Ami az ünnepek után marad...

2010. 01. 19.
Szerző: Aggod Zsuzsa
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Elmúltak az ünnepek... Külön kupacba rendezem a tartalmuktól megfosztott dobozokat, a drága, szépséges csomagolópapírokat és a szívhez szóló ünnepi jókívánságokat, és azon tűnődöm, mi lesz a még mindig üde és illatos karácsonyfánkkal.
Mi legyen a karácsonyfával?


Nálunk addig áll a karácsonyfa, míg az ágak el nem kezdenek szomorúan és feltartóztathatatlanul lefelé biggyedni, és az összes családtag bánatosan rá nem bólint: igen, szedjük le, legyen vége...

Mivel január végén, február elején már nem ildomos a kuka mellé kitenni szegény kopasz teremtést, és a beígért „termikus ártalmatlanítás” sem tűnik az ünnep méltó befejezésének, ezért fűrésszel fel szoktuk darabolni a csupasz törzset, én pedig tovább szeletelve, fúrva, festve igyekszem minél több részét újrahasznosítani.

A fenyődaraboláshoz szükség van egy jó fűrészre: nekem a lustaságom nagyobb a gyávaságomnál, úgyhogy dekopírfűrészt használok, de kézi fűrésszel is remekül el lehet boldogulni. Gyakorlatlanok bátran kérjenek segítséget!

Fűrészeléskor tartsuk be a legfontosabb óvintézkedéseket:

• Jó alaposan rögzítsük a fát, mielőtt fűrészelni kezdünk!

• Vigyázzunk a kezünk és a szemünk épségére! A kezünk sose legyen a fűrész útjában, és használjunk védőszemüveget!

• Használjunk maszkot, hogy a fűrészport ne lélegezzük be!

• Ha elektromos fűrészt használunk, ügyeljünk arra, hogy a vezetéket ne nyisszantsuk el!

• Érdemes kesztyűvel megfogni a fa törzsét, mivel a kiszivárgó gyantát nehéz eltávolítani a kezünkről és ruhánkból.

Fenyőillatosító


Az első élmény, mikor kezdetét veszi a fadarabolás, az orrunkat megcsapó finom fenyőfaillat. Ez az illat egy kis illóolajjal ötvözve nagyszerűen frissíti a szekrény, a szoba, az autó levegőjét. A keskenyre vágott, szép raj-zolatú fenyőszeletek nemcsak tetszetősek, de a fa porózus szerkezete sokáig őrzi és árasztja a finom illatokat. Idén levendulaolajjal illatosított fenyőkorongot tettem a szekrénybe: én rajongok érte, a molyok viszont annál kevésbé, úgyhogy tanácstalanul keringenek az ajtó környékén. Citromolajat Mária Terézia emlékére tettem ki a szobába: azt hallottam valamelyik kastélyában, hogy ő citromlevéllel illatosította a polcait. A fahéj magáért beszél: autóban, kisebb helyiségekben remekül beválik. Vágjunk néhány vékony szeletet a fa törzséből, fúrjunk rájuk lyukat, hogy a szalagot belefűzhessük. Ha nincs fúró kéznél, ragasztót is használhatunk a szalag rögzíté-séhez, illetve a polcon, fiókban nagyszerűen el lesz akasztó nélkül is az illatosító. Három-négy hetente érdemes újra csöppenteni az illóolajból.

Fenyőmanók

„Komisz kölök! Még el sem készültél egészen, máris tiszteletlenül viselkedsz apáddal! Nem jól van ez így, gyermekem!”

(C. Collodi: Le avventure di Pinocchio – Pinicchio kalandjai, Noran, 1999. 21. o. Olasz-magyar kétnyelvű kiadás)

Dzsepettó papa kalandjai Pinokkióval is egy megbabonázott fenyőtuskóval kezdődtek, úgyhogy ne álljunk ellen a kísértésnek: ferdén vágott törzsdarabokból szívet melengető kis fenyőmanókat készíthetünk játéknak, dísznek, ajándéknak. Faragnunk sem kell, elég, ha fogunk egy alkoholos filcet. A ferdén fűrészelt felületre rajzoljuk a manók arcát úgy, hogy kihasználjuk a fa természetes vonalait – az orruk a fa közepén futó barna részből lett, a szájuk pedig egy évgyűrű kanyarulatát követi. A kezüket alkoholos filccel rajzoltam, de lehet fonalból font vagy fenyőágból készült kezük is. Varkocsot és farkincát is ragaszthatunk nekik, ahogy egy igazi manónak kell! Fenyőszeletekből összeragasztott kisasztalt és kisszéket is kapjanak, hogy otthonosabban érezzék magukat.

Mi történjen a kiürült dobozokkal, szép csomagolópapírokkal?


Karácsonykor sok minden kerül a házhoz, és az ünnepek elmúltával bizony érdemes mérlegelni, mi menjen és mi maradjon...

Nemcsak az olcsó ránctalanító krémre, arcszeszre, újonnan kapott divatjamúlt nyakkendőkre, műbőr pénztárcá-ra, egzotikus szobrocskára és plüssjáték-halomra gondolok, hanem az erős dobozokra és a szép csomagolópapí-rokra is. Az utóbbiak helyet kaphatnak az előbbiekben, míg meg nem találjuk a módját, hogyan hasznosítsuk újra (pl. ajándékozzuk tovább) őket.

Díszes tárolódoboz


Nagyon szeretem a dobozokat: sok mindent elrejtenek, tökéletesen alkalmasak a szanaszét heverő tárgyak rend-szerezésére. Egy szép csomagolópapírral bevont, erős kartondoboz éke lehet a polcnak vagy a szekrénytetőnek. A doboz bevonásához szükség lesz erős (cipős)dobozra, megfelelő méretű, szép csomagolópapírra (lehet új vagy használt) és ragasztóra. Alkalmazhatunk papírragasztót, de nagy felületről lévén szó, inkább javaslom a ragasztólakkot (decoupage-ragasztót). Ecsettel könnyű egyenletesen felvinni, és ha a munka végeztével az egész felületet ismét átkenjük vele, szép fényes, strapabíró tárolódobozt kapunk.

Felakasztható tároló, cukorkásdoboz...

Nemcsak a nagy, tárolásra alkalmas kartondobozokat érdemes gyűjteni, hanem a különféle kisebb, érdekes formájú, erős dobozokat is, hisz szép csomagolópapírral bevonva, ragasztólakkal kezelve olyan praktikus táro-lókat készíthetünk belőle, melyeket nehéz lenne beszerezni. Sokáig kerestem a boltokban konyhai sínre fel-akasztható mindenes tárolót, amiben elfér néhány olyan tárgy, melyek jó, ha kéznél vannak: konyhai olló, cit-romfacsaró, mézcsorgató, szomszédasszony által sajtcédulára firkantott receptek. Egy kiürült ovális teásdoboz-ban leltem meg végül a megoldást: csak körbe kellett vágni, hogy felakasztható legyen, hogy kényelmesen bele lehessen nyúlni, és meg kellett találni a bevonásához a megfelelő csomagolópapírt. Az apró cukorkásdoboz a kisiskolások által használt számolókorongok dobozából készült (a számolókorongokból karácsonyfadísz lett...) Ezt a dobókocka mintájú dobozkát vontam be arany csomagolópapírral. Mikor megszáradt a lakk, egy réz csengettyűt fűztem a közepébe fogantyúnak. Az ilyen egyedi kis dobozok ajándékcsomagolásra sem utolsók!

Képeslapból doboz?

Ugye ismerős! Itt az idő, hogy újrahasznosítsuk a karácsonyi, szilveszteri, meg a „csak úgy” kapott üdvözlőlap-jaink legjavát, és szépséges, tartós dobozokat varázsoljunk kedvenceinkből, hogy állandóan gyönyörködhes-sünk bennük. Emlékeim szerint nagymamám a gyufákat tartotta a tűzhely melletti képeslapdobozban. Mi is őrzünk a játékpolcon egy réges-régi képeslapdobozt: a párom gyártotta gyerekkorában; még egy világtérképet ábrázoló puzzle-t is készített bele. Ebből is látható, hogy még a fiúkat is lekötheti ez a fajta bíbelődés. Ezek a kis tárolók (is) jól példázzák, milyen öröm lehet a házi újrahasznosítás: ajándékozásra, tárolásra, unaloműzésre és az emlékek szem előtt tartására is remek alany a régi képeslap!

Klasszikus képeslapdobozNagyanyáink hagyományosan két réteg képeslapból varrták a dobozt, de a hátsó lapot kidobásra szánt dobozból vagy kartonpapírból kivágott lappal helyettesítve erősebb és strapabíróbb tárolót kapunk. Erős karton a dobozunk aljához is kelleni fog. Érdemes előre bejelölni és kilyukasztani a varrás helyét, így egyszerű lesz öltögetni, és egyenletesek lesznek az öltések. A varráshoz, ami inkább fűzőcskézés, erős szálú, szép fonalat, spárgát vagy keskeny szaténszalagot használjunk, és nyugodtan vonjuk be a gyerekeket is a munkába. A hatalmas, hangsúlyos öltések jellegzetes díszei a képeslapdobozoknak. A képeslapvarrás egyetlen hátránya, hogy eltűnik az írásos üzenet, de vigasztaljon az a tudat, hogy hacsak nem ragasztjuk össze, bármikor szét lehet fejteni a varrást és elolvasni őket. Aki teheti, szkennelje be és színes nyomtatóval kinyomtatva sokszorosítsa kedvenc képeslapjait és inkább a másolatot használja fel!

Füles ajándéktasak, füstölőtartó henger...


Érdemes játszani a képeslappal, és a hagyományostól eltérő formákat is kipróbálni. A gyorsan és egyszerűen elkészíthető, dekoratív ajándéktasak olyan apró ajándéktárgyakat – finom csokit, ékszert – rejthet, melyeket máshogy nehéz lenne szépen csomagolni. Két, kihajtós képeslapból varrtam össze, úgyhogy merevítés sem kel-lett, csak egy kartonból kivágott ovális alap a tasak fenekének. A keskeny szaténszalag összefogja és díszíti is egyben. Ebből készült a tasakocska két füle és a gombolópánt is, a gombja pedig egy szép fényes gyöngy. A henger forma sem maradhat ki a kísérletezésből, hiszen képeslap segítségével izgalmas asztali tárolót varázsolhatunk a papírhengerből. Távoli vidékeket járó barátnőmtől rengeteg olyan képeslapot kapok, melyeket legszívesebben egész nap nézegetnék. Nincs is jobb lehetőség erre, mint egy képeslappal bevont papírhenger tároló az asztalomon. Az egyik kedvencem egy imamalmot hajtó tibeti asszonyt ábrázol – természetesen füstö-lőket tartok benne. A képeslapdoboz-készítés hagyományait követve a fűzés módszerénél maradtam, és gyön-gyöket is fűztem az egyes öltések közé, így lett igazán díszes a tárolóm.

Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen körül a háza táján, és alkosson valami újat és hasznosat a felesleges kacatnak elkönyvelt kincsekből!

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
65 933
Aktív eset:
46 830
Gyógyult:
17 469
Elhunyt:
1 634
Karanténban:
25 585
Mintavétel:
1 032 942
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.29. 08:46

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el