A telefonunk is komoly baktériumforrás!

2015. 02. 06.
Szerző: Szimpatika
Higiéniai szakemberek elárulták, hányszor mossuk vagy tisztítsuk legfontosabb használati eszközeinket, ha el akarjuk kerülni a baktériumfertőzéseket. A telefonunkat például minden nap kellene tisztítani, azt ugyanis naponta vagy 150-szer fogjuk meg, ennek folyamán rengeteg káros baktérium kerül rá.
Naponta

Szakemberek egy kutatás során 51 telefonon 7000 féle baktériumot találtak – számol be a Daily Mail: "Amikor használjuk a telefonunkat, akkor felmelegszik, ami tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok sokszorozódásának" – állítja Laura Bowater mikrobiológus, aki arról számolt be, hogy a fekáliában és a talajban tenyésző baktériumok közül is többet felfedeztek a telefonokon. "A nyomógombos telefonok a rosszabbak a rések miatt". Az ajánlása szerint ezért naponta tisztítsuk a telefont antibakteriális törlőkendővel.



Hetente


Az ágynemű mosását is el szoktuk hanyagolni, pedig hetente egyszer át kellene húzni az ágyat. Éjjelente állítólag egy liter izzadságot adunk le a takarónkra, nem is beszélve azokról a hámsejtektől, melyektől a hámlás során szabadulunk meg az ágyban: mindkettő nagyon vonzó a poratkák számára. A tapasztalat szerint az emberek harmada mossa kéthetente, de tízből egy fő akár egy hónapot is vár azzal, hogy betegye a mosógépbe az ágyneműt. A mikrobiológus azt ajánlja hetente tisztítsuk 60 fokon a textilt, és próbáljuk szabad levegőn szárítani, mert a napfény UV-tartalma is segít a mikroorganizmusok kiirtásában. De, ha még biztosabbra akar menni: vasalja ki az ágyneműt használat előtt forró fokozaton.

Meglepő, bár logikus, hogy a pénztárcánkat is illene hetente kitisztítani. A koszos pénz ugyanis számos fertőzéssel fenyeget: az E.coli baktérium és még számos más baktérium kerülhet ránk az erszényünkön keresztül, főleg, mivel nincs lehetőségünk minden alkalommal kezet mosni, miután pénzhez nyúltunk. A készpénz a kutatások szerint veszélyesebb, mint a bankkártyák, de azon is ugyanúgy megtelepszenek a baktériumok. Ezért a mikrobiológus azt monda: "Töröljük át a pénztárcánkat hetente fertőtlenítő kendőkkel" -, de ha a címke szerint gépben mosható a szütyő, akkor dobjuk be a többi szennyessel.

A kézitáskáját sem ártana higiénikusabban kezelni! Ha belegondol, hogy hányszor teszi le nyilvános helyeken – buszon, kávézóban – rá fog jönni, hogy a táskája is igényelné a gyakoribb tisztítást. Ahogy a pénztárcát, ezt is illene hetente egyszer legalább áttörölni.

Két hordás után

A melltartó kényes darab, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Pedig két hordás után mosni kellene ezt a test legforróbb részeivel közvetlenül érintkező ruhadarabot. Ami fontos, kerüljük a gépi mosást, ami eldeformálhatja a melltartót, kézmeleg vízben áztassuk 10 percig, csavarjuk ki, majd szárítsuk fektetetve.

A pizsamánk is ugyanabba a kategóriába esik, mint a melltartó, ezt pedig az ott leírtakkal és az ágyneműs szekcióban leírtakkal lehet magyarázni. Főleg az alsórészt kellene két hordás után a szennyesbe dobni, a felsőrészt kicsit tovább is felhúzhatjuk.

Öt hordás után

A strapabíró anyagot, ha túl sokat mossuk, hamar elveszti színét és tartását, ezért a szakemberek szerint öt hordás után kellene kimosni, méghozzá kifordítva.

Forrás: Hirado

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!