Milyen hatása van valójában a füves cigarettának?

2015. 04. 02.
Szerző: Szimpatika
Drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét a marihuánás cigaretta – erre jöttek rá a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének munkatársai. Felfedezésüket a tekintélyes Nature Neuroscience szaklap közölte.
Korábban már felfedezték, hogy az endokannabinoid jelmolekulák – amelyek hatásukban a marihuána aktív hatóanyagához, a THC-hoz hasonlítanak – kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban, a marihuánás cigaretta használatáról viszont most derítették ki, hogy jelentős negatív hatással van a kommunikáció finomszabályozására.

Fotó: rantlifestyle.com

A Katona István vezette magyar kutatócsoport mikroszkópon keresztül vizsgálta az agyat, és arra jutott, hogy 6 napig tartó THC-kezelés hatására mintegy 85 százalékkal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma az idegsejtek kapcsolódását biztosító szinapszisokban, ráadásul nagyon lassan álltak helyre, 6 napos „élvezet” után 11 napnak kellett eltelnie az 50 százalékos javulásig, de a teljes helyreállás 6 hetet vett igénybe.

A tízszeresen hígított, terápiás célra jó néhány helyen legalizált marihuána hatását is megvizsgálták: a receptorok száma ebben az esetben csak 16 százalékkal csökkent, ami a kutatócsoport szerint összhangban áll azzal a megfigyeléssel, hogy ekkora dózisban a kannabiszfogyasztásnak általában nincsenek pszichotikus mellékhatásai.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!