Munkamánia

Szerző: Sallai Ervin
Szia Bazsi! Őrület, hogy milyen rég nem írtam már, de beszippantott a mókuskerék. Nyomom a melót ezerrel. A sok görnyedéstől az íróasztalnál be is állt a derekam, úgyhogy mostanában kénytelen vagyok ebédidőben masszázsra járni. Szerencsére sikerült elintézni, hogy a cég állja, mert egyébként egy vagyon lenne kifizetni a félmeztelen masszőröket.

Persze emiatt csúszik az ebéd délután kettőre, pedig gondolhatod, hogy a hajnali tíz órás munkakezdés miatt addigra milyen éhes vagyok. Edzeni meg nem mehetek tele hassal, úgyhogy háromtól gyúrok mostanában, azért nem futunk össze a súlyoknál. Kondi után már nincs is értelme visszamenni melóba – gondolhatod, mennyire szét vagyok zuhanva. Na de nem nyavalygok tovább, aki rabszolgának áll, ne sírjon, hogy megizzasztják a hajcsárok.

Hanem itt a HR-en nem egy méznyalás az élet. Régebben még elavult személyzeti osztálynak hívták a részlegünket, és egyedül Manyika néni dolgozott itt. Volt is fejetlenség, képzelheted. De azzal, hogy engem felvettek a vénasszony helyére, minden megváltozott. Ő is jól járt, mert nem kell nyugdíjig dolgoznia.

Szóval hatalmas változásokat vezettem be. Felvettem két menedzsert, öt junior menedzsert, három asszisztenst, és mindenkinek hozattunk tableteket. Sajnos a tabletek nem voltak kompatibilisek az előző számítógépekkel, ezért felvettünk 15 adminisztrátort is, hogy minden adatot átvezessenek a cég elmúlt 45 évéből manuálisan. Hát apám, úgy ment el a bérkeret, mint egy átbulizott hétvége. Hiába a vérző szívem, el kellett küldeni 30 embert a termelésről.

Normális körülmények között egy ekkora leépítést megérez a cég, de megoldottam. A megmaradt dolgozókhoz Bolíviából hívtam egy állati jó trénert. Igazi top coach. A motiváció Dárdai Palija, az ösztönzés Dzsudzsákja. Minden munkással átéreztette a közösséghez tartozás felpezsdítő izgalmát… és kétszeres sebességre állíttatta a futószalagot. Pörögtek a kezek, mint a motolla. A termelés a régi volt, úgyhogy végre jutott idő a HR osztály továbbképzésére.

A csapatot beírattam a „Pozitív energiák feltérképezése a munkavállalók között szervezeti struktúraváltás során” tanfolyamra. Sajnos ezt a tanfolyamot csak Kubában tartják, így borsos költséget jelentett a főnökeimnek. De ahol a legnagyobb a szükség, ott a legközelebb a segítség. Rájöttünk, hogy ha a munkások bérét visszatartjuk 3 hónapig, és megforgatjuk a pénzt a tőzsdén, az fedezi a költségeket. Úgyis csak elszórnák a gyerekek iskolájára, rezsire vagy egyéb rövid távú dolgokra.

Szóval jövünk haza Havannából, gondoltam, elszívok egy szivart a melósok között, hogy érezzék a törődést, erre mit hallok?! Mindenki rinyál, hogy a dupla sebességtől szakad róluk a verejték. Tudom én, milyen érzés keményen izzadni. Egy napja még rólam is dőlt a víz a tengerparton, alig győztem pótolni a folyadékveszteséget koktélokkal. Gyorsan kellett cselekedni, hiszen az a dolgom, hogy segítsem az egyszerű beosztottak munkáját. Le is csavartattam egyből a fűtést. Nekik is jobb, és a rezsin is spórolunk.

Hát így nyomom az ipart, de nem akarlak untatni a szürke hétköznapokkal. Meg aztán sietek is, mert el kell bocsátanom mindenkit a termelésről, hogy fel tudjak venni egy stratégiai tervezési igazgatót. Még nem tudom, hogy lesz haszna munkások nélkül a gyárnak, de emiatt fájjon az ő feje – tervezzen rá valami stratégiát. Végtére is az a dolga, nem?!

Csá
Tomasz

Ui. Egy darabig nem érsz el, mert továbbképzésen leszek: „Szinergiák és validálások a vállalati flow élmény tükrében”. Baromi izgalmas. Kár, hogy Thaiföldön rendezik, és már csak első osztályon van oda repülőjegy.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!