A szívünknek is jót tesz a csoki?

Szerző: Szimpatika
Brit szakemberek szerint a csokoládéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között.
Brit szakemberek szerint a csokoládéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között. Korábban számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, ám világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel. A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmányban az Aberdeeni Egyetem kutatói mintegy 25 ezer norfolki nőnél és férfinál vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.

MTI Fotó: Mohai Balázs
Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkisebb arányban szívbetegség, akik - bevallásuk szerint - a legtöbb csokoládét ették.

"A tanulmány szerint a jelentős csokoládéfogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefüggést mutat a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel" - írták a kutatók.

A munka szerzői azt is hozzátették, hogy a legtöbb csokievést bevalló résztvevők átlagosan fiatalabbak, vékonyabbak, egészségesebbek voltak és többet is sportoltak. Lehetséges tehát, hogy nem annyira csokoládé, mint inkább az életmód az, ami miatt ennél a csoportnál kisebb volt a szív- és érrendszeri zavarok esélye.

A kutatók azt is megjegyezték, akik tudnak a szívbetegségre való hajlamukról, feltehetően korlátozzák a csokoládéfogyasztásukat, hogy egészségesebb életet éljenek.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!