Új védelem a méhrák ellen

2015. 08. 08.
Szerző: Szimpatika
A fogamzásgátló tabletta megvéd a méhrák ellen, és az elmúlt tíz év során mintegy 200 ezer megbetegedést sikerült megelőzni a segítségével a fejlett országokban – írták brit kutatók a The Lancet Oncology Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A fogamzásgátló tabletta megvéd a méhrák ellen, és az elmúlt tíz év során mintegy 200 ezer megbetegedést sikerült megelőzni a segítségével a fejlett országokban – írták brit kutatók a The Lancet Oncology Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. A szerzők úgy jutottak erre a következtetésre, hogy megvizsgálták 36 európai, észak-amerikai, ázsiai, ausztráliai és dél-afrikai országban élő, 27 ezer méhrákban szenvedő paciens esetét.

A kutatók kiszámították, hogy ötven év alatt a vizsgált országokban kiszűrt 3,4 millió esetből mintegy 400 ezer méhrákos megbetegedést lehetett megelőzni szájon át alkalmazott fogamzásgátló segítségével, ebből 200 ezer esetet a legutóbbi tíz évben (2005-2014). "A szájon át alkalmazott fogamzásgátlóknak a rákkal szembeni védő hatása több évvel a tabletta szedésének abbahagyása után is megmarad" – hangsúlyozta a kutatásokat koordináló Valerie Beral, az Oxfordi Egyetem professzora.

Fotó: egeszsegtukor.hu

A professzor szerint a jótékony hatás azoknál a nőknél is tapasztalható, akik csak néhány évig szedtek tablettát, és 50 éves kor fölött is védelmet nyújt, amikor a méhrák megjelenik. A méhrák – a méhnyakráktól eltérően – kenettel nem diagnosztizálható.

A kutatók szerint a fogamzásgátló tabletta öt éven át történő szedése mintegy 25 százalékkal csökkentheti a kockázatát annak, hogy valaki 75 éves kora előtt méhrákot kapjon. Tíz éven át történő szedése gyakorlatilag a felére, így feltehetően száz nő közül 2,3 eset helyett 1,3-ra csökkentheti e betegség kockázatát.

A tanulmány szerzői állítják, hogy a kockázat csökkenése annak ellenére nem változott az évek alatt, hogy az ösztroprogesztatív (ösztrogén és progeszteron hormonokat egyaránt tartalmazó) tabletták ösztrogéntartalma jelentősen csökkent az 1980-as évektől. A fogamzásgátló csökkenti a méhrák kockázatát, ugyanakkor növeli bizonyos szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, agyi katasztrófa) előfordulásának lehetőségét – emlékeztetnek szakorvosok a tanulmányhoz csatolt megjegyzésben.

A szakemberek körében vita folyik a fogamzásgátlóval kapcsolatba hozható más rákfajták kockázatáról is. 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatásra szakosodott ügynöksége, az IARC úgy vélte, hogy a fogamzásgátló tabletta a felelős az emlőrák, a méhnyakrák és a májrák kockázatának kismértékű növekedéséért, védelmet nyújt viszont a petefészek- és a méhrák ellen.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!