Riasztóak a kórházi fertőzésekről szóló adatok

2015. 04. 16.
Szerző: Szimpatika
A kórházakban világszerte 1,4 millió beteg fertőződik meg évente, a fertőzések egyre nagyobb gondot okoznak Európában is. Szakemberek szerint 2020-ra többen fognak meghalni emiatt, mint daganatos betegségekben. A tendenciáról nemrégiben egy bécsi konferencián is szó esett.
Nagymajtényi László járványügyi professzor a Kossuth Rádió Közelről című műsorában hangsúlyozta: valóban igaz, hogy világszerte fokozatosan nő a kórházi fertőzések, és az e miatti halálozások száma, de szakmailag nem tartja elfogadhatónak, ha ennyire drámai megközelítésben adják elő a problémát.

A professzor hozzátette: ma Magyarországon körülbelül 120-130 ezer ember hal meg évente, egynegyedük – mintegy harmincezren – daganatos megbetegedésben. A kórházi eredetű fertőzések száma néhány tízezer lehet, de a pontos számok nem ismertek. A nemzetközileg elfogadott statisztikák alapján az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések egy százaléka lehet halálos, tehát ez a szám Magyarországon töredéke a daganatos megbetegedések miatti elhalálozásnak.

A növekvő számú kórházi fertőzéseknek két objektív okcsoportja van - magyarázta a járványügyi professzor. Az egyik, hogy a világon mindenhol előregedőben van a lakosság, így egyre több, alapbetegséggel is küzdő idős ember kerül be az egészségügyi ellátásba. Ha az alapbetegségre vagy egy meglévő krónikus fertőző megbetegedésre a kórházban még egy fertőzést elkap, annak a beteg idős kora miatt sokkal rosszabb a lefolyása akkor is, ha nem hal bele.

A másik ok, hogy a hosszabb ideig tartó terápiák miatt több időt tölt a kórházakban a beteg, de egyre több az „eszközös” beavatkozás is, ami szintén növelheti a fertőzések lehetőségét. Egyes terápiás eszközök, gyógyszerek rontják az immunrendszer működését, emiatt is megnő a fertőzésekre való hajlama.

Mindezek mellett az egészségügyi rendszerek személyi és infrastrukturális ellátottsága is befolyásolja a kórházi fertőzések gyakoriságát - tette hozzá Nagymajtényi László.

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!