Gyász az öngyilkosság után

2015. 09. 12.
Szerző: Szimpatika
Megjelent Albert Y. Hsu Hátrahagyottak - Gyász az öngyilkosság után című kötetének magyar fordítása, amely az öngyilkosságot elkövetők családtagjait, hozzátartozóit igyekszik segíteni a gyászmunkában.
Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatójának ismertetése szerint Albert Y. Hsu személyes élményen is alapuló könyve a gyászfolyamat fázisainak bemutatásán túl válaszokat keres az öngyilkosságok nyomán felmerülő nyomasztó kérdésekre, valamint konkrét tanácsokat is ajánl a gyógyuláshoz, illetve a kívülállóknak a segítségnyújtásához.


A kiadó vezetője kitért arra is, hogy azoknak, akik öngyilkosság következtében veszítik el hozzátartozójukat, különösen nehéz feldolgozniuk a veszteséget. Az érintetteknek ugyanis nemcsak az elhunyt iránti gyásszal, hanem számtalan kérdéssel, kétséggel, nem egyszer a környezetük kimondott vagy kimondatlan megbélyegzésével, a szégyennel és a haraggal is meg kell birkózniuk.

"A kötettel és a témában kezdeményezett párbeszéddel szeretnénk ebben a többnyire csendben zajló, ám sokakat érintő igen súlyos kérdésben a tapasztalatokat megosztani és segíteni a feldolgozást, megelőzést" - fogalmazott Herjeczki Kornél.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adata szerint évente csaknem egymillió ember vet véget önszántából életének világszerte. Magyarországon a KSH legutóbbi felmérése szerint 2013-ban 2093 öngyilkosságot követtek el. Bár ez a szám 1987 óta csökkenő tendenciát mutat, a százezer lakosra jutó esetek számát tekintve Magyarország még mindig az élmezőnybe tartozik.

Noha az öngyilkosságoknak többnyire csak egy közvetlen áldozata van, a kutatások szerint azonban minden eset legalább hat, olykor tíz vagy akár több embert - közvetlen családtagot, hozzátartozót, ismerőst - érint.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!