Gyömbérrel gyógyíthatjuk a gyomrunk

Szerző: Szimpatika
Állatokon, valamint embereken végzett kísérletek egyaránt bizonyították, hogy ginerol és sogaol nevű hatóanyagai révén a gyömbér hatásos növényi véralvadásgátló, fokozza a vérkeringést, általános élénkítő hatású, valamint hatékony gyomorvédő.
A fűszer maga a gyöktörzs, amely csípősen kesernyés zamatú, citromra emlékeztető ízű. Jellegzetes ízét és illatát az illóolajok (zingiberén és bizabolén), a gingerolok (metilgingerol és gingerol) és a sogaolok okozzák. Fő hatóanyaga a zingiberén (monociklikus szeszkviterpén), amely átlagosan 60, maximálisan 70 százalékban alkotja az illóolajat, továbbá a zingiberol és a bizabolén. Ezenkívül 5 százalék ásványi anyagot, hidrofahéjsav- és hidrobenzoesav-származékokat, lipideket, glükolipideket, antociánszármazékokat, keményítőt, cukrot, gyantát (gyömbéralkoholokat, cingeront, gingeolt) és szerves savakat (például limonénsavat) tartalmaz.


100 gramm nyers gyömbér – a USDA adatbázisa szerint – 80 kalória (335 kilojoule) energiát tartalmat, s 17,8 gramm szénhidrátot, 1,8 gramm fehérjét és 0,7 gramm zsírt. Megemlítendő C-vitamin- (5 milligramm) és B6-vitamin-tartalma (0,2 milligramm). Az ásványi anyagok közül elsősorban kálium (415 milligramm), magnézium (43 milligramm), réz és mangán (0,2 milligramm) van benne. Kalciumból 16, foszforból 34, nátriumból 13 milligrammot tartalmaz száz gramm gyökér.

Gyógyászati alkalmazásai a hányás elleni, a gyulladáscsökkentő és a gyomorvédő (görcsoldó, szélhajtó) hatásra vezethetők vissza. Csökkenti a nyálkahártyák ingerlődését, így hörghurut kezelésére is beválik. Enyhíti az emésztési zavarok tüneteit – enyhe gyomorrontást, puffadást –, és émelygésnél, hányingernél is hasznunkra lehet. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

Európában leggyakrabban sütemények (mézeskalács, keksz, muffin, gyümölcskenyér), forralt bor, likőrök, pálinkák és keleti ételek alkotórésze, továbbá minőségi étcsokoládét és trüffelgolyót is ízesítenek gyömbérrel. Jól illik a sütőtökhöz, a sárgarépához – krémlevesek formájában –, sőt az almához, a narancshoz, a körtéhez és a szilvához is. A mézzel ízesített gyömbéres tea és kávé is jó élettani hatású.

Forrás: MNO

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!