Műtét előtt: így enyhíthető a fájdalom

2015. 08. 16.
Szerző: Szimpatika
Az operáció előtti, alatti vagy utáni zenehallgatás mérsékli a beteg fájdalmát, enyhíti szorongását és csökkenti a fájdalomcsillapítók iránti igényét – derült ki a 72 korábbi hasonló vizsgálatot összegző, összesen mintegy 7 ezer páciens visszajelzése alapján készített elemzésből.

A The Lancet című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók azt is kimutatták, hogy a hatás még kedvezőbb, ha a beteg maga választhatja ki, milyen zenét szeretne hallgatni. Hozzátették ugyanakkor, hogy a zene nem zavarhatja a műtétet végzők közötti kommunikációt. Ez nyilván csak abban az esetben jelenthet veszélyt, ha hangszórókból, nem pedig fülhallgatón keresztül szól a zene – mindkettőre volt példa a vizsgálatok során.

Bár a zenehallgatás mindig pozitív eredményeket hozott, a műtét előtti zene esetében valamivel nagyobb hatást mutattak ki, mint az operáció alattinál vagy utáninál. Még öntudatlan betegeknél is feljegyeztek pozitív hatást.

Az uxbridge-i Brunel Egyetemen dolgozó Catherine Meads, a kutatás egyik vezetője többek között az eljárás biztonságosságát és olcsóságát emelte ki, és úgy vélte, a zenehallgatást minden műtéten áteső ember számára lehetővé kellene tenni. Egy hasonló hatásokat mutató gyógyszer jelentős sikereket érne el a piacon – írta a The Lancetben megjelent kommentárjában Paul Glasziou, az ausztráliai Bond Egyetem kutatója.

Mint a kutatók megjegyzik, először 1914-ből találtak dokumentált esetet a zene ilyen célú kísérleti használatára.

A tanulmány szerzői most az eljárás kísérleti bevezetését tervezik a Londoni Királyi Kórházban császármetszésen és méhtükrözésen áteső nők számára. A résztvevők leadják lejátszási listájukat egy tetszőleges eszközön, amelyet aztán összekötnek a beépített hangszórókkal ellátott párnával.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!