Így spórolhatunk a vízzel!

2015. 08. 14.
Szerző: Szimpatika
Víztakarékosságról gyakran esik szó, de kevesebbet teszünk érte a hétköznapokban, holott sokszor egyszerű és nem is feltétlenül drága módszerek egész sora van a kezünk ügyében háztartási szinten, nem is szólva a rendszerszerű professzionális technológiákról, amelyeket a középületek - úgymint iskolák, önkormányzatok, kórházak - és szállodák vehetnének igénybe.
Egy uniós felmérés szerint a víztakarékossági megoldások használata a legnagyobb fogyasztónak számító szállodaiparban 437 milliárd forintnyi megtakarítást hozna uniós szinten. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában szakemberek segítségével járták körül a témát.

Fotó: AFP / Hirado.hu
Ferenczi Viktor, a Nuova Energia ügyvezetőjének megbízója kifejtette, az úgynevezett ökoperlátorok csaptelepre felszerelhető szűrőberendezések, levegővel bedúsítják a vizet, és olyan érzetünk lesz, mintha ömlene a víz, valójában 50-70 százalékos megtakarítás érhető el vele egy-egy csaptelepen. Kifejtette, Magyarországon az európai átlaghoz képest is elég kemény a víz, a perlátorok mellé csomagolt, világszabadalomnak számító vízkőroppantó kulccsal leszerelés nélkül lehet vízkőtleníteni az eszközt is, amely, minthogy nem csodaszer, maga is vízkövesedik.

Hozzátette, egy 3 millió háztartásra vetített friss tanulmány eredményei szerint egy átlag háromfős háztartás napi fogyasztása 300-600 liter közötti tartományban mozog, ez éves szinten 110-220 köbméter víz. Erre vetítve 35-70 köbméteres éves fogyasztást lehet elérni a berendezéssel, ami 45-90 ezer forintos megtakarítás évente családonként.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára hozzátette, a szállodáknak érdekük a víztakarékossági megoldások használata, mivel a víz egyre drágább. Az Európai Unió említett felmérésében hat országban hat szállodaszövetség mérte fel, milyen a vízfelhasználás a hotelekben. Az egyik víztakarékossági megoldás a perlátor alkalmazása, hazánkban a felmérésben részt vevő szállodák 56 százaléka alkalmazza. A másik megoldás a szürke víz (csaptelepeken, zuhanyzókon elfolyó víz) kezelése, a hazai hotelek egy százaléka él vele, mert lényegesen drágább eljárás, külön csőhálózat kiépítését és a mosdókból, zuhanyozókból lefolyó víz kezelését igényli.

Kugler Gyula, a Magyar Víziközmű Szövetség elnökségi tagja kifejtette, manapság a magyar felhasználók tudatosak és takarékosak. Ma hazánkban 90 liter/fő/nap az átlagos vízfogyasztás, ami jócskán elmarad a világátlagtól. A 80-as évek végére tehető a csúcsfogyasztás itthon, ahhoz képest mintegy 60 százalékkal csökkent a vízfelhasználás aránya, nemcsak a lakossági, hanem az ipari-intézményi is visszaesett. Ebben a szakember szerint szerepet játszik a tudatos magatartás, a víz értékének megőrzése, valamint a vízdíj növekedése.

Kovács István kifejtette, szállodákban a kategóriától függően vannak lényeges különbségek. Vendégéjszakára vetítve egy háromcsillagos budapesti szállodában 130-140 liter a fogyasztás, egy négycsillagosban 180-195 liter, ötcsillagosban 380-400 liter. Ebben nemcsak a vendég által használt vízmennyiség van benne, hanem a szálloda éttermében, mosodájában, konyhájában használt mennyiség is. Ebből látszik, milyen mértékű megtakarítási lehetőség rejlik itt. Hozzátette, típusból következően a wellnesshoteleknél különösen magas a vízfogyasztás.

Az egészségügyi intézmények hatástanulmányával kapcsolatban Ferenczi Viktor elmondta, például a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház 6,5-7 millió forintos beruházással éves szinten 24-25 millió forint értékű vizet takaríthat meg, vagyis a beruházás néhány hónapon belül megtérül. A tanulmány az országos ellátást vizsgálta, mintegy 68 ezer kórházi ágy esetén a megtakarított vízmennyiség haszna 1,2-1,4 milliárd forintra tehető.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!