A pajzsmirigyre is hat a D-vitamin hiánya

2015. 10. 20.
Ahogy csökken a napsütéses órák száma, általában úgy nő a D-vitamin-hiányosok aránya. Ez leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet.
Ahogy odakint egyre rosszabbra és komorabbra fordul az idő, sokakon őszi fásultság lesz úrrá. Ez bizonyos mértékig normálisnak mondható, ám ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor az akár hormonális zavarra is utalhat. A pajzsmirigy-alulműködés egyik vezető tünete ugyanis az álmosság és a fáradtság, amit könnyű összetéveszteni az ősszel jelentkező panaszokkal.
Nem árt azonban tudni, hogy a pajzsmirigyzavar gyakran D-vitamin-hiánnyal együtt jelentkezik, így fokozzák egymás tüneteit. Éppen ezért, amennyiben D-vitamin hiányban szenved, úgy érdemes a pajzsmirigy funkcióit is ellenőriztetnie, hiszen ha a kettő egyszerre áll fenn, úgy a kellemetlen panaszait egyedül a vitaminpótlás nem orvosolja - figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Ezért függ össze a D-vitamin és a pajzsmirigyzavar
A D-vitaminról sokáig azt hitték, hogy egy "egyszerű" vitamin, ám az utóbbi évek kutatásai során a tudósok rájöttek arra, hogy már-már hormonként viselkedik, így fontos szerepe van a hormonháztartás egészséges működésében. Éppen ezért hiánya gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával, illetve pajzsmirigyzavarral is.

Egy kínai tanulmányban például megfigyelték, hogy az autoimmun pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők 82 százalékánál D-vitamin-hiány is fennállt, vagyis kevesebb, mint 20 ng/ml volt a szintjük, és még ennél is nagyobb volt a D3-hiány, amennyiben magas antiTPO értéket (>1300) is megállapítottak.
Az autoimmun pajzsmirigyzavarban szenvedők magasabb anti-TPO szintje tehát összefüggésben áll a D-vitaminhiánnyal, mivel ez utóbbi egyfajta co-hormonként viselkedik a pajzsmirigy-működésében.

Egy másik tanulmányban azt is megfigyelték, hogy a Hashimoto-betegek magasabb TSH szinttel és megnagyobbodott pajzsmiriggyel is rendelkezhetnek. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a két állapotra egy időben kell gondolni, és indokolt esetben egy időben is szükséges elkezdeni a kezelésüket.

Vérvétellel megállapítható

Mind a pajzsmirigyfunkciók, mind a D-vitaminszint egyszerű vérvétellel megállapítható. Mivel a két probléma szorosan összefügg egymással, így érdemes mindkettőt egyszerre vizsgálni. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a leggyakoribb terápiás mód a gyógyszeres hormonpótlás, míg D-vitamin-hiány esetén táplálékkiegészítő meghatározott dózisban való szedését javasolják az orvosok.

Forrás: Házipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!