Lopjon Energiát- legálisan!

2010. 04. 06.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Egyre drágább a gáz, a villany, közben pedig számtalan lehetőség adódik arra, hogy az energiát alternatív módszerekkel szerezzük meg. Ime néhány.
Villamosenergia-termelésre alkalmasak a napelemek, kisméretű szélgenerátorok, fűtésre a különböző biomassza-kazánokat (pl. pelletkazán), vagy a hőszivattyút, melegvíz-készítésre és fűtés-rásegítésre a napkollektorokat használhatjuk.

Egy átlagos családi háznak 2-5 kWh méretű napelemes rendszerre van szüksége, amely 3-6 millió Ft-ba kerül, és a jelenlegi feltételek mellett (állami támogatással) kb. 25 év alatt térül meg.

A napkollektorok olcsóbbak, egy átlagos családi ház számára 4-6 négyzetméteres napkollektor-felület ajánlott - ez tavasztól őszig biztosítani tudja a melegvíz-készítéshez szükséges energiát -, amely kb. 1 millió Ft-ba kerül, megtérülési ideje 10-15 év.

Állami támogatás igénybe vételével ez az idő természetesen csökken. Hasonló módon a hőszivattyúk megtérülési ideje is pályázat nélkül 10-12 évre, pályázattal kb. 8 évre tehető. Ezután a berendezések teljesen ingyen szolgáltatják a hő, illetve villamos energiát.

Magyarországon sokáig nagyon alacsonyak voltak az energiaköltségek, az utóbbi időben azonban gyors emelkedés kezdődött meg mind a gáz, mind az áram árában. Mivel további növekedések várhatóak, egyre több lakos gondolkodik el azon, hogy mivel tudná kiváltani a földgázt vagy a vezetékes villamos energiát.

A megújuló energiaforrások közül a nap, a szél, valamint a földhő teljesen ingyenes, a berendezésekbe kell beruházni, ám azok a fentiek alapján megtérülnek. Az ártényező mellett ugyanolyan fontos, hogy a megújulókkal környezetbarát módon tudjuk előállítani az energiát.

A hatalmas fosszilis energiahordozókkal működtetett erőművekkel szemben a napelemek, napkollektorok, szélgenerátorok és hőszivattyúk működésük közben egyáltalán nem bocsátanak ki sem üvegházhatású gázokat, sem egyéb légszennyezőket. A biomassza-kazánok üvegházhatású gáz kibocsátása is lényegesen alacsonyabb, mintha szenet, földgázt vagy olajat égetnénk.

A megújulók felhasználásával a hagyományos energiahordozóktól függetlenül – vagy csökkentett mértékben – tudjuk előállítani a szükséges hő- vagy villamosenergiát, és a jelenleg még drágának tűnő berendezések beszerzése az egyre növekvő energiaárak hatására egyre inkább kifizetődik, különösen, ha élünk az állami támogatások és kedvezményes hitelek lehetőségével is.

Magyarországon a természeti adottságainkhoz képest alig használunk megújuló energiaforrásokat, az összes energia-fogyasztásunk kb. 5 százalékát adják csak a megújulók, ezzel az európai uniós tagállamok között a sereghajtók csoportjában helyezkedünk el. Ennek a rossz szabályozási környezet az oka, szükség lenne egy sokkal átgondoltabb és ösztönzőbb támogatási rendszerre.


Nem Budapest, Milano

A lakossági megújulóenergia-felhasználás is nagyon gyerekcipőben jár
egyelőre idehaza, kevesen tudják, hogy melyik berendezés mire használható, illetve az állami támogatás mértéke és feltételrendszere is évről évre változik.

Míg Izraelben és Spanyolországban már nem épülhetnek új ingatlanok napkollektorok felszerelése nélkül, addig Magyarországon semmilyen hasonló szabályozás nem létezik. Nálunk kb. 70 000 m2 a beépített napkollektor-felület, összehasonlításképp Ausztriában ez az érték 2,8 millió négyzetméter és Németorszában is minden 20-ik lakos használ már napkollektorokat.


Jenő és Anna ketten élnek egy házban, unokáik sokat vannak náluk. Melegvízfogyasztásuk átlagos. 3 éve szánták el magukat, hogy napkollektort szereljenek fel a házukra. Ezt részben az energiaárak részben a környezettudatosság inspriálta. Jenő úgy véli, túltervezte a rendszert. Túl sok meleg vizük keletkezik.

30 csöves vákuumos napkollektor vettek. Az év 2 hónapjában használ rásegítést a melegvíz előállításhoz. A rendszer teljes kiépítése 1.5 millió forint volt, de azóta csökkentek az árak. Eddig éjszakai áramot használt a vízmelegítéshez. Az áramfogyasztásuk jelentősen csökkent. Gondolkodtak hőszivattyúban is, amely 1,5-2,5 millió forint körül lett volna.

Ezzel viszont 20- 25% os csökkenést értek volna el a gázfelhasználásban. Jenő szerint a technika jó, de inkább új házaknál éri meg betervezni. Az egyik fajtájánál a hőszivattyúnak másfél méter mélyen feltúrták volna a kertet –ez ellen Anna élénken tiltakozott- míg a másik esetben nagyon mélyre kellett volna fúrni, hatalmas gépekkel. Tehát ezt a rendszert elvetették.


Egy év = 23kw/nm


A faluban viszont ahová az unokái járnak iskolába, nincs vezetékes gáz. Ezért több család is megújuló energiaforrásokat használ. Ennek legismertebb példája Mihály György az Intercom volt tulajdonosa aki fejébe vette, hogy passzív házat építtet magának. Ez meg is valósult, a ház gyakorlatilag nem használ külső energiát. És hogy mennyibe került? Egy négyzetméter 240.000 Ft. Az építkezésről filmet is készített, Fészekrakók címmel. Érdekeli a passzív ház? Katt!


Szakmai tanácsra van szüksége, vagy csak jobban belemélyedne a témába?Katt!

#KORONAVÍRUS

Márciusi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 660 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 780 Ft

59,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

2 995 Ft

49,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 580 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 710 Ft

106,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 670 Ft

8,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Prostayol 6 Forte kapszula

40 db

2 100 Ft

52,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Septofort tabletta

24 db

1 320 Ft

55 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 300 Ft

46 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex MaxGrip citrom ízű por belsőleges oldathoz

10 db

2 090 Ft

209 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 500 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 780 Ft

31,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Bilobil® Forte 80 mg kemény kapszula

60 db

4 375 Ft

72,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 810 Ft

181 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Linex® Flora kapszula

28 db

2 760 Ft

98,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 500 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el