Vasald és horgold a szatyrod - ha már a nyakadon maradt az az átkozott nejlon

2010. 03. 28.
|
Fél lábbal csatlakozom a „Ne kérj szatyrot!” kezdeményezéshez, illetve már réges-rég csatlakoztam: ha előre tudom, hogy vásárolni fogok, és nem felejtek el bekészíteni szatyrot a táskámba, fizetéskor előveszem és jelzem, hogy nem kérek csomagolóanyagot.
Amikor viszont nem-eléggé-tudatos, vagy éppenséggel feledékeny vásárlóként készületlenül térek be egy boltba, nagyon lelomboz, ha egyáltalán nem vagy csak pénzért ajánlják fel a megváltó (gyakran reklámcélokat szolgáló) szatyrot a pénztárnál. És ilyenkor a másik lábamra állok.

Legjobb megoldást erre a problémára egyik kedvenc bioboltomban láttam: nem adnak szatyrot, viszont a pakolópultnál kitettek egy nejlongyűjtő kosarat. Felirat jelzi, hogy akinek van fölösleges tiszta, ép szatyra, ide beteheti – így mindig van mibe pakolnom, ha megszorulok.

A bevásárlószatyrokat általában nem tervezik tartós használatra, jó, ha két utat kibírnak. Szemétre kerülnek azért is, mert néhány használat után elszennyeződnek, és ilyenkor már az ételmérgezést kockáztatják azok a lelkes környezetvédők, akik nem fertőtlenítik és szárítják ki rendszeresen szatyraikat. Ez egyébként vonatkozik a tartós bevásárlótáskát használókra is.

A dolgok jelen állása szerint szükségünk van a szatyrokra, viszont olyan szatyordömping van, ami tetemes hulladékot termel. Mit tehetünk? Hasznosítsuk újra őket!


Szatyorvasalás

Az egyik módja, hogy tartóssá tegyük a bevásárlószatyrokat: a hőkezelés, vagyis a vasalás.

A módszer egyszerű: nyolc darab tiszta reklámszatyrot téglalapokká kell vágni és kisimítva egymásra teríteni. Ügyeljünk, hogy ne maradjon szennyeződés vagy légbuborék a rétegek között.

Az így előkészített szatyrokat tegyük két réteg sütőpapír közé, és langyos vasalóval lassan vasalgassuk. Néha óvatosan lessünk a sütőpapír alá: ha kicsit ráncos már a felület, és összetapadtak a szatyrok, kész vagyunk. Ha néhány percig nem történik változás, emeljünk a vasaló hőfokán keveset.

Megtagadtam volna önmagam, ha nem kezdek el játszani az egymásra vasalt zacskókkal. A középső néhány rétegnél mindegy, milyen szatyrot használunk, nem fognak látszani, csak a kész anyag vastagságát adják – a felső rétegekkel viszont érdemes kísérletezni. Egyszínű szatyrot választottam alsó és felső borításnak, és más reklámszatyrokból kivágott képeket (virágokat, halakat) helyeztem a felső réteg alá, úgy vasaltam össze őket. Az eredmény engem is meglepett: gyönyörűen átsejlettek a kivágott motívumok a felső rétegen.


Bevásárlótáska, oldaltáska és neszesszerA szatyrok összevasalásával olyan alapanyagot nyerünk, ami erős és tartása van, ezért kiválóan alkalmas egyedi bevásárlótáska, oldaltáska, mappa, papírzsebkendő-tartó, névjegytartó és más tokok készítésére. (A hajtogatást nem szereti.)

Tervezzük meg előre a kész darabot, és vágjuk ki ollóval az összevasalt anyagból. Varrógéppel, nagy öltéshosszt választva gyorsan elkészülhetünk az összeállítással. Színes ripszszalaggal megerősíthetjük és díszíthetjük a varrást. Táskára vékony hevedert varrjunk fel fülnek, és beüthető patenttel oldjuk meg a zárást.


Szatyorgombolyítás

A szatyorgombolyításhoz ollóval körkörösen haladva minél hosszabb metéltet kell kanyarítani a zacskókból. Válasszunk különböző színű reklámszatyrokat, szemeteszsákot, mirelites zacskót, tejeszacskót, mosóporos szatyrot.

Nem érdemes olyan szatyorral dolgozni, ami könnyen hasad, mert azzal munka közben is sok a baj. A vékonyabb anyagú zacskókat 1-2 centis csíkba vágjuk, a vastagabbakat fél centisre metéljük. A csíkokat csomózzuk egymáshoz, és gombolyítsuk fel.

Egy tárgy elkészítéséhez hasonló minőségű alapanyagokat használjunk.
A kispálca horgolásának elsajátítása nem nagy ördöngösség – az itt bemutatott tárgyak szinte mindegyike ezzel az egyszerű mintával készült. Gyakorlott horgolók kedvükre variálhatják a bonyolultabb mintákat, különleges felületek eléréséhez. Horgoláskor bátran játsszunk a színekkel!

Most pedig elő a horgolótűvel!

Elevenítsük fel a ’60-as évek végének praktikáit, amikor szorgos háziasszonyok, rácsodálkozva a hirtelen a háztartásba áramló zacskók mennyiségére és színkavalkádjára, a kezük ügyébe kerülő nejlon tasakokból hasznos tárgyak tömegét horgolták meg.

Ezekben az időkben még senki nem hitte, hogy a szatyor-kánaán örökké fog tartani, úgyhogy szorgalmasan mosták, szárítgatták, rendszerezték, és újra felhasználták őket, meghagyva eredeti funkciójukban, vagy átlényegítve valamilyen formás kis háztartási eszközzé. Készült tejeszacskóból lábtörlő, szatyrokból csipkemintás terítő – a kedvencem pedig a többfunkciós, horgolt szappantartó volt, melyet a köz javára, a napközibe gyártott az egyik lelkes nagymama.


Horgolt szappantartóEz a vékony szatyorból horgolt cső a mai fürdőpamacs praktikus elődje volt: nemcsak helytakarékosan tárolta a szappant, hisz bárhova fel lehetett lógatni, hanem spórolt is vele: elég volt egy kicsit a csap alá tartani, máris áteresztette a szappan habzó levét.

Sőt, jótékonyan le is dörzsölte a piszkot az udvarról az ebédlőbe tartó gyereksereg apró, szurtos kezeiről. Ma azt mondanánk rá: multifunkciós bőrradír vagy masszázs-szivacs – érdemes kipróbálni a kedvenc szappanunkkal!


Konyhai eszközökA szappantartó mintájára készíthetünk súrolókendőt és zöldségmosó kesztyűt is, kihasználva az érdes felületet, amit az erősebb zacskókból történő horgolás eredményez.

Ezekhez a konyhai kellékekhez tejeszacskót, mosóporos zsákot válasszunk alapanyagnak. Az ezekből horgolt súrolókendővel remek dörzshatást érhetünk el, az egyujjas zöldségmosó kesztyűvel pedig hatékonyan távolíthatjuk el a szennyeződést a gyökérzöldségekről, gombáról és a krumpliról.


Cekker és kiskosár

Végére hagytam az „unokából” készített „nagymamát”: a szatyorból horgolt klasszikus, tartós cekkert.
Ehhez vékonyabb nejlon felhasogatásával nyert fonalat érdemes használni – így kicsit rugalmas és kisebbre hajtható lesz a végtermék.

A cekker-készítéskor a gyakorlott horgolók kiélhetik tudásukat: sokféle minta alkalmas a megformálására, és igazán egyedi tárgyak készíthetők a nejlongombolyagból.
Kezdők pedig bátran használják a színeket – vagy díszítsék valami egyszerű formával a cekkert!

És ne maradjon ki a „nagypapa” sem: körkörös horgolással remek kosarat formálhatunk a színes nejlonszálból.
A szép összhatás kedvéért szemeteszsákot szecskáztam fel erre a célra.
Elindulhatunk vele bevásárolni, vagy nyáron szedhetünk bele gyümölcsöt a kertben, de otthon a polcon is jó szolgálatot tesz apró kincseink tárolására.


Aggod Zsuzsa
Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el