Ételmaradékból elektromos áramot - lehetséges!
2015. 02. 12.
A világ első ételhulladék generátora 3600 otthont lát el elektromos árammal. A generátort a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki. Az élelmiszer alapú hulladékok bármely változata alkalmas a generátor működtetéséhez, legyen az akár háztartási, kereskedelmi vagy ipari élelmiszer-készítmény.
Az alapanyagok különféle formában, nyersen, főzve vagy feldolgozott állapotban érkeznek. A generátort húsok, gyümölcsök és növényi hulladékok, tejtermékek, édességek, pékáruk, gabonafélék és malomiparból származó hulladékok működtetik. A szemétből nyert környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén újrahasznosítható tápanyagban gazdag környezetbarát műtrágya – írja a BestMachinery.
Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. A többi élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal összehasonlítva az Earth Power éri el a legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. környezetvédelmi fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát műtrágya előállításában.
![Fotó: www.oshawa.ca](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2015/02/food-waste.jpg)
Az ételhulladék újrahasznosítása egyre népszerűbb környezetbarát technológia. Nagy-Britanniában például tavaly állt üzembe első ételhulladékból és szennyvízből előállított biogázzal működő busz. A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember év alatt felhalmozott hulladékára van szükség.
A háztartásokban a fel nem használt élelmiszerek újrahasznosításnak egy hatékony módja lehet az Ausztriában már jó néhány éve működő ételmegosztó portálon való felajánlás is, ahol évente 168.000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti, bontatlan csomagolásban. A myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket.
Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló, vagyis egy mázsa élelmiszer-hulladékot dobunk a szemétbe évente, és a boltokból is több tonnányi lejárt szavatosságú áru végzi a szemétben. A teljes termelési láncot tekintve az Európai Unióban fejenként 180 kiló élelmiszerhulladék jut minden főre, ez fogyasztói szinten átlagosan 70 kilót jelent, Magyarországon 40 kiló - írja az Érdekes Világ.
Forrás: erdekesvilag.hu
Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. A többi élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal összehasonlítva az Earth Power éri el a legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. környezetvédelmi fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát műtrágya előállításában.
![Fotó: www.oshawa.ca](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2015/02/food-waste.jpg)
Az ételhulladék újrahasznosítása egyre népszerűbb környezetbarát technológia. Nagy-Britanniában például tavaly állt üzembe első ételhulladékból és szennyvízből előállított biogázzal működő busz. A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember év alatt felhalmozott hulladékára van szükség.
A háztartásokban a fel nem használt élelmiszerek újrahasznosításnak egy hatékony módja lehet az Ausztriában már jó néhány éve működő ételmegosztó portálon való felajánlás is, ahol évente 168.000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti, bontatlan csomagolásban. A myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket.
Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló, vagyis egy mázsa élelmiszer-hulladékot dobunk a szemétbe évente, és a boltokból is több tonnányi lejárt szavatosságú áru végzi a szemétben. A teljes termelési láncot tekintve az Európai Unióban fejenként 180 kiló élelmiszerhulladék jut minden főre, ez fogyasztói szinten átlagosan 70 kilót jelent, Magyarországon 40 kiló - írja az Érdekes Világ.
Forrás: erdekesvilag.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!