Itt a farsang, áll a bál, ál az arc...

Szerző: Szimpatika
Rúgjunk ki a hámból álarcban! Ha nem szeretnél tükör nélkül is szembenézni álarcos önmagaddal, készítsd magad a maszkodat.
Az álarc a farsang fontos kelléke. Ez a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó téltemető-tavaszváró, párkereső időszak a kezdetektől fogva több kultúrában is közösségi ünnep, melynek során a maszkba-maskarába bújt emberek egyszerre előadói és nézői is valami fergeteges, kaotikus, sokszor durva vagy obszcén színjátéknak. A farsang, sutba vetve a konvenciókat, megteremti a lehetőséget a maszk takarásában egy kis közös „gőzkieresztésre”.
„Elmúlik már a víg farsang,
Mi azt nem siratjuk.
Majd a böjtön iskolában
Jobban tanulhatunk.
Sirassák meg a lányok, kik
Otthon maradának,
Kiknek a sok méreg miatt
Ráncos az orcájuk.”
Kővágóőrsi népdalrészlet a farsangkor pártában maradt lányokról

A magyar népi hagyományban a hamvazószerdát megelőző három napban – „farsang farkán” – tartott zenés, jelmezes felvonulásokon jellegzetesen beöltözött figurák (cigányasszony, koldus, betyár, ördög, boszorkány, kanász, álmenyasszony és álvőlegény, valamint különféle állat-alakoskodók) szórakoztatták vagy éppen riogatták a falu népét.
Mára a hagyományos farsangi jelmezek, melyek a farsangi alakoskodás állandó szereplőit voltak hivatva megjeleníteni, nagyon átalakultak: eltűntek vagy megváltoztak a szerepek, és minden farsangi jelmezzé vált, amit ezen a címen magunkra húzunk. A farsangi bálokon lépten-nyomon elénk lépő hirdetőoszlopok vagy ketchupos flakonok nem a szereppel történő azonosulás kedvéért öltöznek be, hanem azért, mert igen egyszerűen, gyorsan és látványosan túl lehet lenni ezeknek a jelmezeknek az elkészítésén.
Először a kölcsönözhető, mára pedig az olcsón beszerezhető szériajelmezek sajnos elvették az egyéniségét a maszkabálnak, pedig régen fontos szerepe volt a jelmezek személyes elkészítésének, odaajándékozásának, és a bemutatásának is. Volt hely, ahol a fiúk jelmezét az a lány készítette, akinek udvarolt, és így kerültek farsangkor nyilvánosságra a kapcsolatok. Ma is a farsang lenne a jó alkalom arra, hogy kirukkoljunk fantasztikus ötletekkel és még fantasztikusabb megvalósításokkal.

A gyerekeknek varrt jelmez remek alkalom arra, hogy megcsillantsuk kreativitásunkat, és hosszú távú barátokra leljünk a hasonlóan kreatív szülőtársak között. Ha elszánjuk magunkat, és dacolva az áruházláncok Batman-, Zorro-, királylány- és királyfijelmez-kínálatával, saját kezűleg készítünk farsangi jelmezt a kicsiknek, a gyerek kívánságán túl tartsuk szem előtt azt is, hogy kapjanak levegőt, tudjanak mozogni, táncolni benne. Próbáljuk a lehető legkevesebb költségből kihozni a maximumot, illetve gondolkozzunk azon, hogyan lehet felhasználni a továbbiakban a lejátszott jelmezt.Felnőtt farsangi bulikon általában elég egy jól kiválasztott álarc mögé rejtőzve kirúgni a hámból.
Az álarc viselése és a maszkkészítés is régi-régi történet. A mindennapoktól kezdve a színpadig ugyanazért hordják az emberek: hogy - szó szerint és képletesen - eltakarják, vagy éppen megvédjék valódi arcukat: a kettő sokszor ugyanazt jelenti. Ki ne ismerné azt a különös, felszabadító érzést, amit egy álarc viselése jelent?
Színdarabok és filmek kedvelt kelléke a maszk. Egyik legkedvesebb álarcos jelenetem Woody Allen: Fogd a pénzt és fuss című filmjében látható: az apja és az anyja, személyiségüket elrejtendő, ugyanazt a vásári bóvli szemüveges-bajszos műanyag orrot viselik, miközben fiuk szégyenteljes gyerekkoráról nyilatkoznak.
Gabriel García Márquez egy falusi fogadó kapcsán említi ezt az álarc által biztosított teljes inkognitóról szóló történetet: "Egy öreg utazóügynök mesélte, hogy még a század elején is egy csomó álarc lógott az ebédlő falán, s a vendégek választottak egyet, és álarcosan, mindenki szeme láttára végezték a dolgukat az udvaron." (Gabriel García Márquez: Baljós óra, Európa zsebkönyvek, 1975., 191. o.)

Ha nem az üzletekben beszerezhető szilikon rémfejekre vágysz, mutatok néhány álarcot, amit gyerekjáték elkészíteni.

Fontos szempont: az álarc legyen kényelmes, és kapjunk benne levegőt!


Varrott álarcA legkényelmesebben viselhető álarc a hurkolt anyagból (pamut vagy termovelúr) készülő, elöl-hátul nyakig érő sapka. Kényelmes, mert rugalmas az anyag, és bátran lehet lyukakat vágni rajta szemnek, orrnak, szájnak, mert nem foszlik a széle: csak fel kell húzni a „sapkát”, óvatosan körberajzolni a szemet, orroz, szájat, és levéve már vághatjuk is. Szivaccsal vagy vatelinnel (flízzel) alábélelve a megfelelő helyeken domborulatokat (arcot, orrot, szemöldököt stb.) lehet képezni rajta. Könnyen ragasztható erre a nem rojtosodó textil-álarcra papír vagy műanyag pótlás, kitüremkedés (madárcsőr, pingponglabda-szem, szarv stb.), fűzhető rá fonalból haj, szemöldök vagy szakáll.

Homer Simpson - ne felejts el fánkokat tömni a zsebébe! Fehérfejű rétisas kartonpapír csőrrel. Leopárd fej szivacsbetétekkel plasztikussá téve.


Kartonmaszk

Szintén nagyon egyszerű kartonpapírra vagy használt dobozra rajzolni a kívánt álarc formáját, és azt kivágni.
A domborulatokat (orrot, fület, szarvat stb.) további kartonok ráragasztásával érhetjük el.
Végül az egészet bevonhatjuk festékkel, színes papírral vagy valamilyen textillel: selyemmel, filccel vagy bármi mással.
A gumi (vékony kalapgumi a legjobb megoldás) helyét jelöljük be és lyukasszuk ki hegyes ollóval vagy lyukasztóval.
Fűzzünk bele gumit, és állítsuk be kényelmes hosszúságúra.


PapírmaséPapírmaséból készülnek a velencei karnevál egész évben kapható, gyönyörű, festett maszkjai is, de mi most egy egyszerűbb változattal próbálkozzunk!


A legegyszerűbb papírmasé maszkhoz egy fej méretűre felfújt lufira, ecsetre, tapétaragasztóra, újságpapírcsíkokra és festékre lesz szükség. A léggömböt érdemes bekenni szappannal, mielőtt munkához látunk. Készítsük el a használati utasítás szerint a tapétaragasztót - kevésre lesz szükség! Vágjunk fekete-fehér újságpapírból 3-4 cm széles papírcsíkokat. Az ecset segítségével kenjük be őket a tapétaragasztóval, és 5-6 rétegben borítsuk be vele a fél lufit – akkora részt körülbelül, mint az arcunk. Néhány nap alatt jól szellőző helyen megszárad a papírmasé bevonat. Vegyük le a luftballonról a megkeményedett maszkot, és kezdődhet az álarckészítés érdemi része: ollóval formára nyírhatjuk, kivághatjuk belőle a szem-, orr-, szájnyílást, ragaszthatunk rá további toldalékokat, festhetjük, díszíthetjük, bevonhatjuk ugyanúgy, mint a kartonmaszkot. Ezt is kalapgumival rögzítsük.
Ha kifutottunk az időből, és sürgősen szükség van a maszkra, használjunk a tapétaragasztó helyett ragasztólakkot, így néhány óra alatt megszárad a felület.


Nézzünk körül a lakásban!Arra biztatok mindenkit, hogy amit nem muszáj, ne vegyen meg: nézzünk inkább körül otthon! Ha célirányosan keresünk, meglepően sok olyan hasznos tárgyat lelünk majd, melyeket újraértelmezve felhasználhatunk a jelmezkészítéshez: sárga gumikesztyűt madárlábnak, teatojást rovarszemnek, fonalmaradékot szakállnak vagy hajnak, méretes lavórt teknőspáncélnak stb.
Remek álarc-alapanyag lehet a tojásdoboz, hungarocel-tálca, papírzacskó, csak egy kis fantázia kell hozzá. Vágjuk formára, és díszítsük dróttal, fonallal odaerősített alkatrészekkel, vagy festéssel az újrahasznosított maszkot!

     
Belfegor maszk: tálca az alma alól. Csak szemeket kell vágni rá. Futurisztikus maszk a konyhából. A fűszerlabda végre használatba kerülhet...  Tojásdoboz harci díszben - 10 perc alatt kész!

Farsangkor ne mulasszunk el fánkot sütni, hiszen a hagyomány úgy tartja, hogy amelyik házban fánkot sütnek, annak tetejét nem viszi el a vihar, ami a mai viharos világban megszívlelendő jó tanács!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
3099 Ft
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
4299 Ft
Rhinospray Plus orrspray 10ml
Rhinospray Plus orrspray 10ml
2999 Ft
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
3849 Ft
Actival Extra filmtabletta 120x
Actival Extra filmtabletta 120x
6899 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
1329 Ft
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
5399 Ft
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
5799 Ft
Rubophen 500 mg tabletta 20x
Rubophen 500 mg tabletta 20x
1749 Ft
Flamborin 500 mg tabletta 20x
Flamborin 500 mg tabletta 20x
1419 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2149 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
5149 Ft
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
1749 Ft
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
3399 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3849 Ft
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
4649 Ft
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
3879 Ft
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
3549 Ft
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
1849 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
2599 Ft
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
3199 Ft
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
4249 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
1279 Ft
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
5799 Ft
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
4149 Ft
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
2699 Ft
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
4249 Ft
Ambroxol-EGIS 3 mg/ml szirup (Halixol) 100ml
Ambroxol-EGIS 3 mg/ml szirup (Halixol) 100ml
1999 Ft
Amonmed Covid-19 Antigén nyál gyorsteszt 1x
Amonmed Covid-19 Antigén nyál gyorsteszt 1x
2099 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!