Mikor együnk gyümölcsöt IR esetén?

Forrás: OrientPress Hírügynökség
A gyümölcsök fogyasztása előkelő helyen szerepel a táplálkozásban, hiszen számos pozitív egészségügyi hatásuk van. Éppen ezért a legtöbb diéta főbb pillérének számítanak, ám sokan nem tudják, hogy inzulinrezisztencia esetén a reggeliből érdemes kihagyni. Hogy miért és hogy mit tanácsos ekkor a tányérra tenni, arról Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Miért rossz a magas inzulinszint?

A hasnyálmirigy által termelt inzulin a szervezet normál működéséhez szükséges hormon, hiszen fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, ugyanis a szénhidrátokat glükózzá bontja, mely később a sejtekhez, szövetekhez kerül. A hormon emellett szabályozza a vércukorszintet, valamint a zsírraktározásért is felelős. Éppen ezért amennyiben a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani az inzulint, úgy a vércukor mennyiségét nem tudja kordában tartani, ráadásul a folyamatos inzulintermelés miatt a hasnyálmirigy elfárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. A magas inzulinszint gyakran kellemetlen tüneteket is eredményez, például pattanásos, zsíros bőrt, menstruációs zavarokat, meddőséget, elhízást és fáradékonyságot.
Hogy a hormon szintjét csökkenteni lehessen, abban nagy szerepe van a dietetikus által előírt, személyre szabott diétának, a rendszeres testmozgásnak, valamint bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelésnek.

A gyümölcs-barát vagy ellenség IR esetén?

Inzulinrezisztencia diéta esetén fontos, hogy a betegségben szenvedők nagy figyelmet fordítsanak a gyors, illetve a lassú szénhidrátok megfelelő időben történő fogyasztására. Mivel a szervezet inzulin-érzékenysége a nap folyamán változik (reggel és az esete kritikus ebből a szempontból), ezért a táplálkozásnak ehhez kell alkalmazkodnia, máskülönben az inzulinszint hirtelen megugrik. Ez okból kifolyólag reggelire –és este- kerülni kell a magas glikémiás index-szel (gyors felszívódású) rendelkező szénhidrátok fogyasztását. Sokan úgy hiszik, ide csakis az egészségtelennek titulált ételek tartoznak, pedig a vitaminokban bővelkedő gyümölcsök nagy része is a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját alkotják, így reggeli gyanánt inkább kerülje mind a gyümölcsleveket, mind pedig az olyan kedvelt harapnivalókat, mint az alma vagy a banán- tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Mikor javasolt gyümölcsöt fogyasztani?

Gyümölcsöket gyakorlatilag bármelyik másik étkezésbe érdemes beilleszteni a reggelin kívül. Ideális például tízóraira és uzsonnára 1-1 darab nagyobb gyümölcsöt elfogyasztaná, a magas cukor tartalommal rendelkező aszalt gyümölcsök, banán, szőlő és a túlérett gyümölcsökön kívül. Jelentős rost és antioxidáns tartalommal rendelkeznek az eper, a szeder, a málna és egyéb apró magokkal rendelkező piros és bordó színű gyümölcsök, amelyeket érdemes rendszeresen a táplálkozásba illeszteni. Akinek problémát okoz a gyümölcsök fogyasztása, mert hamar éhes lesz utána, vagy refluxos panaszokat okoz, azok számára javasolt néhány szem magas rost tartalmú kekszet fogyasztani mellé, vagy kevés olajos maggal kiegészíteni őket.

Finom reggeli IR esetén

Bár a diéta első hallásra igencsak bonyolultnak tűnhet, ám némi segítséggel gyorsan elsajátítható. Mivel reggelire szakember által meghatározott mennyiségű, lassan felszívódó szénhidrátot javasolt fogyasztani, így kerülni kell minden fehér lisztből készült pékárukat, a tejet (kávéban is), a cukros ételeket, valamint a gyümölcsöket. Helyettük bátran kerülhet a tányérra teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér nemi felvágottal és zöldséggel, mandulatejes zabkása, vagy akár zablisztből sütött túrós palacsinta (természetesen édesítőszerrel).

Forrás: OrientPress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!