Vasald és horgold a szatyrod - ha már a nyakadon maradt az az átkozott nejlon

Szerző: Szimpatika
Fél lábbal csatlakozom a „Ne kérj szatyrot!” kezdeményezéshez, illetve már réges-rég csatlakoztam: ha előre tudom, hogy vásárolni fogok, és nem felejtek el bekészíteni szatyrot a táskámba, fizetéskor előveszem és jelzem, hogy nem kérek csomagolóanyagot.
Amikor viszont nem-eléggé-tudatos, vagy éppenséggel feledékeny vásárlóként készületlenül térek be egy boltba, nagyon lelomboz, ha egyáltalán nem vagy csak pénzért ajánlják fel a megváltó (gyakran reklámcélokat szolgáló) szatyrot a pénztárnál. És ilyenkor a másik lábamra állok.

Legjobb megoldást erre a problémára egyik kedvenc bioboltomban láttam: nem adnak szatyrot, viszont a pakolópultnál kitettek egy nejlongyűjtő kosarat. Felirat jelzi, hogy akinek van fölösleges tiszta, ép szatyra, ide beteheti – így mindig van mibe pakolnom, ha megszorulok.

A bevásárlószatyrokat általában nem tervezik tartós használatra, jó, ha két utat kibírnak. Szemétre kerülnek azért is, mert néhány használat után elszennyeződnek, és ilyenkor már az ételmérgezést kockáztatják azok a lelkes környezetvédők, akik nem fertőtlenítik és szárítják ki rendszeresen szatyraikat. Ez egyébként vonatkozik a tartós bevásárlótáskát használókra is.

A dolgok jelen állása szerint szükségünk van a szatyrokra, viszont olyan szatyordömping van, ami tetemes hulladékot termel. Mit tehetünk? Hasznosítsuk újra őket!


Szatyorvasalás

Az egyik módja, hogy tartóssá tegyük a bevásárlószatyrokat: a hőkezelés, vagyis a vasalás.

A módszer egyszerű: nyolc darab tiszta reklámszatyrot téglalapokká kell vágni és kisimítva egymásra teríteni. Ügyeljünk, hogy ne maradjon szennyeződés vagy légbuborék a rétegek között.

Az így előkészített szatyrokat tegyük két réteg sütőpapír közé, és langyos vasalóval lassan vasalgassuk. Néha óvatosan lessünk a sütőpapír alá: ha kicsit ráncos már a felület, és összetapadtak a szatyrok, kész vagyunk. Ha néhány percig nem történik változás, emeljünk a vasaló hőfokán keveset.

Megtagadtam volna önmagam, ha nem kezdek el játszani az egymásra vasalt zacskókkal. A középső néhány rétegnél mindegy, milyen szatyrot használunk, nem fognak látszani, csak a kész anyag vastagságát adják – a felső rétegekkel viszont érdemes kísérletezni. Egyszínű szatyrot választottam alsó és felső borításnak, és más reklámszatyrokból kivágott képeket (virágokat, halakat) helyeztem a felső réteg alá, úgy vasaltam össze őket. Az eredmény engem is meglepett: gyönyörűen átsejlettek a kivágott motívumok a felső rétegen.


Bevásárlótáska, oldaltáska és neszesszerA szatyrok összevasalásával olyan alapanyagot nyerünk, ami erős és tartása van, ezért kiválóan alkalmas egyedi bevásárlótáska, oldaltáska, mappa, papírzsebkendő-tartó, névjegytartó és más tokok készítésére. (A hajtogatást nem szereti.)

Tervezzük meg előre a kész darabot, és vágjuk ki ollóval az összevasalt anyagból. Varrógéppel, nagy öltéshosszt választva gyorsan elkészülhetünk az összeállítással. Színes ripszszalaggal megerősíthetjük és díszíthetjük a varrást. Táskára vékony hevedert varrjunk fel fülnek, és beüthető patenttel oldjuk meg a zárást.


Szatyorgombolyítás

A szatyorgombolyításhoz ollóval körkörösen haladva minél hosszabb metéltet kell kanyarítani a zacskókból. Válasszunk különböző színű reklámszatyrokat, szemeteszsákot, mirelites zacskót, tejeszacskót, mosóporos szatyrot.

Nem érdemes olyan szatyorral dolgozni, ami könnyen hasad, mert azzal munka közben is sok a baj. A vékonyabb anyagú zacskókat 1-2 centis csíkba vágjuk, a vastagabbakat fél centisre metéljük. A csíkokat csomózzuk egymáshoz, és gombolyítsuk fel.

Egy tárgy elkészítéséhez hasonló minőségű alapanyagokat használjunk.
A kispálca horgolásának elsajátítása nem nagy ördöngösség – az itt bemutatott tárgyak szinte mindegyike ezzel az egyszerű mintával készült. Gyakorlott horgolók kedvükre variálhatják a bonyolultabb mintákat, különleges felületek eléréséhez. Horgoláskor bátran játsszunk a színekkel!

Most pedig elő a horgolótűvel!

Elevenítsük fel a ’60-as évek végének praktikáit, amikor szorgos háziasszonyok, rácsodálkozva a hirtelen a háztartásba áramló zacskók mennyiségére és színkavalkádjára, a kezük ügyébe kerülő nejlon tasakokból hasznos tárgyak tömegét horgolták meg.

Ezekben az időkben még senki nem hitte, hogy a szatyor-kánaán örökké fog tartani, úgyhogy szorgalmasan mosták, szárítgatták, rendszerezték, és újra felhasználták őket, meghagyva eredeti funkciójukban, vagy átlényegítve valamilyen formás kis háztartási eszközzé. Készült tejeszacskóból lábtörlő, szatyrokból csipkemintás terítő – a kedvencem pedig a többfunkciós, horgolt szappantartó volt, melyet a köz javára, a napközibe gyártott az egyik lelkes nagymama.


Horgolt szappantartóEz a vékony szatyorból horgolt cső a mai fürdőpamacs praktikus elődje volt: nemcsak helytakarékosan tárolta a szappant, hisz bárhova fel lehetett lógatni, hanem spórolt is vele: elég volt egy kicsit a csap alá tartani, máris áteresztette a szappan habzó levét.

Sőt, jótékonyan le is dörzsölte a piszkot az udvarról az ebédlőbe tartó gyereksereg apró, szurtos kezeiről. Ma azt mondanánk rá: multifunkciós bőrradír vagy masszázs-szivacs – érdemes kipróbálni a kedvenc szappanunkkal!


Konyhai eszközökA szappantartó mintájára készíthetünk súrolókendőt és zöldségmosó kesztyűt is, kihasználva az érdes felületet, amit az erősebb zacskókból történő horgolás eredményez.

Ezekhez a konyhai kellékekhez tejeszacskót, mosóporos zsákot válasszunk alapanyagnak. Az ezekből horgolt súrolókendővel remek dörzshatást érhetünk el, az egyujjas zöldségmosó kesztyűvel pedig hatékonyan távolíthatjuk el a szennyeződést a gyökérzöldségekről, gombáról és a krumpliról.


Cekker és kiskosár

Végére hagytam az „unokából” készített „nagymamát”: a szatyorból horgolt klasszikus, tartós cekkert.
Ehhez vékonyabb nejlon felhasogatásával nyert fonalat érdemes használni – így kicsit rugalmas és kisebbre hajtható lesz a végtermék.

A cekker-készítéskor a gyakorlott horgolók kiélhetik tudásukat: sokféle minta alkalmas a megformálására, és igazán egyedi tárgyak készíthetők a nejlongombolyagból.
Kezdők pedig bátran használják a színeket – vagy díszítsék valami egyszerű formával a cekkert!

És ne maradjon ki a „nagypapa” sem: körkörös horgolással remek kosarat formálhatunk a színes nejlonszálból.
A szép összhatás kedvéért szemeteszsákot szecskáztam fel erre a célra.
Elindulhatunk vele bevásárolni, vagy nyáron szedhetünk bele gyümölcsöt a kertben, de otthon a polcon is jó szolgálatot tesz apró kincseink tárolására.


Aggod Zsuzsa

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!