Lopjon Energiát- legálisan!

2010. 04. 06.
|
Egyre drágább a gáz, a villany, közben pedig számtalan lehetőség adódik arra, hogy az energiát alternatív módszerekkel szerezzük meg. Ime néhány.
Villamosenergia-termelésre alkalmasak a napelemek, kisméretű szélgenerátorok, fűtésre a különböző biomassza-kazánokat (pl. pelletkazán), vagy a hőszivattyút, melegvíz-készítésre és fűtés-rásegítésre a napkollektorokat használhatjuk.

Egy átlagos családi háznak 2-5 kWh méretű napelemes rendszerre van szüksége, amely 3-6 millió Ft-ba kerül, és a jelenlegi feltételek mellett (állami támogatással) kb. 25 év alatt térül meg.

A napkollektorok olcsóbbak, egy átlagos családi ház számára 4-6 négyzetméteres napkollektor-felület ajánlott - ez tavasztól őszig biztosítani tudja a melegvíz-készítéshez szükséges energiát -, amely kb. 1 millió Ft-ba kerül, megtérülési ideje 10-15 év.

Állami támogatás igénybe vételével ez az idő természetesen csökken. Hasonló módon a hőszivattyúk megtérülési ideje is pályázat nélkül 10-12 évre, pályázattal kb. 8 évre tehető. Ezután a berendezések teljesen ingyen szolgáltatják a hő, illetve villamos energiát.

Magyarországon sokáig nagyon alacsonyak voltak az energiaköltségek, az utóbbi időben azonban gyors emelkedés kezdődött meg mind a gáz, mind az áram árában. Mivel további növekedések várhatóak, egyre több lakos gondolkodik el azon, hogy mivel tudná kiváltani a földgázt vagy a vezetékes villamos energiát.

A megújuló energiaforrások közül a nap, a szél, valamint a földhő teljesen ingyenes, a berendezésekbe kell beruházni, ám azok a fentiek alapján megtérülnek. Az ártényező mellett ugyanolyan fontos, hogy a megújulókkal környezetbarát módon tudjuk előállítani az energiát.

A hatalmas fosszilis energiahordozókkal működtetett erőművekkel szemben a napelemek, napkollektorok, szélgenerátorok és hőszivattyúk működésük közben egyáltalán nem bocsátanak ki sem üvegházhatású gázokat, sem egyéb légszennyezőket. A biomassza-kazánok üvegházhatású gáz kibocsátása is lényegesen alacsonyabb, mintha szenet, földgázt vagy olajat égetnénk.

A megújulók felhasználásával a hagyományos energiahordozóktól függetlenül – vagy csökkentett mértékben – tudjuk előállítani a szükséges hő- vagy villamosenergiát, és a jelenleg még drágának tűnő berendezések beszerzése az egyre növekvő energiaárak hatására egyre inkább kifizetődik, különösen, ha élünk az állami támogatások és kedvezményes hitelek lehetőségével is.

Magyarországon a természeti adottságainkhoz képest alig használunk megújuló energiaforrásokat, az összes energia-fogyasztásunk kb. 5 százalékát adják csak a megújulók, ezzel az európai uniós tagállamok között a sereghajtók csoportjában helyezkedünk el. Ennek a rossz szabályozási környezet az oka, szükség lenne egy sokkal átgondoltabb és ösztönzőbb támogatási rendszerre.


Nem Budapest, Milano

A lakossági megújulóenergia-felhasználás is nagyon gyerekcipőben jár
egyelőre idehaza, kevesen tudják, hogy melyik berendezés mire használható, illetve az állami támogatás mértéke és feltételrendszere is évről évre változik.

Míg Izraelben és Spanyolországban már nem épülhetnek új ingatlanok napkollektorok felszerelése nélkül, addig Magyarországon semmilyen hasonló szabályozás nem létezik. Nálunk kb. 70 000 m2 a beépített napkollektor-felület, összehasonlításképp Ausztriában ez az érték 2,8 millió négyzetméter és Németorszában is minden 20-ik lakos használ már napkollektorokat.


Jenő és Anna ketten élnek egy házban, unokáik sokat vannak náluk. Melegvízfogyasztásuk átlagos. 3 éve szánták el magukat, hogy napkollektort szereljenek fel a házukra. Ezt részben az energiaárak részben a környezettudatosság inspriálta. Jenő úgy véli, túltervezte a rendszert. Túl sok meleg vizük keletkezik.

30 csöves vákuumos napkollektor vettek. Az év 2 hónapjában használ rásegítést a melegvíz előállításhoz. A rendszer teljes kiépítése 1.5 millió forint volt, de azóta csökkentek az árak. Eddig éjszakai áramot használt a vízmelegítéshez. Az áramfogyasztásuk jelentősen csökkent. Gondolkodtak hőszivattyúban is, amely 1,5-2,5 millió forint körül lett volna.

Ezzel viszont 20- 25% os csökkenést értek volna el a gázfelhasználásban. Jenő szerint a technika jó, de inkább új házaknál éri meg betervezni. Az egyik fajtájánál a hőszivattyúnak másfél méter mélyen feltúrták volna a kertet –ez ellen Anna élénken tiltakozott- míg a másik esetben nagyon mélyre kellett volna fúrni, hatalmas gépekkel. Tehát ezt a rendszert elvetették.


Egy év = 23kw/nm


A faluban viszont ahová az unokái járnak iskolába, nincs vezetékes gáz. Ezért több család is megújuló energiaforrásokat használ. Ennek legismertebb példája Mihály György az Intercom volt tulajdonosa aki fejébe vette, hogy passzív házat építtet magának. Ez meg is valósult, a ház gyakorlatilag nem használ külső energiát. És hogy mennyibe került? Egy négyzetméter 240.000 Ft. Az építkezésről filmet is készített, Fészekrakók címmel. Érdekeli a passzív ház? Katt!


Szakmai tanácsra van szüksége, vagy csak jobban belemélyedne a témába?Katt!
Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el