért, hogy a tudomány afelé halad, amit mi is képviselünk. Abban lehetnek viták, hogy mennyire reális az, hogy ma Magyarországon ez hozzáférhető legyen a betegek számára. Maga a vizsgálat is többszázezer forint, de még nagyobb problémát okoz a gyógyszerek ára, ami több millió forintba is kerülhet, akár havonta. Ráadásul a klinikai vizsgálatok egy része csak külföldön elérhető, és annak a megszervezése, hogy a beteg ehhez hozzáférjen, nagyon sok munkát igényel. Ezért sok onkológus kolléga gondolja úgy, hogy ennek nincs itt az ideje, egyszerűen nem életszerű, hogy ezt jelenleg a gyakorlatba is bevezessük. Mi viszont szeretnénk mindent megtenni azért, hogy ez mégis megvalósuljon, és elérni, hogy minél több beteg számára finanszírozottan elérhetővé váljanak ezek a gyógyszerek. Ennek érdekében minden adminisztratív és logisztikai segítséget megadunk, hogy a beteg eljusson egy-egy klinikai vizsgálatra.

Sokszor még az orvos kollégák sincsenek tisztában azzal, hogy mi nem egyszerűen csak egy diagnosztikai vizsgálatot végzünk, hanem ezt beágyazzuk egy olyan szolgáltatáscsomagba, egy döntéstámogató rendszerbe, illetve adminisztratív segítségnyújtásba, amit úgy hívunk, hogy precíziós onkológiai program. Ennek keretében értelmet nyer az, hogy nemcsak néhány, hanem az összes gén vizsgálata megtörténik. Anélkül a plusz segítség nélkül, amit mi nyújtunk - a bioinformatikától kezdve a szakértői csapaton át a betegirányításig -, valóban nem lenne értelme önmagukban ezeknek a vizsgálatoknak. Összességében viszont úgy gondoljuk, és ma már konkrét példákkal is tudjuk bizonyítani, hogy a betegeket sikeresen hozzá tudjuk segíteni a tudomány által biztosított, legújabb kezelési lehetőségekhez.

Májusi akció

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 320 Ft

66 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

20 db

815 Ft

40,8 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izom- és ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Original műfogsorrögzítő krém

40 g

1 225 Ft

30,6 Ft/g
Cinket nem tartalmazó, mentolos ízesítésű műfogsorrögzítő, teljes és részleges műfogsorhoz
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Orvostechnikai eszköz*

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 270 Ft

42,3 Ft/ml
Komplex összetételével hatékonyan támogatja az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Sampon gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás helyi kezelésére és megelőzésére. Felnőttek, 12 év feletti serdülők és idősek is alkalmazhatják
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 165 Ft

72,2 Ft/g
Gyorsan enyhíti a viszketést, már napi 1×-i használat mellett képes elpusztítani a gombát és számos baktérium ellen is hatásos
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Bio Formula műfogsortisztító tabletta

30 db

960 Ft

32 Ft/db
Műfogsortisztító tabletta, mely elpusztítja a kellemetlen szagot okozó baktériumok 99,9%-át***, eltávolítja a lepedéket és elszíneződéseket. ***laboratóriumi tesztek alapján
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Orvostechnikai eszköz*

Béres Szemerő FORTE filmtabletta

90 db

5 040 Ft

56 Ft/db
A normál látás megőrzéséért. Időskori szembetegség (pl.:makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére szolgáló komplex készítmény
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Curiosa® sebkezelő gél

15 g

1 430 Ft

95,3 Ft/g
Segíti a problémás és sérült bőr regenerálódását, a különböző eredetű sebek gyógyulását pl. kisebb hámsérülések, égési sérülések, krónikus sebek és műtéti sebek esetén
Richter Gedeon Nyrt.
1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály: 505-70-32, drugsafety@richter.hu
Orvostechnikai eszköz*

Salvequick® tyúkszemtapasz

6 tapasz

525 Ft

87,5 Ft/tapasz
Csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40 %) szalicilsavat tartalmaz
Orvostechnikai eszköz*

Brufen® 800 mg retard tabletta

30 db

2 120 Ft

70,7 Ft/db
Csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, akár 24 órán át
Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150., +36 1 465-2100
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 375 Ft

23,8 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 835 Ft

38,3 Ft/db
Segítség reflux és gyomorégés esetén. Cukor-, laktóz- és gluténmentes. 12 éves kortól adható
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Rapid 500 mg filmtabletta

24 db

815 Ft

34 Ft/db
Optizorb® formulával a gyorsabb felszívódásért – a hagyományos paracetamol tablettákhoz képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Prospan® szirup

100 ml

1 585 Ft

15,9 Ft/ml
Cukormentes szirup a borostyánlevél erejével elősegíti a letapadt nyák felszakadását és kiürülését, csökkenti a köhögés gyakoriságát. Gyulladáscsökkentő és hörgőtágító hatása hozzájárul, hogy újra szabadon lélegezzen. Már 2 éves kortól adható
Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen Junior narancs ízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 450 Ft

120,8 Ft/db
Egyedülálló gyógyszerforma, mely könnyen bevehető bárhol és bármikor a fájdalom enyhítésére. 7 éves kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Magnézium B6 tabletta

60 db

1 040 Ft

17,3 Ft/db
A magnézium és a B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez, illetve részt vesz a normál csontozat fenntartásában
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 660 Ft

55,3 Ft/db
Növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagával (441,35 mg macskagyökér száraz kivonat) enyhítheti az alvászavarokat
Pfizer
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Optive szemcsepp

10 ml

3 150 Ft

315 Ft/ml
Kettős hatású komfort szemcsepp, amely hosszantartó komfortérzetet nyújt a vörös, irritált, száraz szem számára
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 740 Ft

17,4 Ft/g
Hatásos megoldás izom – és ízületi fájdalom esetén: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

Anthelios SPF 50+ naptej babáknak

50 ml

4 125 Ft

82,5 Ft/ml
Nagyon magas védelem a babák és gyerekek érzékeny bőrére, arcra és testre
Napozókészítmény

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 795 Ft

1518 Ft/ml
Segít legyőzni a körömgombát! Széles spektrumú gombaölő hatóanyaga a körömlemezbe és a körömágyba hatolva fejti ki hatását. Elég csak heti egyszer használni!
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés » Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el