Lopjon Energiát- legálisan!

2010. 04. 06.
|
Egyre drágább a gáz, a villany, közben pedig számtalan lehetőség adódik arra, hogy az energiát alternatív módszerekkel szerezzük meg. Ime néhány.
Villamosenergia-termelésre alkalmasak a napelemek, kisméretű szélgenerátorok, fűtésre a különböző biomassza-kazánokat (pl. pelletkazán), vagy a hőszivattyút, melegvíz-készítésre és fűtés-rásegítésre a napkollektorokat használhatjuk.

Egy átlagos családi háznak 2-5 kWh méretű napelemes rendszerre van szüksége, amely 3-6 millió Ft-ba kerül, és a jelenlegi feltételek mellett (állami támogatással) kb. 25 év alatt térül meg.

A napkollektorok olcsóbbak, egy átlagos családi ház számára 4-6 négyzetméteres napkollektor-felület ajánlott - ez tavasztól őszig biztosítani tudja a melegvíz-készítéshez szükséges energiát -, amely kb. 1 millió Ft-ba kerül, megtérülési ideje 10-15 év.

Állami támogatás igénybe vételével ez az idő természetesen csökken. Hasonló módon a hőszivattyúk megtérülési ideje is pályázat nélkül 10-12 évre, pályázattal kb. 8 évre tehető. Ezután a berendezések teljesen ingyen szolgáltatják a hő, illetve villamos energiát.

Magyarországon sokáig nagyon alacsonyak voltak az energiaköltségek, az utóbbi időben azonban gyors emelkedés kezdődött meg mind a gáz, mind az áram árában. Mivel további növekedések várhatóak, egyre több lakos gondolkodik el azon, hogy mivel tudná kiváltani a földgázt vagy a vezetékes villamos energiát.

A megújuló energiaforrások közül a nap, a szél, valamint a földhő teljesen ingyenes, a berendezésekbe kell beruházni, ám azok a fentiek alapján megtérülnek. Az ártényező mellett ugyanolyan fontos, hogy a megújulókkal környezetbarát módon tudjuk előállítani az energiát.

A hatalmas fosszilis energiahordozókkal működtetett erőművekkel szemben a napelemek, napkollektorok, szélgenerátorok és hőszivattyúk működésük közben egyáltalán nem bocsátanak ki sem üvegházhatású gázokat, sem egyéb légszennyezőket. A biomassza-kazánok üvegházhatású gáz kibocsátása is lényegesen alacsonyabb, mintha szenet, földgázt vagy olajat égetnénk.

A megújulók felhasználásával a hagyományos energiahordozóktól függetlenül – vagy csökkentett mértékben – tudjuk előállítani a szükséges hő- vagy villamosenergiát, és a jelenleg még drágának tűnő berendezések beszerzése az egyre növekvő energiaárak hatására egyre inkább kifizetődik, különösen, ha élünk az állami támogatások és kedvezményes hitelek lehetőségével is.

Magyarországon a természeti adottságainkhoz képest alig használunk megújuló energiaforrásokat, az összes energia-fogyasztásunk kb. 5 százalékát adják csak a megújulók, ezzel az európai uniós tagállamok között a sereghajtók csoportjában helyezkedünk el. Ennek a rossz szabályozási környezet az oka, szükség lenne egy sokkal átgondoltabb és ösztönzőbb támogatási rendszerre.


Nem Budapest, Milano

A lakossági megújulóenergia-felhasználás is nagyon gyerekcipőben jár
egyelőre idehaza, kevesen tudják, hogy melyik berendezés mire használható, illetve az állami támogatás mértéke és feltételrendszere is évről évre változik.

Míg Izraelben és Spanyolországban már nem épülhetnek új ingatlanok napkollektorok felszerelése nélkül, addig Magyarországon semmilyen hasonló szabályozás nem létezik. Nálunk kb. 70 000 m2 a beépített napkollektor-felület, összehasonlításképp Ausztriában ez az érték 2,8 millió négyzetméter és Németorszában is minden 20-ik lakos használ már napkollektorokat.


Jenő és Anna ketten élnek egy házban, unokáik sokat vannak náluk. Melegvízfogyasztásuk átlagos. 3 éve szánták el magukat, hogy napkollektort szereljenek fel a házukra. Ezt részben az energiaárak részben a környezettudatosság inspriálta. Jenő úgy véli, túltervezte a rendszert. Túl sok meleg vizük keletkezik.

30 csöves vákuumos napkollektor vettek. Az év 2 hónapjában használ rásegítést a melegvíz előállításhoz. A rendszer teljes kiépítése 1.5 millió forint volt, de azóta csökkentek az árak. Eddig éjszakai áramot használt a vízmelegítéshez. Az áramfogyasztásuk jelentősen csökkent. Gondolkodtak hőszivattyúban is, amely 1,5-2,5 millió forint körül lett volna.

Ezzel viszont 20- 25% os csökkenést értek volna el a gázfelhasználásban. Jenő szerint a technika jó, de inkább új házaknál éri meg betervezni. Az egyik fajtájánál a hőszivattyúnak másfél méter mélyen feltúrták volna a kertet –ez ellen Anna élénken tiltakozott- míg a másik esetben nagyon mélyre kellett volna fúrni, hatalmas gépekkel. Tehát ezt a rendszert elvetették.


Egy év = 23kw/nm


A faluban viszont ahová az unokái járnak iskolába, nincs vezetékes gáz. Ezért több család is megújuló energiaforrásokat használ. Ennek legismertebb példája Mihály György az Intercom volt tulajdonosa aki fejébe vette, hogy passzív házat építtet magának. Ez meg is valósult, a ház gyakorlatilag nem használ külső energiát. És hogy mennyibe került? Egy négyzetméter 240.000 Ft. Az építkezésről filmet is készített, Fészekrakók címmel. Érdekeli a passzív ház? Katt!


Szakmai tanácsra van szüksége, vagy csak jobban belemélyedne a témába?Katt!
Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el